Sarraf’ın İfadeleri ABD Medyasında Geniş Yer Buldu

Türk işadamı Rıza Sarraf'ın “tanık” olarak ifade verdiği New York'taki davada yaptığı itiraflar ve dile getirdiği iddialar  ABD basınında geniş yer buldu.

NEW YORK TİMES: SARRAF İŞBİRLİĞİNİ, MAHKUM TAKASI OLMAMASI NEDENİYLE YAPTI

Federal Mahkeme'de Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla'nın “sanık” olarak yargılandığı davada, Sarraf'ın yaptığı tanıklığı okuyucularına yansıtan New York Times gazetesi, Sarraf'ın ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları delmek için rüşvet verdiğini belirtti.

Amerika'nın Sesi'nin (VOA) aktardığına göre, NYT, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD'de görülen davanın siyasi ve uydurma olduğu yönündeki sözlerine yer verirken, Sarraf’ın Amerikalı yetkililerle işbirliği yapmaya, "mahkum takası anlaşması yapılması girişiminin başarısız olmasının ardından karar verdiğini" yazdı. 

WASHİNGTON POST: TUTUKLU DEĞİŞİMİ GİRİŞİMİ BAŞARISIZ OLDU

Washington Post gazetesi de, Rıza Sarraf'ın ABD ile Türkiye arasında bir tutuklu değişiminin yapılmasını sağlamaya çalıştığını kaydetti. Gazeteye göre,  Sarraf'ın ABD hapishanesinden çıkabilmek için "avukatları aracılığıyla ABD ve Türkiye arasında tutuklu değişimi anlaşması yapmaya çalıştığı" belirtildi. BBC  Türkçe’nin aktardığı haberde şöyle denildi:

"Sarraf salıverilmek için, seçkin ve siyasi bağlantıları olan Amerikalı avukatlar tutarak, ABD ve Türkiye arasında bir tutuklu değişimi anlaşması yapılmasını denedi. Avukatlar, Eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve eski Adalet Bakanı Michael Mukasey'in bu girişimleri başarısız oldu."

NBC: DAVA TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ İÇİN SINAV

NBC News ise Sarraf'la ilgili haberinde, "Sarraf'ın pop yıldızı bir karısı, yatları, özel jeti, 10 milyon dolarlık sanat koleksiyonu ve Manhattan'daki jüriye anlatacak ilginç bir hikayesi var" dedi.

Sarraf'ın tanıklığının Washington ve Ankara arasında "gerilime neden olabileceği" de belirtilirken, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarının delinmesi suçlamasıyla görülen davanın Türk-Amerikan ilişkileri için bir sınav olduğu yorumu yapıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.