Hollanda Eski Dışişleri Bakanı: Hollanda’nın Türkiye’ye İhtiyacı Var

Hollanda eski Dışişleri Bakanı ve eski Ankara Büyükelçisi Bernard Bot,  Ankara ile Lahey arasındaki diplomatik gerilimin yumuşatılması gereğini vurgularken Hollanda’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğunu söyledi.

1989 - 1992 döneminde Ankara Büyükelçisi olarak görev yapan Bernard Bot, Hollanda hükümetinin Ankara Büyükelçisi Cornelis van Rij’ı resmen geri çekme kararını Telegraaf gazetesine değerlendirdi. Hollanda siyasetinin “en etkin isimlerinden biri” olarak nitelenen Bot, Hollanda’nın AB içinde Türkiye ile ilişkisi olmayan tek ülke olarak hareket etmesini, “çılgınlık” olarak değerlendirdi.

Açıklamaları Lahey mahreçli bir haberle yansıtan BBC Türkçe, Bot’un, tarafsız bir uluslararası arabulucunun kavgayı yatıştırabilmek için Türkiye ve Hollanda’yı yeniden masaya getirmesi gerektiğini, BM veya NATO’nun bu görevi üstlenebileceğini söylediğine dikkat çekti. BBC haberinde şu ifadelere de yer verdi:

“Bernard Bot’a göre, Hollanda’nın Ankara büyükelçisini geri çekmesi anlaşılabilir bir durum. Lahey yönetiminin ‘dikenli süreci’ aşmak için attığı temkinli adımlara, Türkiye'nin ‘özür dile’ baskısıyla karşılık vermesi kabul edilemez. Hollandalı eski bakan, ‘Suçlu olmadığınız bir konuda özür dileyemezsiniz’ dedi. Ancak buna rağmen Hollanda’nın Türkiye’ye ihtiyacı olduğunun altını çizdi.”

BBC, haberinde Bot’un 2004 yılında AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı sıfatıyla Türkiye’ye katılım müzakereleri için tarih verilmesi konusunda etkin rol oynadığını vurguladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.