Öne Çıkanlar terörist bugünün gündem başlıkları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu mardin ukrayna Kaleseramik orman yangınları için nasıl yardımda bulundu Çocuklarda Ters Kimlik Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici Tarhan Cilt güzzelliği Kuşadası Belediyesi ak parti sözcüsü ömer çelik

GAZPROM: Türkiye’ye Yönelik Doğalgaz Tedarikinde Hiçbir Kesinti Yaşanmadı

Gazprom’un “Doğalgaz İhracatı ve Avrupa’ya Yönelik Doğalgaz Arz Güvenliğinin Geliştirilmesi” başlığıyla düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’ye yönelik doğalgaz tedarikinde hiçbir kesinti yaşanmadığı, yalnızca müzakerelerde yaşanan gecikmelerden kaynaklı bazı kısıntılar olduğu ifade edildi. 

Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ve Gazprom Export Genel Müdürü Elena Burmistrova’nın dile getirdiği önemli konuların özeti şu şekilde oldu:

 

-Gazprom 2016’da rekor düzeyde ihracat bekliyor-

Ilımlı kış koşulları yaşansa dahi, 2016 yılında doğalgaz ihracatının en az 165 milyar metreküp gibi rekor bir seviyeye ulaşmasını bekleniyor. Avrupa’nın yerli üretimindeki düşüş, bizim için çok iyi sonuçlar getiriyor. Medvedev, söz konusu hedeflerin ilk beş aya ait somut sonuçlara dayalı gerçekçi beklentiler olduğunu vurguladı.

 

-Türkiye’ye yönelik doğalgaz arzı güvenli-

Türkiye’ye yönelik doğalgaz tedarikinde hiçbir kesinti yaşanmadı, yalnızca müzakerelerde yaşanan gecikmelerden kaynaklı bazı kısıntılar oldu. BOTAŞ ve özel şirketlere aynı düzeyde doğalgaz tedarik edildiğini vurgulayan Medvedev, “Ancak tahkim sürecinde söyleneni tekrar edebiliriz: Yargı sürecinin dışında bir uzlaşıya varmak her zaman yeğdir” dedi.

 

-Kuzey Akım 2 AB mevzuatıyla uyumlu ve planlandığı gibi ilerliyor-

Boru hattının döşenmesine ilişkin sözleşmeler de dahil olmak üzere, projenin planlandığı gibi ilerlediği ifade edildi. Medvedev, “Boruların döşenmesi ihalesinde güzel bir rekabet ortaya çıktı. Kuzey Akım 1 projesine nazaran daha çok sayıda şirket katılım göstermek istiyor. Bu da olumlu fiyat koşullarının ortaya çıkabileceği ve takvime sadık kalınabileceği konusunda bize umut veriyor” derken, ayrıca Gazprom’un Kuzey Akım 2 projesinde AB mevzuatına aykırı gelmeyecek şekilde hareket edildiğini vurguladı. Avrupa’nın 2025 yılına dek 80 ila 100, 2030 yılına dek ise 150 milyar metreküp ilave doğalgaz ihtiyacı olacağı belirtilirken, talepteki bu büyük boşluğu doldurmak için LNG (Sıvılaştırılmış doğalgaz) yeterli gelmeyeceği vurgulandı.

 

-Yeni doğalgaz ihaleleri düzenlenecek-

Gazprom, 2016 yılı Haziran ayında yeni bir doğalgaz ihalesi düzenlemeyi planlıyor.

 

-Avrupa’daki doğalgaz fiyatları ikinci çeyrekte dibe vuracak-

Gazprom’un sözleşmeleri 6 ila 9 ay geriden gelecek şekilde petrol fiyatına endeksli. Buna göre ikinci çeyrekte fiyatlar en düşük düzeye inecek, ancak üçüncü ve dördüncü çeyrekte yeniden yükselişe geçecek. Medvedev, Gazprom’un savunma konumu almak ya da fiyat savaşına girişmek gibi bir niyeti olmadığını ifade ederek “Sözleşmeye dayalı bir yaklaşım benimsiyor, fiyatlarda manipülasyon arayışına girmiyoruz” dedi.

 

-Ukrayna’nın transit bedelini artırma tehdidi kaygı verici-

2019 yılına dek geçerli olan mevcut sözleşmeye karşın Ukrayna’nın tek taraflı olarak doğalgaz transit bedelinde artış ilan etmesi haklı görülemeyeceği belirtilirken, 2016 yılı Şubat ayında Ukraynalı muhataplarını müzakereye davet eden Gazprom, istişareye açık tutumunu halen koruyor.

 

-ABD kaynaklı LNG’nin geleceği, iktisadi dengelere bağlı olacak-

ABD kaynaklı LNG ihracatının akacağı güzergah, rekabetçi bir ortamda belirlenecek. ABD’deki Henry Hub (ticaret merkezi) fiyatlarının üzerine sıvılaştırma, taşıma ve gazlaştırma fiyatlarının eklenmesi gerektiği ifade edilirken, LNG tesislerinin yapılan yatırım üzerine kâr getirmesinin gerektiği, kârlılığın ise fiyat dışındaki etmenlere de bağlı olduğu belirtildi.  Medvedev konuya ilişkin görüşlerini şöyle ifade etti:

“Bizim doğalgazımızın rekabet gücü var ve olacak. Çalışmalarımızı sorunsuz yürütmek için fiyatlarda uçuk bir artışa ihtiyaç duymuyoruz. Doğalgazı üretiyoruz, iletiyoruz ve teslim ediyoruz, paramızı alıp iş hacmimizi büyütüyoruz. Bizim çalışma şeklimiz buna dayanıyor.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.