Öne Çıkanlar terörist Sera çin fibabanka Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan CHPli Çakırözer: Devlet Çiftçinin Derdine Derman Olmalı Ariana Grande Beşerî Gözcüler filminin yeni posteri Avukat Sema Aksoy Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

Akkuyu Başkan Yardımcısı: Tam Kapsamlı İnşaat Aşamasına Gelindi

Türkiye'nin yapımına devam edilen ilk nükleer santralı olan Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS), Açık Kapı etkinliği kapsamında ilk kez vatandaşların ziyaretine açılırken NGS Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Anton Dedusenko, projede tam kapsamlı inşaat aşamasına gelindiğini açıkladı.

Nisan ayında başlanan ve 2023 yılında açılması planlanan Akkuyu santral projesi ile ilgili Sputnik’e bilgi veren Dedusenko, Rosatom tarafından yürütülen projede tam kapsamlı inşaat aşamasına gelindiğini söyledi. Proje için bölge halkının desteğini istediklerini, bir ilk olacak Akkuyu’nun Mersin’in gururu olacağını ifade eden Dedusenko şunları da söyledi:

"Projede tam kapsamlı inşaat aşamasına gelindi. ‘Doğu', ‘Güney' ve Kuzey' drenaj kanallarının inşa çalışmaları yapılıyor. Reaktör binasının temel plakasının yapımına yönelik çalışmalar sürüyor. Ayrıca Nükleer adanın diğer bölümlerinin inşasına başlanması için de alan oluşturuyoruz. Bu yıl ‘Doğu' kanalındaki yük terminalindeki beton çalışmalarının tamamlanması planlanıyor."

“500 KİŞİ ÇALIŞIYOR, YÜZDE 85'İ TÜRK”

Dedusenko, stabil enerji kaynağı sağlamak için ek bir trafo istasyonunun yanı sıra otomatik inşaat ve barınma ihtiyacı tesisatları kurmayı planladıklarını belirttiği açıklamaları sırasında şu bilgileri de verdi:

"Alanda şu an mühendisler, inşaat işçileri ve yardımcılar olmak üzere yaklaşık 500 kişi çalışıyor. Çalışanların yüzde 85'i Türk vatandaşı, yakınlardaki yerleşim yerlerinden gelenler. Üst düzey kalifiye mühendislik ve teknik hizmet uzmanları daha önce Türkiye'de büyük enerji ve sanayi tesislerinin inşasında çalışmış insanlar."

Dedusenko, proje kapsamında Türk tedarikçiler için önemli imkanların oluştuğunu, birçok tedarikçinin projede yer almak için talep belirttiğini, altyapı alanlarının inşası için bazılarına siparişlerin dahi verildiğini ekledi. Dedusenko, "İnşaat çalışmaları da Türk şirketlerle yapılıyor. Ön değerlendirmelere göre Türk tarafı Akkuyu'nun inşasındaki tüm çalışmaların yaklaşık yüzde 40'ını yapabilir" dedi.

 “AKKUYU, TÜRKİYE'NİN ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 10'UNU KARŞILAYACAK”

Akkuyu ile Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 10'unun karşılanacağına işaret eden Anton Dedusenko "Akkuyu'nun tamamlanmasından sonra yılda 35 milyar kWh enerji üretmesi planlanıyor. Bu İstanbul gibi büyük bir kentin elektrik enerjisini sağlamak için yeterli olacak, ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 10'una kadarını karşılayacak" dedi.

Dedusenko, diğer enerji kaynaklarından farklı olarak atom enerjisinin nükleer santralin hizmet süresinin tamamı boyunca elde edilen enerji için stabil bir fiyatı garanti ettiğini belirtti.

“OLASI YATIRIMCILARLA GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR”

Bu arada, olası yatırımcılarla görüşmelerin sürdüğünü belirten Dedusenko "Bu uzun vadeli işbirlikleri olacak. Partnerlerimizin seçiminde çok titiz yaklaşıyoruz. Bu kuruluşlar Rosatom'la birlikte nükleer santrali inşa edecek, şirket yönetecek ve santrali işletecek" dedi.

Projenin finansmanının şimdilerde Rusya olduğunu belirten Dedusenko, gelecekte proje şirketinin yüzde 49'luk hissesinin Türk tarafına ya da yabancı yatırımcılara verileceğini vurguladı. Dedusenko, projenin en az yüzde 51 hissesinin de Rusya'da olduğunu kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.