Öne Çıkanlar Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi TarımGFE ziraat allianz ICBC) ıcsg istanbul 2016 ıcsg dış politika ışid tofaş 17 Nisan 2024 Çarşamba Gündem Özeti muhalif

Esad: Türkiye Kürtleri Bombalıyor

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İspanyol El Pais Gazetesiyle yaptığı geniş mülakatında Suriye ordusunun Halep’te ilerleyerek, Türkiye ile “terör grupları arasındaki ilişkiyi zorlaştırdığını” savunurken, “Türkiye’nin son günlerde Kürtleri bombalamasının nedeni budur” sözlerini kullandı. Esad, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın Suriye’ye asker göndermesi olasılığını değerlendirirken de  “Teröristlere nasıl muamele edersek onlara da öyle muamele ederiz” tehdidinde bulundu.

Beşar Esad, Suriye krizine ilişkin birçok soruyu yanıtladığı mülakat sırasında Suriye’deki teröristleri destekleyen 80 ülkenin olduğunu dile getirdi ve mültecilerin misillemeden korkmadan Suriye’ye dönebileceklerini söyledi.

Türkiye ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Esad, Katar ve Türkiye gibi ülkelerin Suriye ihtilaftını “körüklediğini" savundu. 

Beşar Esad, ülkesinin Rusya ve ABD tarafından açıklanan ateşkese “saygı” göstermeye hazır olduğunu söylerken çok önem taşıyan bazı faktörlerin olduğunu belirterek, teröristlerin operasyonların durmasını fırsat bilip, konumlarını güçlendirebileceğini" söyledi. 

Bunun yanı sıra “başta Türkiye olmak üzere başka ülkelerin teröristlere savaşçı ve silah göndermesi veya her türlü lojistik desteği sağlamasının yasaklanması gereğini öne süren Esad, “Halep operasyonlarına ilişkin bir soru üzerine de “aslında kentin ortasındayız ve kentin büyük bir kısmı hükümetin kontrolünde” dedikten sonra şu iddiaları da öne sürdü:

“Mesele, Türkiye ile terör gruplar arasında yolları bloke etmektir. Bu durum Halep’te halen verilen mücadelenin amacıdır ve son günlerde bunu sağladık. Başlıca yolları kapattık. Halep ve Türkiye arası tam kapatılmadı ancak Türkiye ile teröristler arasındaki ilişkiyi zorlaştırdı. Budur Türkiye’nin son günlerde Kürtleri bombalamasının nedeni."

Beşar Esad, halen Suriye’den 10’dan fazla cephede savaştıklarını da anlattığı mülakat sırasında Rakka’ya doğru ilerlemekle birlikte hala ondan uzak olduklarını da söyledi.

-“80’DEN FAZLA ÜLKE TERÖRİSTLERE DESTEK VERİYOR”-

Rusya ve İran’ın desteğinin Suriye ordusunun ilerlemesi için taşıdığı hayati önemi vurgulayan Esad, kendilerinin bu desteğe ihtiyaçları olduğunu belirtirken bunun nedeni olarak da 80’den fazla ülkenin teröristlere destek vermesini” gösterdi. 

Suriye lideri, bir hastanenin bombalanması olayına değinirken çok sayıda sivilin ölümüne yol açan bu saldırının Ruslarca gerçekleştirdiği yönünde kanıt bulunmadığını savunduğu mülakatta “Türkiye ve Suuri Arabistan, IŞİD’le savaşma gerekçesiyle asker gönderme tehdidini yerine getirmesi durumunda ne gibi bir yanıt verecekseniz?” sorusuna ise şu karşılığını verdi:

-“TÜRKİYE’NİN ASKERİ MÜDAHALEDE BULUNMA HAKKI YOK”-

“Dediğiniz gibi bahane budur. Ama olursa teröristlere nasıl muamele edersek onlara da öyle muamele ederiz. Ülkemizi savunacağız. Böyle bir eylem saldırı demektir. Suriye’ye siyasi veya askeri bir müdahalede bulunma hakları yok. Uluslararası hukukun ihlali olur ve Suriye vatandaşları olarak bizim için tek seçeneğimiz savaşmak ve vatanımızı savunmaktır."

Beşar Esad Türkiye’nin Suriye’deki bazı bölgeleri bombalamayı başlamasına ilişkin bir soru üzerine de “Evet, öyle. Bombalamadan önce de Türkiye terörist gönderiyordu ve sonuç olarak aynı amaca uluşmak için çalışıyor” iddiasını dile getidi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.