Trump'tan Filistinlilere Yeni Darbe: Mültecilerin Sayısına Sınırlama

Trump yönetiminin resmen mülteci olarak tanınan Filistinlilerin sayısını büyük ölçüde sınırlamak istediği öne sürülüyor.

İsrail televizyonuna göre, Trump Yönetimi raporda, BM’ye bağlı Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA’ya ilişkin politikasına bir değişikleğe gidiyor. Yönetimin, Eylül başında yayımlanacak bir raporda, UNRWA’nın Filistinli mülteci tanımlamasını kabul etmeyeceğini duyuracağı belirtiliyor.

Söz konusu raporda resmen mülteci olarak tanınan Filistinlilerin sayısının 500 bin olarak sınırlanacağı belirtilirken, bunun BM’nın sayısının onda biri anlamına geldiğine dikkat çekiliyor. UNRWA, mülteci statüsünün bir kuşaktan diğer kuşağa geçmesini kabul ediyor.

Buna ek olarak da ABD yönetiminin UNRWA’ya Batı Şeria için sağlanan fonları dondurmak ve İsrail’den BM kuruluşunun faaliyetlerini sınırlamayı değerlendirmesini talep edeceği de ifade ediliyor.

-"Kushner Ürdün'den 2 Milyon Filistinlinin Mülteci Statüsüne Son Vermesini İstedi"

Bu haberi yansıtan Haaretz gazetesi de, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’ın ürdün’e ülkede yaşayan 2 milyon kadar Filistinlilerin mülteci statüsüne son vermesi için baskı yaptığı savlarını anımsattı.

Haaretz,  ABD’nin halen UNRWA’ya en çok kaynak tahsis eden ülke olduğunu, geçen yıl kuruluşa 360 mllyondan fazla dolar sağladığına dikkat çektikten sonra bir süre önce gazeteye konuşan üst düzey bir ABD’li yetkilinin UNRWA’nın “mülteci krizini körüklediğini ve bunun değişmesini gerektiğini” söylediğini aktardı.

ABD Yönetimi’nin geçen Ocak ayında UNRWA’ya tranfer etmesi öngörülen on milyonlarca doları dondurduğu geçen Cuma günü de Kongre’nin onay verdiği Filistinlilere yönelik yardımda 200 milyon dolarlık bir  kesintiye gideceğini açıkladığı anımsatıldı.

Haberde kesilen yardımın çoğunun Batı Şeria ve Gazze’deki insari ve ekonomik projelere yönelik olduğuna, doğrudan Filistin Yönetimi’ne verilen bir destek olmadığına da dikkat çekildi.

Anahtar Kelimeler:
ürdünMülteciFilistin
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.