Öne Çıkanlar Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi TarımGFE ziraat allianz IFC ICBC) ıcsg dış politika 17 Nisan 2024 Çarşamba Gündem Özeti tofaş Ibtihaj Muhammad başmüzakereci volkan bozkır

AES : MEB Öğretmenlere Yapılmış Saldırıyı Kendine Yapılmış Saymalıdır

Anadolu Eğitim Sendikası (AES), öğretmenlere yönelik şiddet olayları hakkında, “Olayın adli boyutunda bakanlık davalara müdahil olmalı, çalışanına yapılmış saldırıyı kendine yapılmış saymalıdır. Avukatlık ve diğer dava masraflarını bakanlık üstlenmelidir” ifadesini kullandı.

Anadolu Eğitim Sendikası, Türkiye’de yaşanan öğretmene şiddet olayları hakkında yazılı açıklama yayımladı. Öğretmene yönelik şiddet olaylarının medyaya yansıyan vakalardan çok daha fazla olduğunun altının çizildiği açıklamada, öğretmenlere yönelik şiddet olaylarına çeşitli örnekler verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın şiddet olaylarına sessiz kalmasının kabul edilemeyeceğinin belirtilirken, “Kendi bakanlığımız bize sahip çıkmayacaksa kim sahip çıkacak? Öğretmeni kim koruyacak, hakkını kim savunacak?” soruları soruldu.

Öğretmene yönelik saldırıların engellenmesi için caydırıcılığın sağlanması gerektiğini vurgulayan, AES, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

“Böyle bir eylemde bulunacak kişi bunun kendisi için çok ağır bedelleri olacağını bilmelidir.  Öğretmene dayak attığı günün ertesinde savcılık sorgulamasının ardından sokakta serbest dolaşan vahşiler olduktan sonra öğretmene şiddetin durdurulması mümkün değildir. Şiddete uğrayan öğretmenlerin her türlü ileri derecede tedavi imkânları ve masrafları devlet tarafından karşılanmalıdır. Bunun yanında olayın adli boyutunda da avukat ve mahkeme masraflarını bakanlık karşılayarak kurumsal olarak öğretmeninin yanında olduğunu göstermelidir. Alo 147 hattıyla velilerin 7/24 hizmetinde olan bakanlık, öğretmeni Alo 155 Polis İmdat hattıyla baş başa bırakmamalıdır.”

“SALDIRI SONUCU HAYATINI KAYBEDEN ÖĞRETMEN HUKUKİ AÇIDAN ŞEHİT SAYILMALI”

AES, yaşanan şiddet olaylarının engellenebilmesi için, Milli Eğitim Bakanlığı’na şu önerileri sundu:

“Öğretmene şiddet eyleminde bulunan öğrenci veya öğrenci velilerinin alacağı cezaların arttırılması yönünde kanun değişikliklerinin yapılması sağlanmalıdır.

Bu eylemlerde bulunan saldırganların mümkün olduğu ölçüde tutuklu yargılanmalarının sağlanması yönünde kanuni değişiklikler yapılmalıdır.

Saldırıya uğrayan öğretmenlerin her türlü tedavi ve bakım masrafı bakanlıkça karşılanmalıdır. Özellikle ücra bölgelerde görevli öğretmenlerden bulunduğu bölgedeki sağlık kuruluşlarında ihtiyacı olan tedaviye ulaşamayan öğretmenlerin daha gelişmiş sağlık kuruluşlarında, gerekirse özel sağlık kuruluşlarında tedavi edilmesi sağlanmalıdır.

Olayın adli boyutunda bakanlık davalara müdahil olmalı, çalışanına yapılmış saldırıyı kendine yapılmış saymalıdır. Avukatlık ve diğer dava masraflarını bakanlık üstlenmelidir.

Saldırı sonucu hayatını kaybeden öğretmen hukuki açıdan şehit sayılmalı, ardında kalan yakınları şehit yakınlarının yararlandığı haklardan yararlanabilmelidir.

Saldırı sonucu görevine geçici süre devam edemeyen öğretmenler maddi açıdan mağdur edilmemeli, raporlu oldukları sürelerde ders görevlerini yerine getirmiş sayılarak ek derslerinde ve maaşlarında kesinti yapılmamalıdır.

Saldırı mağduru olmuş öğretmenler istekleri halinde yaz dönemi veya Şubat tatilini beklemeden il içi / il dışı özür grubu tayini isteyebilmeli ve bu istekleri kontenjan kısıtlaması bahane edilmeden karşılanmalıdır.

Vali, kaymakam ve Milli Eğitim Müdürleri başta olmak üzere öğretmenlerin amiri konumunda bulunan tüm devlet görevlilerine toplum içinde ve sosyal medyada öğretmenleri kıracak, rencide edecek, aşağılayacak söz ve eylemlerden kaçınması gerekmeleri hatırlatılmalıdır. Bu hususa aykırı davrananlar hakkında yasal işlem yapılmalıdır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.