Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem ihracat merkez bankası çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Akşener Gürer

Bakan Varank Yeni Kutup Yolcularını Açıkladı

Küresel iklim değişikliğine karşı en duyarlı kesim olan gençler, geliştirdikleri projelerle gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir Dünya bırakmayı hedefliyor. Türkiye’de bilimsel ve teknolojik araştırmaların merkezinde yer alan TÜBİTAK da gençlerdeki çevre ve iklim hassasiyetine karşı yeni politikalar belirliyor.

Bunlardan biri de lise öğrencileri proje yarışmalarında başarılı olanların iklim değişikliğinin Dünya üzerinde en iyi anlaşılabileceği yer olan kutuplara bilimsel amaçlarla gönderilmesi. Bu çerçevede ilk adım bu sene içinde atıldı. 3 liseli öğrenci, 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferine katılarak projelerini deneyimledi.

Bu politikayı sürdürecek olan TÜBİTAK, liseli gençler için yeni bir rota oluşturdu: Arktik yani Kuzey Kutbu. 2023 yılı içerisinde Üçüncü Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferinde bir liseli genç de yer alacak. TÜBİTAK, bundan sonraki senelerde de Dünya’nın en gizemli bölgeleri olan kutuplara yönelik çıkacağı bilimsel seferlerde liseli gençlere yer verecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, hem güney hem de kuzey kutbuna yönelik çıkılacak yeni seferlere katılım sağlayacak yeni liseli gençleri açıkladı. İzmir’de Mega Teknoloji Koridoru’nun açılışında konuşan Bakan Varank şunları söyledi:

CANI GÖNÜLDEN KUTLUYORUM: Geçtiğimiz yıl lise öğrencilerimiz TEKNOFEST kapsamında düzenlediğimiz kutup projeleri yarışmasında birinci olmuş geliştirdikleri biyoplastiğin deneylerini gerçekleştirmek üzere TÜBİTAK desteğiyle Antarktika seferine katılmıştı. Bu sene yine kutup araştırma projeleri yarışması birincisini Antarktika’ya ama bunun yanında iklim araştırmaları projeleri yarışması birincisini de kuzey kutbuna göndereceğiz. Bu sene de Hulusi Diler, su kirliliği alanındaki projesi ile Arktik seferine; Ela Karabekiroğlu, Deniz Özçiçekci, Zeynep Naz Terzi 2024 yılı Antarktika Seferine katılacak. Tüm öğrencilerimizi canı gönülden kutluyorum.

Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışmasında birinci olan Hulusi Diler, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonundaki arktik seferine katılacak. 2023 yılı içerisinde çıkılacak Üçüncü Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferinde yer alacak lise öğrencisi Diler, su kirliliği ile ilgili araştırmasını Kuzey Kutbunda deneyimleyecek.

Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışmasında birinci olan 2024 yılında gerçekleştirilecek 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferine katılacak lise öğrencileri Ela Karabekiroğlu, Deniz Özçiçekci ile Zeynep Naz Terzi de Biogiyim: Doğadan İlham ile Giyilebilir Teknoloji başlıklı projelerini Antarktika’da deneyimleme fırsatı bulacak.

TEKNOFEST kapsamında TÜBİTAK BİDEB’in düzenlediği Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışmasına 631, Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışmasına bin 130 başvuru yapıldı. TEKNOFEST 2023 etkinlikleri kapsamındaki yarışmaların final sergileri 27 Nisan - 1 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul Atatürk Havalimanında gerçekleşti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.