Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem ihracat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Gürer çin Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ataşehir belediyesi

YSK’nın Yapısı Değişiyor

Yüksek Seçim Kurulu Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun değişiyor. AK Parti’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu teklifle, YSK’da personel yeniden yapılandırılacak. Teklif ile personel alımına bir kriteri getirilmezken, kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren yeni personel alınacak.

YSK’nın yapısını değiştiren düzenleme Bakanlar Kurulu kararı ile son anda teklife döndü. Dün Tasarı olarak Meclis’e gelmesi beklenen düzenleme AK Parti Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş tarafından Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

14 maddelik teklif ile YSK’nın personel yapısı değişiyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Teşkilat Kanunu’nda değişiklik öngören ve AK Partili Mustafa Elitaş tarafından hazırlanan teklif, Meclis Başkanlığı’na sunuldu. 14 maddelik teklif ile YSK’nın personel yapısı değişiyor. Teklifle üyelerin asıl ve yedek sayıları, Yargıtay ve Danıştay Genel Kurullarınca seçilme usulü, başkan ve başkanvekili seçimi, görev süreleri, yedek üyelerin belirlenme usulü yeniden düzenleniyor.

Buna göre, üyelerin görev süreleri mevcut durumda olduğu gibi 6 yıl olarak belirleniyor. Süresi biten üyelerin yeniden seçilebilmeleri hüküm altına alınıyor. Başkan ve başkanvekilinin kurul üyelerinin tamamı arasından gizli oy ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla seçileceği düzenleniyor. Başkan ve başkanvekilinin seçilmesinden sonra, Yargıtay ve Danıştay’dan seçilen üyeler arasından ad çekme ile ikişer yedek üye belirlenecek. Ancak ad çekmeye başkan ile başkanvekili katılmayacak. Kurulun görev süresi biten üyelerinin yerine yenilerinin, üç yılda bir Ocak ayının ikinci yarısında yapılacak seçimle belirlenecek. Bununla, Yargıtay ve Danıştay’da yeni üyelerin belirlenmesine yönelik seçim sürecinin uzaması halinde tereddütte mahal verilmemesi amacıyla üyelerin seçilme tarihlerine bakılmaksızın görev sürelerinin görev sürelerinin ocak ayının son gününden itibaren hesaplanması hüküm altına alınıyor.

HERHANGİ BİR SEBEP GÖSTERİLEBİLECEK

Kurul üyelerinin, görev süreleri dolmadan, herhangi bir sebeple üyeliklerinin sona ermesi halinde, bu üyelerin yerine üye seçimi yapılacak. Yeni seçilen üye, yerine seçildiği üyenin kalan görev süresini tamamlayacak.

Başkan ve başkanvekili bu görevleri devam ettiği sürece, kurumlarından izinli sayılacak. Üyeler ise ihtiyaç duyulması halinde kurulca belirlenen sürelerde kurumlarından izinli sayılacaklar.

Düzenlemeyle kurulun kararları aleyhine başka hiçbir merci ve kanun yoluna başvurulmayacağı hükme bağlanıyor. Düzenlemeye göre, kurulun merkez ve taşra teşkilat yapısı da yeniden düzenleniyor. Buna göre, kurulun merkez teşkilatında hali hazırda bulunan Seçmen kütüğü Genel Müdürlüğü muhafaza edilirken, bunun yanında Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı, Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı ve Özel kalem Müdürlüğünün kurulması öngörülüyor. Taşra teşkilatında ilçe ve yurt dışı ilçe seçim kurullarına bağlı seçim müdürlükleri kurulacak.

Yüksek Seçim Kurulu Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun değişiyor. Seçim müdürü ve seçim müdür yardımcısı kadroları için hukuk fakültesi, siyasi bilgiler, idari bilimler iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğrenim kurumlarından mezun olma şartı getiriliyor.

AK Parti’nin Meclis Başkanlığı’na sunduğu teklifle YSK’da personel yeniden yapılandırılacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Teşkilat Kanunu’nda değişiklik öngören ve AK Partili Mustafa Elitaş tarafından hazırlanan teklif Meclis Başkanlığı’na sunuldu. 14 maddelik teklif ile YSK’nın personel yapısı değişiyor.

SEÇİM UZMANI VE UZMAN YARDIMCILARI ALINACAK

Yüksek Seçim Kurulu Kanunu’nda yapılan değişiklikle seçim hizmetlerinin etkinliğinin artırılması ve kurumsal hafızanın oluşturulması amacıyla kurulun merkez teşkilatında seçim uzmanı ve uzman yardımcılarının istihdam edilmesi hükme bağlanıyor. Kurulun mevcut personeli, kurulca yapılacak veya yaptırılacak yazılı ve sözlü sınav sonucuna göre görevde yükselme suretiyle seçim müdürü ve seçim müdür yardımcısı kadrolarına atanabilecekler. Bu kadrolara atanacaklara, hukuk fakültesi, siyasi bilgiler, idari bilimler iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yükseköğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğrenim kurumlarından mezun olma şartı getiriliyor. Kurulun diğer kadrolarına da KPSS yeterli puanı alanlar arasından yapılacak sözlü ve gerektiğinde uygulamalı sınav sonucuna göre başkan tarafından atama yapılacak. Seçim müdürü ve seçim müdürü yardımcılarının, nüfusa kayıtlı oldukları ilçelerde görev yapamayacaklar. Ayrıca bu kişiler görev yaptıkları yerde, geçici görevlerde geçen süreler de dahil olmak üzere altı yıldan fazla çalışamayacaklar. Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adayların sandık başı işlemlerini takip etmek üzere sandıklarda müşahit bulundurabilmeleri için Yüksek Seçim Kurulunca şekli ve içeriği belirlenen fotoğraflı müşahit kartlarını belirlenen süre içeresinde ilgili yerlere bildirme zorunluluğu getiriliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.