Bakan Ağbal Bütçe Gelişmesini Değerlendirdi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yılın ilk 5 ayında 2004’ten bu yana en yüksek bütçe fazlasını verdik” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal bütçe gelişmelerini değerlendirdi. Bütçenin 2016 Mayıs ayında güçlü performans sürdürdüğünü ifade eden Ağbal, “Bu yıl Mayıs ayında 3,7 milyar TL ile 2015 yılı Mayıs ayına göre 2 milyar TL daha yüksek fazla verdik. Ocak-Mayıs döneminde ise; 2015 yılındaki 2,4 milyar TL’lik bütçe açığına karşı bu yıl 9,1 milyar TL bütçe fazlası verdik. Böylece bu yılın ilk 5 ayında 2004’ten bu yana en yüksek bütçe fazlasını verdik” açıklamasında bulundu.

Ağbal, benzer şekilde faiz dışı fazlada da güçlü performans sergilendiğini, Mayıs ayında 8,7 milyar TL; Ocak-Mayıs döneminde ise 33,3 milyar TL faiz dışı fazla verildiğini belirterek, “2016 Ocak-Mayıs döneminde son 13 yılın en yüksek faiz dışı fazlasını verdik. Bu performansı bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, dış ticaretteki sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde ettik” ifadelerini kullandı.

-“YÜKSEK BÜTÇE PERFORMANSINDA GELİRLERDEKİ GÜÇLÜ SEYRİ BELİRLEYİCİ OLDU”-

Yüksek bütçe performansında gelirlerdeki güçlü seyrin belirleyici olduğunu kaydeden Ağbal, özellikle gelir ve kurumlar vergisinin bir önceki yılın ilk beş ayına göre yüzde 16,2 oranında hızla artarak 58,9 milyar TL’ye ulaştığını vurguladı. Aynı dönemde ÖTV ve dahilde alınan KDV gelirlerinin yüzde 12 civarında artarak vergi gelir artışını desteklediğini bildiren Ağbal, dış ticaretteki zayıf seyre bağlı olarak ithalden alınan KDV’nin yüzde 2,9 ile sınırlı oranda arttığını belirtti.

-“TOPLAM HARCAMALAR YÜZDE 10,8 ARTARAK 221,9 MİLYAR TL OLDU”-

Bakan Ağbal, vergi dışı gelirlerin ise teşebbüs ve mülkiyet ile sermaye gelirlerinin öncülüğünde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,1 artarak 47,6 milyar TL’ye ulaştığı bilgisini paylaştı. Böylece vergi dışı gelirlerde bütçe hedefinin yüzde 58’ine yılın ilk beş ayında ulaşıldığını ifade eden Ağbal, şöyle devam etti:

“Toplam harcamalar Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artarak 221,9 milyar TL; faiz hariç harcamalar ise yüzde 14,7 artarak 197,7 milyar TL olmuştur. Bunda; son dönemde yapılan düzenlemelerin de etkisiyle personel, mal-hizmet ve cari transferlerdeki yüzde 21 civarındaki artış belirleyici olmuştur. Sermaye giderleri ve sermaye amaçlı transfer harcamaları ise dönemsel farklılıklardan dolayı bir önceki yıla göre daha düşük gerçekleşmiştir. Faiz harcamaları da borcun vade yapısına bağlı olarak yılın ilk beş ayında 24,2 milyar TL ile sınırlı kalmıştır.
Maliye politikamızı; Hükümetlerimizin reform programını ivmelendirecek şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Vergi ve harcama reformlarımız ile ekonomimizin büyüme performansını geliştirecek, katma değeri yüksek yatırımları ve nitelikli istihdamı destekleyecek ve ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında yer almasını sağlayacağız.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.