Öne Çıkanlar TarımGFE Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi spk Indie rock ICBC) ING Türkiye Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Yücel Ölçer Irak Kuzeyindeki Gara Bölgesinde 8 Terörist Etkisiz Hale Getirildi Instagramdan Yeni Canlı Yayın Özellikleri Dr. Müzeyyen Şevkin IKEA Haberleri Irmak Okulları ING Bank Haberleri

Almanya'da Erdoğan'a Hakarette Son Karar Merkel'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, büyük tartışma başlatan küfürlü şiir nedeniyle Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında bireysel suç duyurusunda bulunması, Almanya’da gündemin ilk sıralarında kendine yer buldu.

Almanya'da Erdoğan’ın bu adımını “peşini bırakmıyor” şeklinde yorumlanırken dava açılması için onay vermesi gereken Merkel Hükümetinin kararının ne olacağı merakla bekleniyor.

DWelle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Alman ZDF kanalındaki 31 Mayıs tarihinde "Neo Magazine Royal" adlı mizah programında kendisi hakkında içinde küfürlü ifadeler geçen bir şiir okuyan Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında bizzat suç duyurusunda bulunduğuna dikkat çekiyor.

Erdoğan'ın suç duyurusunu Alman Ceza Yasası'nın 194'üncü maddesine dayanarak "kişiye hakaret etmek" suçlamasını düzenleyen 185'inci maddesi gereğince yaptığı belirtildiğini kaydeden DWelle, “Alman Ceza Yasası'nın 194'üncü maddesi, hakaret soruşturması başlatılması için mağdurun şikayetçi olmasını öngörüyor. Mainz Savcılığı, Erdoğan'ın suç duyurusunun incelemeye alındığını açıkladı” dedi.

 

KOMİSYON İNCELEMELERE DEVAM EDİYOR

Haberde Türk hükümetinin Böhmermann'ın “yabancı devlet adamlarına hakaret” suçunu düzenleyen Alman Ceza Yasası'nın 103'üncü maddesinden yargılanması konusunda da Alman hükümetine sözlü nota verdiği anımsatılırken Alman Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'ndan uzmanların oluşturduğu komisyonun ise,  Türkiye'nin talebi üzerindeki incelemelerini sürdüğü de kaydedildi. Haberde şöyle devam ediyor:

“Ceza Yasası'nın 103'üncü maddesinden ancak Alman hükümetinin onay vermesi halinde dava açılabiliyor. ‘Yabancı devlet adamına hakaret’ suçlaması 3 yıla kadar hapis cezası öngörürken, normal vatandaşa yönelik hakareti düzenleyen 185'inci maddede öngörülen azami hapis cezası süresi ise 1 yıl.”

Mainz Savcılığı’nın Böhmermann hakkında yapılan suç duyuruları üzerine geçen hafta 103'üncü maddeden soruşturma başlattığı, savcılığın bu maddeyle ilgili başlattığı incelemenin devam ettiği belirtildikten sonra söyle deniliyor:

“Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert dün konuya ilişkin açıklamasında, komisyonun incelemesinin birkaç gün sürebileceğini belirtti. Seibert, Alman anayasasında güvence altına alınan 'temel hakların' hiçbir şekilde müzakereye açık olmadığının da altını çizdi ve Başbakan Merkel için Alman Anayasası'nın 5'inci maddesinde düzenlenen ifade özgürlüğünün 'çok yüksek bir değer' olduğunu vurguladı.”

 

 BÖHMERMANN BASKISI

DWelle,  Christoph Hasselbach imzası ile yayınladığı diğer bir haberinde ise  “Alman komedyen Jan Böhmermann'ın Erdoğan'la ilgili içinde ağır ifadeler bulunan şiiri Alman hükümetini de bir karar vermeye zorluyor” derken “Gözler Başbakan Angela Merkel'de” ifadesini de kullanıyor.

 Cumhurbaşkanı  Erdoğan'la ilgili “içinde ağır ifadeler olan alaycı şiiri Almanya hükümetinin başına diplomatik kriz açtı” diyen DWelle,  “ Hükümetin Türkiye'nin talebi üzerine Alman televizyonu ZDF'in moderatörü Jan Böhmermann hakkında ceza davası açılıp açılmamasına karar vermesi gerektiğini” vurgularken  "yabancı devlet adamına hakaret" suçlamasıyla dava açılması da hükümetin onayına bağlı olduğunun altını çiziyor.

Şiirin Almanya Başbakanı Angela Merkel'i de kızdırdığını da söyleyen DWelle,  “Türkiye, Avrupa yönündeki mülteci akınının yavaşlatılmasında önemli bir ortak sayılıyor. Başbakan Merkel şiiri 'bilinçli olarak incitici bir metin' olarak tanımladı. Ancak Merkel bu yüzeysel ifadeyle Erdoğan'ı yumuşatmak istese de amacına ulaşamadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Böhmermann hakkında Alman savcılığına suç duyurusunda bulundu” dedi.

 

SİYASİLER BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLIYOR

Bu aşamada siyasetin devreye girmesi görüş ayrılıkları yarattığına dikkat çekildiği haberde “Siyasi otorite şantaja muhatap olup basın özgürlüğünü mü kısıtlıyor?” sorusuna da yanıt aradıyor. Almanya’da yaşanan yoğun tartışmalara dikkat çekilirken  konu hakkında siyasiler ve medya temsilcileri arasında zıt görüşlerin dile getirildiği vurgulanıyor.

Alman Hristiyan Demokrat Birlik partisinin iç politika sözcüsü Ansgar Heveling de “soğukkanlılık” tavsiye ederken hükümetin cezai soruşturma açılmasına izin vermesinin Böhmermann'ın cezalandırılacağı anlamına gelmediğini söyledi. Hevelin, mahkemelerin bu gibi konularda fikir özgürlüğünden yana ağırlık koyduğunu da anımsattı.

 

GEÇMİŞTE BAŞKA ÖRNEKLERDE VAR

DWelle, haberinde İran Şahı'nın 1967 yılındaki Almanya ziyareti sırasında protestocuların açtığı "İran temerküz kampıdır" yazılı pankart Şah'ın öfkesini çektiğini ancak hükümetin,  ısrarları ve soruşturma açılması durumunda İran'daki durumun da incelenmesinin gerekeceğini anımsatması üzerine Şah’ın, suç duyurusunda bulunmaktan vazgeçtiğini anlatıyor.

Öte yandan Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert de haftalık basın toplantısında mülteci sorununun çözümünün hükümetin Böhmermann hakkında alacağı karara bağlı olmadığına dikkat çekti. Seibert, “anayasanın temel değerlerinin pazarlık konusu edilemeyeceğini” de ifade ettiğini vurgulayan DWelle “Ancak Türkiye'nin baskısının azalacağı sanılmıyor” diyor ve bunun bir işareti olarak da Erdoğan’ın Böhmermann hakkında suç duyurusunda bulunmasını görüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.