Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi Zeytin Dalı Harekatı Afrin ataşehir belediyesi duman obezite dünya sağlık örgütü Dr. Fevzi Özgönül Anadolu Sağlık Merkezi diyabet meme kanseri hipertansiyon

Hacettepe Hamle İnovasyon Ödülleri Sahiplerini Buldu

Hacettepe Üniversitesi ve Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM) işbirliği ile düzenlenen ve bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Hamle İnovasyon Yarışması’nda dereceye girenler belli oldu. Teknokent’te düzenlenen törende ödüller sahiplerini buldu.

Hacettepe Üniversitesi ve Hacettepe Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM) işbirliği ile Sağlık Teknolojileri, İleri Teknolojiler  ve Sosyal İnovasyon alanlarında iş fikirlerinin hayata geçirilmesine destek olmak amacıyla düzenlenen Hacettepe HAMLE İnovasyon Yarışması’nda dereceye girenlere ödülleri dağıtıldı.

Hacettepe Teknokent Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ödül töreni, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Özen, HT-TTM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, HT-TTM Genel Müdürü Prof. Dr. Erem BİLENSOY, Rektör Yardımcıları, HT-TTM Yönetim Kurulu Üyeleri, Hacettepe Teknokent Yönetim Kurulu Üyeleri, akademisyenler, yarışmacılar ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Yarışmaya Türkiye’nin her yerinden, üniversitelerde öğrenim gören lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri, akademisyenler, araştırmacılar, mezunlar ve çalışanlar başvuruda bulundu. Yarışmada, yeni ürün geliştirilmesi, mevcut teknolojilerin ürün kalitesi veya standartlarının yükseltilmesi, üretimle ilgili olarak yeni bir teknolojinin geliştirilmesi, dünyada mevcut yeni teknolojinin ya da sosyal inovasyonla ile ilgili mevcut çalışmaların Türkiye koşullarına uyarlanması, öncelikle Türkiye’nin güncel toplumsal sorunlarına yönelik yenilikçi çözümler üreten fikirler kapsamındaki proje başvuruları değerlendirmeye alındı.

500’ün üzerinde iş fikri başvurusunun yapıldığı yarışmada, ön değerlendirme ile her kategoriden 15 iş fikri eğitim kampına kabul edildi. İş fikirlerinin sürdürülebilir bir iş modeline dönüştürülmesi için eğitim ve mentorluk desteği verilen iş fikri sahipleri, yoğun eğitim kampı sonrasında jüri önünde sunum yaparak iş modellerini anlattılar.

Jüri tarafından yapılan değerlendirme ile dereceye giren iş fikirleri belirlendi. Sağlık teknolojileri alanında üç, ileri teknolojiler alanında iki proje ödüle layık görüldü. Birinciye dizüstü bilgisayar, ikinciye akıllı telefon, üçüncüye ise tablet hediye edildi. Ayrıca yarışma kapsamında dereceye girenlere ücretsiz patent başvuru desteği verilecek. Bunun dışında, uygun bulunan girişimci adaylarına, TÜBİTAK BİGG Programına doğrudan geçiş hakkı ve sonrasında Hacettepe Teknokent Kuluçkasında yer imkanı sağlanacak.

Yarışmada dereceye giren iş fikirleri şu şekilde:

Sağlık Teknolojileri Alanında Dereceye Giren Yarışmacılara Ait Proje Özetleri

1 - Nur Kodaloğlu

Projenin İsmi: Radyoterapiden Kaynaklanan İkincil Kanserleri Önlemek Amacıyla Zırh Ve Karşı Memeyi Alan Dışında Bırakacak Sütyen Tasarımı.

Projenin Tanımı: Radyoterapide uzun sağkalım süreleri radyoterapiden kaynaklanabilecek ikincil kanserlerle, kardiyak toksisiteler gibi sağlık sorunlarının da görülebilme olasılığını arttırmaktadır. Bu olasılıkları azaltmak amacıyla her hastaya ve bölgeye (meme, tiroid vb.) uyabilecek zırh ve karşı memeyi tedavi alanından uzaklaştıracak sütyen tasarlanmıştır.

2- Mahir Altay

Projenin İsmi: Mobil Ultrason Cihazı

Projenin Tanımı: Projenin amacı klasik ultrason cihazı yerine, Kablosuz olarak herhangi bir Apple veya Android cihazına bağlanma özelliği sayesinde herkesin zorlanmadan her yerde kullanabileceği, hafif, ergonomik ve maliyeti düşük bir cihaz elde etmektir.

3- Abdulbaki Ekinci

Projenin İsmi: Ultrasonik Fizik Tedavi Uygulanmasında Optimum Terapi Dozunu Hedefleyen Terapi Cihazı.

Projenin Tanımı: Proje ile terapi probu üzerine yerleştirecek IR sıcaklık sensör modülü ve mikrodenetleyici içeren karar mekanizması modülü yardımıyla, doku sıcaklığındaki tehlikeli değişimlerin tespit edilmesi ve kritik durumlarda terapinin otomatik olarak sonlandırılmasını sağlayan, otonom terapi cihazı geliştirilecektir.

İleri Teknolojiler Alanında Dereceye Giren Yarışmacılara Ait Proje Bilgileri

1- Ahmet Selim Sabuncu

Projenin İsmi: Konuşma Makinası

Projenin Tanımı: “Konuşma Makinası” projesi henüz kesin bir tedavisi bulunmayan YGB sendromu olan ve Otizmli bireylerin sosyal çevre ile iletişim kurmaktaki en büyük engeli olan  “konuşma” konusunda zorlukları aşması için gereken beceriyi kazandırmaktır. Bu bağlamda Yaygın Gelişimsel Bozukluk ve otizm tanısı alan ve konuşma güçlüğü çeken çocuklar ana hedef kitlesini oluşturacaktır.

2- Fatih Yıldırım

Projenin İsmi: Mağaza Güvenlik Sistemi

Projenin Tanımı: Proje ile hazır giyim mağazalarında kullanılan güvenlik etiketi yerine RFID destekli yeni nesil bir alarm sistemi tasarlamak amaçlanmıştır. Proje fikrinde bahsedilen yeni nesil güvenlik etiketi ile ilgili olarak Türk patent ve marka kurumuna patent başvuruşu yapılmıştır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.