Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs sıla vodafone suriye chp niğde milletvekili ömer fethi gürer Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem başlıkları hatay CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan fırat kalkanı

Çin Cumhurbaşkanı'ndan BRICS için Öneri

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi JinpingBRICS liderleri görüşmesinde işbirliğinin derinleştirilmesi amacıyla 4 önemli öneride bulundu.

Cumhurbaşkanı Xi Jinping beş ülkenin liderleriyle HangZhou’da bir araya geldi. Hindistan Başbakanı Nerandra Modi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ve Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer ile görüştü.

Görüşmeye, BRICS dönem başkanlığını yürüten Hindistan Başbakanı Modi başkanlık etti. Xi, yaptığı konuşmada, günümüzde BRICS ülkelerinin bulunduğu küresel ortamın genel olarak istikrarlı olduğunu, ancak belli dalgalanmaların da ortaya çıktığını kaydetti. Xi, yeni şartlar altında karşılaşılan sorunlar ve meydan okumaların çözülmesi, dayanışmanın güçlendirilmesi, güven ve işbirliğinin derinleştirilmesi halinde BRICS ülkelerinin işbirliğinde yeni aşamalar katedeceklerini belirtti.

Jinping'ten 4 Kritik Öneri

Jinping, BRICS kapsamında işbirliğinin derinleştirilmesi için 4 öneride bulundu:

- Büyüme tarzında inovasyon;
- Küresel yönetişimin mükemmelleştirilmesi;
- Uluslararası adaletin korunması, barışçı ve istikrarlı bir kalkınma ortamı tesis edilmesi;
- Uluslararası kalkınmada işbirliğinin geliştirilmesi, sürdürülebilir kalkınma yolunun devam ettirilmesi.

Görüşmeye katılan liderler, BRICS ülkelerinin ekonomik büyümesi için elverişli bir perspektif ve dinamizm bulunduğu, bu ülkelerin küresel ekonomik büyümede halen motor rolü oynadığı görüşündeler.

Liderler, BRICS ülkelerinin dışa açıklık, dayanışma, eşitlik, karşılıklı anlayış, kapsayıcılık ve karşılıklı yarara dayalı işbirliği ilkeleri doğrultusunda, stratejik ortaklık ilişkilerini güçlendirerek, uluslararası hukuk temelinde eşitlik ve adalete dayalı uluslararası düzen oluşturmaları gerektiğinde de hemfikir.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.