Öne Çıkanlar ırak pkk fetö CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır TarımGFE Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Cumhur İttifakı spk Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi Sosyal Medya Detoksu Indie rock Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan

Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan Borç Yapılandırma Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2 Haziran’da başlayan borç yapılandırma başvurularında son günün 31 Temmuz 2018 olduğunu hatırlatarak, güncellenen borçların peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ının silineceğini açıkladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, borç yapılandırmalarına ilişkin açıklama yaptı. Buna göre yapılandırma için herhangi bir teminat istenmeyecek. Yapılandırma kapsamında yapılacak ödemeler tutarında, tatbik edilen hacizler kaldırılacak.

BORCUNU YAPILANDIRAN İSTİHDAM TEŞVİKLERİNDEN YARARLANABİLECEK

Yapılandırmadan yararlananların borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemleri yapılmayacak. Yapılandırmaya başvurup ilk taksiti ödeyen işverenler 'borcu yoktur' yazısı alabilecek, bu sayede kamu ihalelerine girebilecek, nefes kredisi başvurusunda bulunabilecek ve istihdam teşviklerinden yararlanmaya başlayacak. Bağ-Kur sigortalıları da Ziraat Bankası ile Bakanlığın yaptığı kredi anlaşmasıyla yapılandırma kapsamında, borcunu peşin ödeyerek veya dondurulan hizmet sürelerini ihya ederek emekli olabilecek.

SON MÜRACAAT 31 TEMMUZ

Yapılandırmada, son müracaat tarihi 31 Temmuz 2018, ilk taksit ve peşin ödeme süresi ise 31 Ağustos 2018 olarak belirlendi. Ödemeler, 2 ayda bir taksitler halinde 6-9-12 veya 18 taksit tercihiyle yapılabilecek. İl özel idareleri ve spor kulüplerine azami 36 taksit, belediyeler ve bunlara bağlı kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlara ise 144 aya kadar taksit imkanı verildi.

Kapsama giren borçların faizleri silinecek, bunun yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncelleme yapılacak. Bakanlığın açıklamasına göre, güncellenen borçların peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ı silinecek. İkinci taksit ödeme süresi içerisinde borcun tamamının ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’si silinecek.

31 Mart 2018 tarihinden önceye ait idari para cezalarının 31 Ağustos 2018 tarihine kadar ödenmesi halinde, idari para cezasının yüzde 50’si silinecek. Yapılandırmadan yararlanmak için borçluların dava açmamaları, açılan davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekiyor.

10 TL ye kadar eksik ödemeler yapılandırma ihlal nedeni sayılmayacak. İlk 2 taksitin süresinde ödenmemesi ise yapılandırma ihlal nedeni sayılacak.

Açıklamada, borçluların yapılandırma taksitleri ile cari dönem prim borçlarını çok zor durum olmaksızın bir takvim yılında ikiden fazla aksatmaması gerektiği ve Bakanlar Kurulu'nun yapılandırmaya başvuru ve ilk taksidi ödeme süresini 1 ay uzatma yetkisine sahip olduğu belirtildi. 

YAPILANDIRMADAN FAYDALANANLAR SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANMAYA DEVAM EDECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Bağ-Kurlu sigortalılar hizmet sürelerini dondurarak veya yapılandırmanın ilk taksitini ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayabilecek. Genel Sağlık sigortalılarına da yine yapılandırma kapsamında borçlarını faizsiz olarak 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödeme ve bu tarihe kadar da borcuna bakılmadan tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabilme imkanı verildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.