Öne Çıkanlar ankara konya sgk bodrum deprem chp pakistan veysel eroğlu cumhurbaşkanı erdoğan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank iata kastamonu

Yeni Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye Politikası Ne Olacak?

Fransa’da bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda yarışan Emmanuel Macron ve Marine Le Pen'in Avrupa ve dış politika vizyonları, ideolojik ve felsefi açıdan tamamen farklı olduğu belirtilirken ikilinin Türkiye’ye ilişkin yaklaşımlarına da vurgu yapılıyor. Le Pen Türkiye’nin AB'de yeri olmadığı görüşünde iken Macron’un ise Türkiye’nin üyeliğine karşı çıksa da "kapıların kapatılmaması"ndan yana olduğuna dikkat çekiliyor.

DWelle Türkçe, Macron ve Le Pen’in Avrupa ve dış politika vizyonlar arasındaki farklılıkları irdelediği analizinde ikilinin Türkiye’ye ilişkin tavrılarını da büyüteç altına aldı.  Analize göre,  Emmanuel Macron, Türkiye’nin AB üyeliği için gerekli koşulların oluşmadığını, Türkiye’de son zamanlarda yaşananlara ilişkin de “bu yönde olumlu bir gelişme olmadığını” söylüyor.
Macron’un, ne anlama geldiğini net olarak açıklamaksızın, “Türkiye’ye kapılar kapatılmasın” dediğinin,  buna paralel olarak, “Rusya, Türkiye, Ortadoğu ve Körfez ülkeleriyle Fransa’nın çıkarları ve uluslararası hukuku gözeten ve temel hak ve özgürlükler ve insan haklarını da dikkate alan bir diyalog” istediğinin altı çiziliyor.

HOLLANDE VE ERDOĞAN'IN BAŞLATTIĞI İŞBİRLİĞİNİN SÜRMESİ BEKLENİYOR
Programını açıklarken Türkiye’yi Avrupa formatı dışında gördüğü mesajlarını veren Macron’un Türkiye’yi, Suudi Arabistan ve İran’la birlikte “yeni güçler” olarak tanımladığına dikkat çekildiği analizde şu görüşler dile getiriliyor:
“İktidara gelmesi halinde Macron için Türkiye ile ilişkilerde en önemli dosya AB değil Suriye olacak. Bu konuda Hollande ile Erdoğan arasında başlatılan diyalog ve işbirliğini devam ettirmesi bekleniyor. Hiçbir dış politika deneyimi olmayan Macron’un Suriyeli ve Iraklı Kürtlerle ilgili politikası ve Barzani’nin bağımsızlık arayışına bakışı Ankara ile ilişkiler açısından önemli. Ülkedeki Ermeni kuruluşlarıyla François Hollande gibi siyasi bağı yok, ancak bu yıl 24 Nisan’da, cumhurbaşkanı seçimi ilk turunun hemen ertesinde, Paris’teki Komitas (Gomidas) anıtını ziyareti ihmal etmedi.
Buna karşılık liberal iş dünyasıyla arası iyi. Fransız iş dünyası Türkiye’deki pazar payını arttırmak istiyor. Macron bu nedenle ikili ilişkilerde ağırlığı ekonomik ve ticari işbirliğine kaydırabilir.”

LE PEN, TÜRKİYE İLE İLİŞKİYİ İKİLİ PLANDA MENFAAT İLİŞKİSİNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYOR
DWelle Türkçe, analizinde Marine Le Pen’in ise AB içindeki tüm aşırı sağcı partiler gibi “Avrupalı” görmediği Türkiye’nin üyelik perspektifine yıllardır karşı çıktığını anımsatarak  “Le Pen, üyesi olduğu Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile ilişkiler konusunda en fazla soru önergesi hazırlayan vekillerin başında geliyor” diyor.
Le Pen’in “Türkiye ile AB platformunda çökecek ilişkileri ikili planda karşılıklı menfaat ilişkisine dönüştürmeyi planlıyor. Böyle bir senaryo halinde her konu konjonktüre göre tek tek ele alınacak. Realpolitik kaçınılmaz biçimde esas haline gelecek” değerlendirmesi de yapılıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.