Öne Çıkanlar ankara chp tsk deprem diyarbakır konya cumhurbaşkanı erdoğan bodrum ırak sgk Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank zam

Üniversite Sınav Maratonu Bu Hafta Sonu Tamamlanıyor!

Lise son sınıf öğrencileri, üniversiteye girmek için iki aşamalı sınav sürecinden geçecekler. Öğrenciler ilk olarak Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS)’na sonra Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS)’na girerek tercih yapma hakkını kazanacaklar. Birinci aşama olan YGS, 12 Mart 2017 Pazar Günü Saat 10.00’da yapıldı. Beş ayrı oturumdan oluşan ikinci aşama LYS’nin ise ilk iki oturumu geçen hafta sonu gerçekleştirildi. Geçen hafta 10 Haziran 2017 Cumartesi Günü LYS-4 (Sosyal Bilimler) ve 11 Haziran 2017 Pazar Günü LYS-1 (Matematik) sınavı yapıldı. Bu iki sınav da saat 10.00’da başladı ve 135 dakika sürdü. Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra sınav binalarına alınmadı. LYS’nin kalan üç sınavına girecek olan adaylar sınavlara geç kalmama konusunda önceki yıllara göre daha dikkatli olacaklardır.

LYS Süreci Bu Hafta Sona Eriyor

Beş ayrı oturumda gerçekleştirilecek LYS’ler kapsamında 17 Haziran 2017 Cumartesi (yarın) saat 10.00’da LYS-2 Fen Bilimleri sınavı 135 dakika sürecek. Yine yarın yapılacak olan LYS-5 Yabancı Dil oturumu saat 14.30’da, 120 dakikada yapılacak. Üniversiteye girişte toplam 6 sınavın son oturumu olan LYS-3 Edebiyat-Coğrafya sınavı 18 Haziran Pazar günü saat 10.00’da gerçekleşecek.  120 dakika sürecek olan LYS-3 ile sınav maratonu yerini tercih sürecine bırakacak.

LYS’ye Kaç Aday Başvurdu?

1 milyon 72 bin 396 adayın başvurduğu Lisans Yerleştirme Sınavları’nın iki oturumu, LYS-4 (Sosyal Bilimler) ve LYS-1 (Matematik) sona erdi. Adayların önünde üç oturum daha var. LYS-2 Fen Bilimleri ve LYS-5 Yabancı Dil sınavları cumartesi günü LYS-3 Edebiyat-Coğrafya sınavı pazar günü yapılacak ve maraton sona erecek.

Sınavlar Başlamadan 15 Dakika Önce Gelmeyen Adaylar Sınava Alınmayacak

Bu yıl sınava girecek olan adaylar için 2017 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzunda bildirildiğine göre: “Adaylar, saat 10.00’da başlayan sınavlarda saat 09.45’ten sonra; saat 14.30’da başlayan sınavlarda saat 14.15’ten sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.” Bu yıl 15 dakika kuralının uygulandığı sınava 09.45'ten sonra gelenler içeri alınmadı. Geç kaldıkları için sınava alınmayan öğrenciler büyük üzüntü yaşarken, LYS’nin ilk oturumuna geç kalan bir üniversite adayı gözyaşları içinde sınav belgesini yırtarak çöpe atmıştı.

LYS'ye Girecek Engelli Adaylara Uyarı

ÖSYM,17-18 Haziran'da yapılacak LYS oturumlarına girecek engeli veya sağlık sorunu bulunan adaylar için uyarılarda bulundu. Yazılı olarak yapılan açıklamaya göre, raporlarını kuruma bildirme süresi 14 Haziran Çarşamba mesai saati bitiminde son bulacağı belirtildi. ÖSYM, engel durumu veya sağlık sorununun daha sonra meydana gelmesi halinde, bu durumu belgeleyen adayların da koşullarına uygun yerlerde sınava alınacağı ifade edildi.

LYS Sonuçları Üniversiteye Girişte Nasıl Kullanılacaktır?

ÖSYM’den yapılan açıklamaya göre, LYS’de 180 ve üzeri puan alan adaylar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Yazılı olarak yapılan açıklamada, 180 ve üzeri puanı olmayan adayların, sadece ön lisans programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacağı aktarıldı. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunmayacağı da bildirildi.

LYS Sonuçları Nasıl Duyurulacaktır?

Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar, LYS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmünde sayılacaktır. Sonuçlarda şu bilgiler bulunacaktır:
-LYS testlerindeki doğru ve yanlış cevap sayısı
-YGS puanları ve başarı sıraları
-LYS puanları ve başarı sıraları
-Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
-Yerleştirme puanları ve başarı sıraları
Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.

2017 LYS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, sonuçların açıklanması konusunda bir sürpriz yapmayacaklarını ifade ederek “Makul bir sürede açıklayacağız” dedi. LYS sonuçları 11 Temmuz 2017 Salı Günü açıklanacak. ÖSYM’nin yayınlayacağı tercih kılavuzundan sonra adaylar tercihlerini yapmaya başlayacak.

Üniversiteye Girme Hakkı Kazananlar Ne Zaman Kayıt Yapacaklar?

Her yıl eylül ayının ilk haftasında olan üniversite kayıtları, bu yıl ağustos ayına alındı. ÖSYM tarafından henüz kayıt takvimi ile ilgili açıklama yapılmadı. Ancak üniversitelere sözlü olarak kesin kayıtların Ağustos tarihleri arasında yapılacağı bildirildi.

YÖK Kontenjanları Açıkladı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), geçen yıl 778 bin olarak açıkladığı kontenjanlar, bu yıl 800 bine yükseldi.4 yıllık lisans programlarında 2014'te 414 bin 244 kontenjan ayrılmıştı, bu yıl 422 bin 305 kontenjana yer verildi. Önlisans programlarında kontenjan sayısı ise 364 binden 379 bine yükseltildi. Özel yetenek bölümlerine ise 25 bin 803 kontenjan verildi.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.