Öne Çıkanlar ankara konya bodrum sgk deprem pakistan veysel eroğlu chp iata kastamonu Bala Kuğu Gölü ile İzleyenleri Büyüledi

Wang Yi’den ABD’ye Taiwan Uyarısı

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD’nin aralarında bulunduğu bazı ülkelerin girişimlerinin Taiwan Boğazı’nın iki yakasının barış ve istikrarını bozduğunu söyledi.

G-20 Zirvesi’ne katılmak üzere Roma’da bulunan Wang Yi, dün gazetecilere verdiği demeçte, bazı ülkelerin Taiwan’ın BM sistemine ve uluslararası örgütlere katılmasını desteklemesini değerlendirdi.

Wang, dünyada sadece tek bir Çin bulunduğunu, Çin Halk Cumhuriyeti hükümetinin bütün Çin’i temsil eden tek meşru yönetim ve Taiwan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayarak, bunun uluslararası toplumun ortak kanısı ve tüm ülkelerin tâbi olduğu bir uluslararası ilişkiler normu olduğunu söyledi.

Tek Çin gerçeğinin tarihî ve hukuki açıdan tartışılmaz olduğuna dikkat çeken Wang, 1 milyar 400 milyon Çinlinin vatanın barışçıl yolla birleşmesi sürecini ilerletmesinin engellenemeyeceğini kaydetti.

Wang Yi, Taiwan’ın geleceği için Çin’in ana kesimiyle birleşmek dışında başka bir seçeneğinin olmayacağına dikkat çekerek, Taiwan’ın Çin’in bir parçası olma dışında başka herhangi bir uluslararası statüye sahip olmayacağının altını çizdi.

Bununla beraber, Çin’in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, dün yaptığı konuşmada, ABD’nin son günlerde Taiwan konusunda yanlış iddialar ortaya atarak sözde “Taiwan’ın bağımsızlığını” amaçlayan bölücülere yanlış mesajlar gönderdiğini belirtti.

Çin’in buna kararlılıkla karşı çıktığını yineleyen Zhang, Çin’i BM’deki meşru konumuna yeniden kavuşturan BM Genel Kurulu’nun 2758 sayılı kararının çarpıtılamayacağını ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.