Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti ihracat çin Prof. Dr. Nevzat Tarhan bugünün gündemi kınama CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel tüpraş Metina Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Doç. Dr. Fatma Fulya Tepe'den Ders Çalışmanın İpuçları

İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat ve Kültür Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Fulya Tepe, “Çalışırken de kendinizi fazla zorlamadan, sıkmadan ama düzenli yani her zaman çalışın. Sonuçta en önemlisi çalıştığınız dersten zevk alarak çalışmanız. Evde sınava ya da ertesi günkü derse hazırlanırken yarım saat ders, 15 dakika ara ve sonra yarım saat daha ders ve sonra 15 dakika ara ve yine yarım saat ders ve devam… Bu şekilde her gün ilerleyebilirsiniz. Önemli olan severek çalışmanız ve dersin tadını çıkarmanız.” açıklamasında bulundu.

Doç. Dr. Fatma Fulya Tepe, Öğrencilere nasıl ders çalışma konusunda önemli bilgiler paylaştı.

Doç. Dr. Fatma Fulya Tepe’nin ders çalışma konusundaki önerileri şöyle;

"Ders çalışmak, derse girmek, öğrenmek, derse katılmak, not almak, yazı yazmak gibi faaliyetlerden oluşmaktadır ve bu faaliyetler oldukça zaman alıcıdır ve saatlerinizi alır. Eğer derslerinize yeterli zaman ayırmıyor, çalışmak için çok az zaman ve çaba harcıyorsanız, alacağınız sonuç sevindirici olmayacaktır. Peki derslere ne kadar zaman ayırmalı, ne kadar çalışmalı? Elde etmek istediğiniz başarıyı kazanana kadar diyebiliriz.

Çalışırken de kendinizi fazla zorlamadan, sıkmadan ama düzenli yani her zaman çalışın. Sonuçta en önemlisi çalıştığınız dersten zevk alarak çalışmanız. Evde sınava ya da ertesi günkü derse hazırlanırken yarım saat ders, 15 dakika ara ve sonra yarım saat daha ders ve sonra 15 dakika ara ve yine yarım saat ders ve devam… Bu şekilde her gün ilerleyebilirsiniz. Önemli olan severek çalışmanız ve dersin tadını çıkarmanız.

"Her dersten sonra evde o dersin tekrarını yapmalısınız"

Daha somut olarak ifade etmek gerekirse, öncelikle verilen ödevleri zamanında yapmalısınız ve her dersten sonra evde o dersin tekrarını yapmalısınız. Dersin tekrarını yapmak, okumak veya yazmakla olabilir. Her ikisini birlikte yapmak en iyisidir. Ders tekrarı yapmaya ve ertesi günkü derse hazırlanmaya yeteri kadar vakit kalması için TV’den ve sosyal medyadan mümkün olduğu kadar uzak kalın. TV ve sosyal medyaya günde yarım ile bir saatten fazla zaman ayırmayın. Bu konuda sakın kendinize torpil yapıp daha fazla TV veya sosyal medya izlemeyin. Ders çıkışı yemek yedikten sonra hemen ödev yapmaya ve ders tekrarını yapmaya oturun.

Sınav tarihlerinizi ve sınava dahil olan konuları bir deftere not alın ve bu defter hep çantanızda olsun. Sınav tarihi ve konularını öğretmen anlatırken kaçırabilirsiniz. O zaman yapmanız gereken tüm sınav tarihi ve konuları net olarak deftere yazana kadar, öğretmene sormanızdır.

"İyi ders çalışmak için bir okuyucu olmak gerekir"

İyi ders çalışmak için bir okuyucu olmak gerekir. İyi okuyucu olmak ise bir beceridir ve kesinlikle küçük yaşta kazanılmalıdır. İyi ve hızlı okuyucu olmak uzun zaman içinde kazanılabilecek bir beceridir. Şu anda okuma hızınız ve kaliteniz iyi değilse, kendinizi üzmeyin. Her şeyin çaresi var. Şimdi başlarsanız 1-2 yıl içinde harika bir okuyucu olabilirsiniz. Okuma kalite ve hızınızı artırmanın en önemli yolu sevdiğiniz kitapları okumanızdır. Sevmediğiniz kitapları sınavda not almak için gerekmiyorsa okumak zorunda değilsiniz. Sadece sevdiğiniz konulardaki kitaplara odaklanın. Ama sürekli olarak da ben hangi konudaki kitapları severim diye kendinize sorun ve kendinize uygun kitap arayın. Sürekli kendinize sevecek kitap konusu arayın. Her konuda kitap vardır dünyada emin olun. Siz de aradığınız kitabı bulacaksınızdır.

Sürekli her hafta sonu gidip ziyaret ettiğiniz iki kitapçınız olsun. Ya da daha da iyisi okulunuzun kütüphanesinden yararlanın. Her hafta bir gün okul çıkışı kütüphaneye gidin. Yanınızda arkadaşınızla gitmek zorunda değilsiniz. Tek başına kütüphaneye gitmek sorun değil. Hemen yarın okulun kütüphanesine gidin ve raflarda istediğiniz kitabı aramak için ve bulmak için en az yarım saat harcayın. Sevdiğiniz kitapları okuyarak okuma kalite ve hızınızı çabuk artırabilirsiniz. Bunu yapmak için hiç bir zaman geç değildir. Hatta şimdi tam zamanıdır!

"Kitap okuma becerisini artırmanın sırrı: Sevdiğiniz şeyi okumak"

Her hafta okul kütüphanesinden aldığınız bir kitabı bitirin. Ama dediğim gibi sevdiğiniz kitap olsun. Daha önce söylediğim gibi: Kitap okuma becerisini artırmanın sırrı bu: Sevdiğiniz şeyi okumak. Tekrar ediyorum: Eğer şu ana kadar böyle bir kitap okuma becerisi geliştirmediyseniz bu da sorun değil. Sevdiğiniz konularda kitap okuyarak hemen hızlı bir okuyucu olabilirsiniz. Çünkü insan sevdiği kitabı, ilgi duyduğu kitabı doğal olarak hızlı okuyor…

Nasıl ders çalışmalıyım konusunda da bilmeniz gereken şeyler var. Ders kitaplarınızı ya da ders için verilen diğer malzemeleri okurken ya da ders dinlerken hep aktif olun. Aktif olun derken zihninizde aktif olun demek istiyorum. Yani ders kitabı okurken ya da dersteyken hep okuduğunuz konuda ya da ders dinlediğiniz konuda daha önce bir şey yaşadınız mı? Bir deneyiminiz oldu mu, bu konuda siz bir şey yaşamadıysanız anneniz babanız yaşadı mı? Yoksa büyükanne ve büyük babanız yaşadı mı? Peki, bu okuduğunuz şey sizin için ne anlama geliyor? O olayları yaşayan insanlar ne hissetmiştir? Ne düşünmüştür? Hep bunları kendinize sorun. O okuduğunuz olayları gözünüzde canlandırmaya çalışın. Film gibi yani. Sonra okuduğunuz olayları kendi kelimelerinizle defterinize yazın. Unutmayın bunlar bayağı zaman alıyor. O nedenle her zaman ödevlerinizi ayırmaya başta düşündüğünüzden daha fazla zaman ayırmalısınız."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.