Öne Çıkanlar ankara konya bodrum pakistan sgk kastamonu Bala Konyada Askeri Uçak Düştü boyun Ankarada Silahlı Çatışma halkevleri cumhurbaşkanı erdoğan

Dünya Basını Afrin’i Konuşuyor

TSK ve ÖSO’nun Afrin’in merkezinin kontrolünü alması, yabancı basında haber ve yorum olarak geniş yer buldu.

WASHİNGTON POST:  ZAFER, YPG’YE SERSEMLETİCİ DARBE

Washington Post gazetesi, “Türk güçleri ve isyancı müttefiklerinin Pazar günü Suriye’nin kuzeyinde Kürt militanlarından kilit bir kaleyi aldıklarını” belirterek girdiği geniş haberinde, Afrin mücadelesini "Türkiye ile Kürt ayrılıkçıları arasında daha geniş bir mücadelenin bir parçası" olarak görüyor.

Bu mücaledenin “ABD güçlerinin İslam Devleti milis grubuyla savaşmak için Suriyeli Kürtlerle ittifak kurmaya başlamasından beri bozulan ABD-Türkiye ittifakını altüst ettiği" yorumunu yapan gazete, “Görünürdeki zafer, özerk bir devlet tesis etme umuduyla Suriye’nin Kürt bölgeleri üzerindeki kontrolünü sağlamlaştırmaya çalışan YPG’ye sersemletici bir darbe” ifadelerini de kullanıyor. 

LE MONDE: AFRİN’İN DÜŞÜŞÜNÜN ARDINDAN TÜRK ORDUSU NEREYE GİDECEK?

Fransız Le Monde gazetesi, “Suriye’de Afrin’in düşüşünden sonra Türk ordusu nereye gidecek?” sorusunu başlığına çıkardığı haberinde, Pazar günü Türk ordusu ve Suriyeli müttefiklerinin Afrin kentinin kontrolünü ele aldıklarını duyururken bu gelişmenin Türk taarruzunun 58. günü meydana geldiğini anlatıyor.

“Kürt milislerinin PKK ile olan bağları nedeniyle Ankara tarafından ‘terörist’ olarak nitelendiğini" belirten gazete,  YPG’nin “Suriye’nin doğusunda İslam Devletine karşı verilen mücadelede ABD ve uluslararası koalisyonun en iyi müttefiki” olduğuna dikkat çekiyor. 

JERUSALEM POST: SONUÇLAR, MOSKOVA, ŞAM VE WASHİNGTON’DA HİSSEDİLECEK

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Jeruslam Post da, Afrin’in Türkiye’nin eline geçmesini “Kürtlere bir şok” olarak değerlendiriyor. Afrin için “Artık Ankara’nın elinde olması, yıllardır savaş yaşandığı Suriye’de büyük bir değişiklik anlamına geliyor” görüşünü dile getiren gazete, “YPG için Afrin yenilgisi ciddi bir yenilgi” diyor. Gazete, "Afrin’in sonuçları, Moskova, Şam ve Washington ile doğu Suriye’de hissedilecek” görüşünde.

Jpost'un  Suriyeli isyancılar için Afrin’in “yıllardan sonra ilk askeri başarı” dediği habere göre, Suriyeli isyancılar arasında sanki “rejimi yenilgiye uğratamazsak Kürtleri yenebiliriz” hissiyatı var,

TİMES: ANKARA SURİYE’NİN DİĞER BÖLGELERİNDE DE KÜRTLERE MEYDAN OKUYABİLİR

İngiliz The Times gazetesi ise, “Türk güçleri ve Suriyeli isyancıların Afrin’de Kürt savaşçılarıyla mücadelede üstün geldiklerine” dikkat çekeken bu gelişmeyi Suriye’deki iç savaşta “yeni bir aşamanın sinyali” olarak görüyor.

TSK’nin Afrin’in merkezine girmesinin “Ankara’nın doğrudan, Suriye’nin kuzeyindeki diğer bölgelerinde Batılı güçler destekli Kürt güçlerine meydan okuması olasılığını gündeme getirdiğini” düşünen gazete, Türkiye’nin Afrin’i ele geçirmesinden sonra “NATO müttefikleri ile karşı karşıya gelme” olasılığının bulunduğunu savunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.