YÖK Başkanı Saraç: Uyuşturucu İle Mücadelenin Artık Bir Bilimsel Boyutu Olmalı

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, uyuşturucu kullanımının aşağı yaşlara doğru indiğini belirterek uyuşturucuyla mücadelenin artık bir bilimsel boyutunun olması gerektiğini ifade etti.

Uyuşturucuyla mücadele faaliyetlerine bilimsel olarak katkı sağlamak amacıyla Yükseköğretim Kurulunda YÖK Başkanı Yekta Saraç'ın katıldığı “Uyuşturucu ile Mücadelede Üniversitelerin Rolü ve Kurumlararası İşbirliği” toplantısı düzenlendi. Toplantıya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü, Yeşilay ve TÜBİTAK'tan yetkililer ve akademisyenler katıldı.

YÖK Başkanı Saraç, yaptığı konuşmada uyuşturucu kullanımının aşağı yaşlara doğru indiğini belirterek uyuşturucuyla mücadelenin artık bir bilimsel boyutunun olması gerektiğini ifade etti. Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığının son yıllarda sosyal, hukuki, ahlaki ve adli sonuçları olan bir sorun olduğunu aktaran Saraç, geçen yıl yayınlanan Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre, 2013'te dünyada 15-64 yaş grubundaki her 20 kişiden birinin uyuşturucu kullandığını, yaklaşık 190 bin kişinin uyuşturucuya bağlı nedenlerden öldüğünün tahmin edildiğini anlattı. Bu verilerin sadece kayda geçenleri yansıttığını belirten Saraç, reel olanın ise bu rakamların çok daha üstünde olduğunu anlattı.
Bağımlılıkla mücadeleye yönelik araştırma ve projelerin teşvik edilmesi gerektiğini vurgulayan Saraç, “AMATEM, ÇEMATEM gibi merkezlerin üniversitelerimizde işlevsel olarak bulunmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.

UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE ÜNİVERSİTE MÜFREDATINA GİRİYOR
YÖK Başkan Vekili Safa Kapıcıoğlu ise yaptığı açıklamada, başta tıp fakültesi olmak üzere sağlık alanında lisans eğitimi veren programlar ile hukuk ve eğitim fakültelerinde ve gereken diğer lisans programlarının müfredatlarına uyuşturucu ile ilgili konuların ekleneceğini bildirdi.
Türkiye'de 23 Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM), 4 Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Eğitim ve Destek Merkezi (ÇEMATEM) ayrıca 26 da ayaktan tedavi merkezinde hizmet verildiğini dile getiren Kapıcıoğlu, toplantıda buralarda istihdam edilecek personelin eğitim ihtiyaçlarının gündeme geldiğini aktardı.

ÜNİVERSİTELERDE YAPILACAK FAALİYETLER PROJELERLE DESTEKLENECEK
Kapıcıoğlu, toplantıda AMATEM ve ÇEMATEM gibi merkezlerde çalışanların teşvik edilmesi konusunda başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarca ne gibi tedbirlerin alınması gerektiği konusunun görüşüldüğünü belirtti.
Kapıcıoğlu, Yeşilay ve TÜBİTAK'ın yapılacak bilimsel çalışmaları, faaliyetleri ve özellikle uyuşturucu ile mücadele konusunda yapılacak Ar-Ge ve bilimsel faaliyetleri desteklemek üzere çeşitli fonlarının olduğu ve üniversitelerde yapılacak faaliyetleri projelerle desteklemek üzere hazır olduklarının da ortaya çıktığını kaydetti.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALARI DESTEKLEMEK İÇİN YENİ MEVZUAT ÇALIŞMALARI YAPILACAK
YÖK Başkan Vekili Kapıcıoğlu, uyuşturucuya ilişkin değişik mevzuatların bulunduğuna işaret ederek, “Uyuşturucu ile mücadele konusunda bilimsel araştırmaları desteklemek için yeni mevzuat çalışmaları yapılması kararlaştırıldı” bilgisini verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.