Öne Çıkanlar ırak TarımGFE Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi spk fetö pkk Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi Indie rock ICBC) Asena ING Türkiye Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Yücel Ölçer Şükrü Çin

Gözler Dünya İnsani Zirvesi'ne Çevrildi

AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması kapsamındaTürk vatandaşlara vize muafiyetinin tanınması konusunda karşılaşılan sıkıntılar, anlaşmanın geleceğine ilişkin soru işaretleri yaratırken gelecek hafta başında İstanbul’da düzenlenecek olan BM Dünya İnsani Zirvesi’ne katılacak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in vize anlaşmazlığının çözümü açısından “kritik” görüşmelerin yapması bekleniyor.  

AK Parti’nin yeni Genel Başkanı’nın seçileceği  22 Mayıs’taki kongrenin ertesinde gerçekleşecek ilk BM Dünya İnsani Zirvesi’ne 50 kadar dünya liderinin katılması öngörülüyor. İnsani yardım stratejisinin geleceği açısından büyük önem taşıyan zirvede barış tesisinden kalkınmanın finansmanına, doğal felaketlerden yardım çalışmalarına kadar birçok insani meseler ele alınacak. Bu arada  zirvenin gündeminde halen AB ve Türkiye için çok ağırlıklı bir konu oluşturan göç sorunu da bulunuyor.  

Birçok ikili temasların gerçekleşeceği zirve sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yakında görevinden ayrılacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun biraraya gelmesi bekleniyor. Mülteci anlaşmasının yapılmasında büyük bir rol oynayan Angela Merkel ve Davutoğlu arasında beklenen görüşmede mülteci anlaşmasının uygulaması ve bu kapsamında vize muafiyeti sorunu üzerinde durulacak.

Merkel-Davutoğlu görüşmesinin, AB ile Türkiye arasındaki anlaşma açısından kritik önem taşıdığı belirtiliyor. AB, vize serbestisi için belirlediği 72 kriter kapsamında “terörle mücadele” yasasında bazı değişikliklerinin yapılmasını talep ederken bu dönemde böyle bir adım atmayacağını bildiren Ankara, vize muafiyetinin sağlanmaması durumunda anlaşmanın geçerliliğini kaybedeceği uyarısını yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.