Çinli Araştırmacılar, Dünyada “Yapay Ay” Geliştirdi

China University of Mining and Technology (CUMT- Çin Madencilik ve Teknoloji Üniversitesi) ile China National Space Administration (CNSA-Çin Ulusal Uzay DairesiChina Lunar Exploration Programme (CLEP) -Çin Ay Keşif Programı) iş birliğinde hayata geçirilen “yapay Ay” resmen ilgili kamuoyunun görüşüne açıldı.



Jiangsu eyaletinin Xuzhou kentindeki ay simülatörü, ileride Ay’a gönderilecek insanlı keşif araçlarının hazırlanmasına katkıda bulunacak. CUMT jeoteknisyeni Li Ruilin yönetimindeki bir ekip tarafından oluşturulan prototip 60 santimetre çapında ve yüzeyi Ay yüzeyine benzer biçimde kayalar ve tozla kaplı. Öte yandan, Dünya’nın yerçekiminin tersi yönde etki yapan ve Ay’daki gibi 1,62 metre/saniye karelik bir çekim üreten bir manyetik alanın etkisine maruz bırakılıyor. 

Bu yolla Ay yüzeyinde karşılaşılacak çekime karşı orada kullanılacak teknolojik aygıtların tepkilerine ilişkin değişik testler yapılacak; Ay’da suyun ve her türden materyalin araştırılması ve keşfi kolaylaşacak. Ayrıca, Ay’ı yerleşim alanı olarak kullanma olanağı sağlayacak ve insan organizmasının ekstrem koşullarda davranışınına ilişlkin bilgileri artıracak olan biyolojik deneyler de planlanmakta.

İlgili makamlar Xuzhou’nun “Yapay Ay”ının, insanın, dünyanın dışında yaşama olanaklarını araştırmaya yönelik uluslararası bilim topluluğuna açık olduğu hususunu vurguluyor. Bu doğrultuda öncelikli hedef, Ay’da karşılaşılacak koşulların yeryüzünde simülasyonu gerçekleştirmek olacak.  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.