Öne Çıkanlar Koronavirüs sıla chp niğde milletvekili ömer fethi gürer vodafone CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak ato google akbank suriye gündem başlıkları tim Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş

Almanya Dışişleri Bakanı  Gabriel Yarın Ankara'da İncirlik Krizini Çözmeye Çalışacak

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerde yaşanan gerginliklerin giderilmesi açısından yarın Ankara’ya “kritik” bir ziyaret gerçekleştirilecek. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Ankara’da, İncirlik sorununu çözmek için “son bir çaba” olarak nitelenen görüşmelerde bulunacak. Ziyaret, ayrıca genel olarak ikili ilişkiler açısından da önemli olarak değerlendiriliyor.

Gabriel, yarın Ankara’da Türk mevkidaşı  Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek. Gabriel’in Ankara ziyaretinin başlıca amacının, Alman Federal Meclisi’nden bir heyetin, İncirlik Üssü’nde konuşlanmış Alman birliğine ziyaretine izin verilmemesi üzerine yaşanan krizi çözmek için “son bir çaba” olduğu olduğu belirtiliyor.
İncirlik Üssü’nde hala 250 kadar Alman askeri görev yapıyor. Üste,  Suriye’de keşif uçuşları yapan Alman Tornado uçakları da bulunuyor.

GABRİEL’İN AÇIKLAMALARI
Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın St. Petersburg kentinde düzenlenen Uluslararası Ekonomi Forumu’na katılan Gabriel, orada yaptığı bir açıklamada, “Türkiye ile ilişkilerin yeniden normalleşmesi için imkanlar arıyoruz” demişti.
DWelle Türkçe’nin yansıttığı açıklamalarında, Ankara’daki  temaslarında ele alınacak konulardan birinin, “Alman vekillerin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerini ziyaret hakkı” olduğunu belirten Gabriel,  Al ziyarete izin verilmemesini federal hükümetin kabul edemeyeceğini vurguladı.
Öte yandan  Sosyal Demokrat Parti içerisinde Alman birliğinin İncirlik’ten çekilmesi çağrılarının çoğaldığına da dikkat çekiliyor. Buna karşın koalisyonun büyük ortağı Hristiyan Demokratlar daha temkinli bir tutum sergiliyor.

ÜRDÜN’DE ÜS ARAYIŞI
Gabriel’in yarın Ankara’da bir mutabakata varamaması halinde ise Alman birliğinin Ürdün’de, ABD dahil bazı NATO ülkelerinin faaliyet gösterdiği bir askeri üsse taşınması gündeme geleceği düşünülüyor.  Taşınma işinin hiç de kolay olmayacağı vurgulanırken Alman medyası, Berlin’in böyle bir olasılığı dikkate alarak ABD’den  lojistik yardım istediğini ve olumlu bir yanıt aldığını da duyurmuştu.

TÜRKİYE TALEPLERİNİ YİNELEYECEK
Ankara’daki görüşmeler sırasında şimdiye kadar İncirlik’e ziyaretlere ilişkin pozisyonunu defalarca açıklamış olan Türk tarafının da Almanya’dan taleplerini tekrarlaması bekleniyor. Bu çerçevede Gabriel’den özellikle FETÖ ile bağlantılı olmakla suçlanan Türk vatandaşlarına iltica hakkının verilmemesi ve Türkiye’ye iade edilmesinin yeniden isteneceği  belirtiliyor.
Ankara’da, darbe girişimi sonrası aralarında Almanya’nın da bulunduğu bazı müttefiklerden başta FETÖ ile mücadele  olmak üzere beklenen desteğin alınmadığı düşünülüyor.
Özellikle FETÖ ile bağlantıları olmakla suçlanan başta subay ve diplomatların Türkiye’ye sınır dışı edilmezken, bazılarına da iltica hakkı verilmesi Ankara’da büyük rahatsızlık yarattı.

DİĞER SIKINTILAR
Alman Federal Meclisi’nin Türkiye’ye yaklaşımı da, Ankara’da tepki yaratan meseleler arasında bulunuyor.  Federal Meclis’in  geçen yılın Haziran ayında 1915 olaylarını “soykırım” olarak niteleyen bir tasarıyı kabul etmesi,  birçok üyesinin Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltmesi ve Türkiye-AB müzakereleri sürecine  son verilmesi çağrıları da anımsatılıyor.
Türk siyasileri Almanya’da mitinglerde hitap etmesine yönelik kısıtlamalar da, Ankara’da büyük tepki yaratmıştı.
Öte yandan Sigmar Gabriel’in ise dile getireceğine kesin gözüyle bakılan sıkıntılı konuların arasında Türkiye’de tutuklu Alman gazeteciler yer alıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.