Öne Çıkanlar rusya abd terörist bugünün gündem başlıkları mardin Kuşadası Belediyesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu iha ukrayna Hizmet İthalatı Kayaş ünlü

Alman Hükümeti, Kritik Kararı Yarın Verecek

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in pazartesi günü Ankara’ya yaptığı görüşmelerde Alman vekillerinin İncirlik ziyaretine ilişkin bir mutabakat sağlanmaması üzerine İncirlik’teki Alman birliğinin başka bir ülkeye taşınması beklentisi güçlendi. Konunun, yarın Alman Federal Hükümetinin yapacağı toplantıda ele alınıp karara bağlanacağı belirtilirken nihai kararın ise, “çekilelim” çağrılarının çok çoğaldığı Federal Meclisi’nin vereceğine dikkat çekiliyor.

Sigmar Gabriel’in Ankara’daki temaslarının sonuçsuz kalması üzerine yarın Berlin’de toplanacak olan Bakanlar Kurulu'nun, konuyu ele alıp karara bağlayacağı bildirildi. Gabriel’in Türkiye’deki temaslara ilişkin bilgi vereceği toplantıda Alman Hükümetinin, İncirlik Üssü’ne konuşlanmış 280 asker, Tornado keşif uçakları ve nakil uçaklarından başka bir üsse taşınması kararını da alması bekleniyor.

Ancak, Alman birliğinin İncirlik’ten taşınmasına ilişkin nihai karar, yurt dışı askeri operasyonlar konusunda yetkili olan Alman Federal Meclisi tarafından verilecek.
Alman Federal Hükümeti’nin yarın karar vermesinin ardından Federal Meclis’e bilgi vereceği ifade ediliyor. Meclis’de ise çekilmeden yana eğilim iyice güçlendi. İhtiyatlı davranıp Gabriel’in Ankara ziyaretinin sonuçlarını beklemeyi tercih eden koalisyon hükümetinin büyük ortağı Hristiyan Demokratlar dahil, Meclis’te temsil edilen tüm partilerden artık İncirlik’ten çekilmeye destek geldiği için Meclis’in taşınma kararını onaylamasına kesin gözüyle bakılıyor.
Diğer koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Partisi grubu (SPD) ise geçen hafta askerlerin İncirlik’ten çekilmesi talebinde bulunmuştu. Muhalefet de çekilmeden yana tavır sergiliyor.
Nitekim Sigmar Gabriel’in Ankara ziyaretinin sonuçsuz kaldığı anlaşılmasının ardından Berlin’de bir açıklama yapan Hristiyan Demokrat Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İncirlik’in “IŞİD’le mücadele için uygun" bir üs olsa da Alman vekillerinin ziyaretlerine izin verilmemesinin kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.
Von der Leyden, İncirlik’ten çekilme olasılığının artması üzerine geçen ay alternatif olarak görülen Ürdün’ün Azrak kentinde bulunan ve halen ABD dahil bazı NATO ülkelerince kullanılan Muvakkaf Salti askeri üssünü ziyaret etmişti.
Alman medyasına göre, dün açıklamada taşınma meselesine ilişkin “Hedefimiz, yakıt ikmali yapan uçakların 2-3 hafta sonra, Tornadoların ise 2-3 ay sonra göreve başlaması” diyen Alman Bakanının verdiği bilgiye göre İncirlik’ten 280 Alman askerinin yanı sıra 10 bin ton civarında malzeme ve yaklaşık 200 konteynerin belirlenecek üsse taşınması gerekecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.