Öne Çıkanlar rusya abd terörist bugünün gündem başlıkları mardin ekonomik güven endeksi hizmet trt PENÇEKİLİT Operasyonu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Kuşadası Belediyesi ATO Başkanı Gürsel Baran

Rusya: Anayasal Çerçevede Kalınmalı

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Türkiye’de darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL konusunda “Türkiye OHAL'i uygularken anayasal çerçeveden ayrılmamalı” açıklaması geldi. Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, "Türkiye'de yaşanan olaydan sonra işleyen süreç ne yazık ki bir zorunluluk gibi görünüyor. Ama aynı zamanda bunları yaparken anayasal çerçeve içerisinde kalınmalı” dedi.

Haftalık basın toplantısını düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Türkiye'deki darbe girişiminin ardından yaşananlar ve Ankara-Moskova hattındaki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Zaharova şunları söyledi:

"Türkiye'de yaşanan olaydan sonra işleyen süreç ne yazık ki bir zorunluluk gibi görünüyor. Ama aynı zamanda bunları yaparken –Dışişleri Bakanı'nın (Sergey Lavrov) da söylediği gibi– anayasal çerçeve içerisinde kalınmalı. İnsan hakları bir önceliktir. İnsan haklarına bağlı kalınmalı."

-RUS UÇAĞI MESELESİ-

Zaharova, kendisine yöneltilen “Türkiye'deki darbe girişiminin ardından Rus uçağını düşüren Türk pilotların gözaltına alınması”na ilişkin soru karşısında, uçağını düşüren kişilerin cezalandırılması konusunda ısrarcı olmaya devam edeceklerini belirterek, Türkiye’den olayı “çok objektif ve çok ciddi bir biçimde soruşturulmasını talep ettiklerini” söyledi.  

Diğer yandan Zaharova, Rus REN TV muhabirlerinin Türkiye'ye girişine izin verilmemesine değindiği basın toplantısında  konuyla ilgili Türkiye ile temas halinde olduklarını vurgularken "Türkiye'ye girişi yasaklanan yabancı gazetecilerle ilgili bir liste var. Rusya, bu listedeki Rus gazetecilerle ilgili Türkiye'den açıklama istedi ama henüz bir yanıt almadık" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'yle ilişkilerimizde fark edilen olumlu eğilimler hesaba katılmalı ve 'kara liste' uygulaması sona ermeli” diyen Zaharova,  Sputnik’in yansıttığı basın toplantısında ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'yle ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin verdiği talimatların aktif olarak yerine getirildiğini belirterek çerçevede her iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında görüşmeler yapıldığını söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.