Öne Çıkanlar Koronavirüs CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak sıla chp niğde milletvekili ömer fethi gürer vodafone suriye Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş fırat kalkanı gündem başlıkları akbank hatay

Raporu AP Kabul Etti, Bozkır Reddetti

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, sert eleştiriler içeren Türkiye Raporuna ilişkin karar tasarısını 375 oy ile kabul etti. Oylama sırasında 133 parlamenter hayır oy kullanırken 87 çekimser kaldı. Öte yandan AB Bakanı Bozkır, raporu yok hükmünde sayacaklarını belirtti.

AP Genel Kurulu’nda benimsenen kararda Türkiye “dünyada en çok mülteciyi barındıran ülke” olarak övülürken Türkiye’nin AB’nin “kilit bir stratejik ortağı” olmaya devam ettiği belirtiliyor. Buna karşın hukuk üstünlüğü ve temel değerlerde “ilerleme” sağlanması çağrısının yapıldığı kararda “kilit konularda daha sık sık bir siyasi diyaloğa gidilmesi” isteniyor.

Mülteci krizine ilişkin AB-Türkiye anlaşmasının sadece “paylaşılan sorumluluk, karşılıklı taahhütler”e dayalı “kapsamlı bir işbirliği gündeminin bir parçası olarak” uygulanması gerektiği  vurgulandığı metinde “AB-Türkiye işbirliğinin, müzakere sürecinin  takvimi, içeriği ve şartlarına bağlanmaması gereği savunuluyor.

-İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ’NDE “CİDDİ GERİLEME”-

Avrupa Parlamentosu, Türkiye’yi,  gazetecilere yönelik baskılara karşı harekete geçmeye çağırırken “son iki yıldır ifade özgürlüğü”ne ilişkin “ciddi gerileme”ye dikkat çekerken  yargı reformuna “acil” ihtiyaç olduğunu da söylüyor.

Kararda Güneydoğu’da derhal ateşkesin ilan edilmesi ve barış sürecinin yeniden başlamasının talep ediliyor.  AB’nin terör listesinde olduğu belirtilen PKK’nın “silah bırakması, terör taktiklerini terketmesi ve beklentilerini dile getirmek için barışçıl ve yasal yollara başvurması” çağrısı yapılıyor.

Öte yandan AB Bakanı Volkan Bozkır, AP'de kabul edilen raporu yok hükmünde sayacaklarını belirterek, "Raporu, daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek” şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.