Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti Türk Ekonomi Bankası kınama ihracat çin Prof. Dr. Nevzat Tarhan bugünün gündemi Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel tüpraş

Çırak Yetiştirilmemesi Meslekleri Bitirdi

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, "Esnaf ve sanatkarlarımız birçok meslekte çırak bulmakta zorlanıyor. Meslek liselerine olan ilgi de az. Meslekleri ve sanatı yaşatmamız lazım. Böyle giderse kalifiye eleman bulmak imkansız hale gelecek" dedi.

Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner'in Başkanlığında düzenlenen Birlik Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi Toplantısı, ANKESOB Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantı, MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay'ın yanı sıra, bakanlık mensupları, Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı (BMEDB) üyeleri, akademisyenler, ilgili bürokratlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve ANKESOB'a bağlı odaların başkanlarından oluşan geniş bir katılımla gerçekleştirildi.  

ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Birlik Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, "Toplum olarak herkes haliyle çocuğunun iyi eğitim almasını,  başarılı olmasını, daha iyi yaşamasını ister. Dolayısı ile insanlarımızın beklenti ve isteklerine  bakınca meslek liselerine ilgi az. Burada hakikaten sıkıntı yaşıyoruz. Fakat meslek sahibi olunmadan da hiçbir şey olmaz. Herkes masa başı işte çalışırsa piyasada her türlü alanda kalifiye eleman bulmak imkansız hale gelir" ifadelerini kullandı.

-“4+4+4 EĞİTİM SİSTEMİ ÇIRAK YETİŞMESİNİN ÖNÜNDE EN ÖNEMLİ ENGEL’’-

Yiğiner, çırak yetiştirme sorununun meslekleri bitirme noktasına getirdiğini belirterek, "Ciddi anlamda çıraklık problemi var. En çok çırak olan sektörlerin başında yer alan hizmet sektörü; berberde, kuaförde çırak kalmadı diyebiliriz. Sanayide olsun, Siteler'de olsun artık çırak bulunamıyor. Temelden yetişecek eleman kalmadı. Bir dönem el üstünde tutulan meslekler birer birer hayatımızdan çıkıyor.  4+4+4 eğitim sistemi çırak yetişmesinin önünde en önemli engel. Esnaf ve sanatkarlar yanında çırak çalıştırdığı zaman devletimiz desteklemeli. Çırak hem çalışmalı, hem de okuluna gidebilmeli. Devlet, çırağın sigortasını ödemeli, maaşına katkıda bulunmalı, onun kalfa, usta olmasına destek sağlamalıdır. Sistemi adaletli hale getirmemiz için birlikte hareket etmeliyiz. Hep birlikte memleketimize hizmet edelim. Tüm olumsuzluklara rağmen mücadele etmeliyiz, elimizden gelen tüm gayreti göstermeliyiz. Çırak, kalfa ve usta yetiştirmemiz lazım. Mesleki ve Teknik Liseleri bitirenleri, bitirdikleri alanda istihdam eder hale gelmemiz lazım. Meslekler bitme noktasına gelmesin. Teknolojiye ayak uyduralım fakat bu teknolojiye ayak uyduracak becerili insan gücünü de yetiştirelim. Buradan çıkacak kararlar doğrultusunda gereken süreçlerin takipçisi olalım" dedi.

Söz alan Oda başkanları ve akademisyenler de görüş ve önerilerini dile getirdi.

Oda Başkanlarını ve akademisyenleri dinleyen Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay da şunları kaydetti:

"Sektörün beklentilerini öğrenmek açısından görüşlerinize, fikirlerinize ihtiyacım var. Esnaf ve sanatkar benim için çok önemli. Sizin dertlerinizle, sorunlarınızla ilgilenmek bizim görevimiz. Sizin sektörünüzün devlette, bakanlıkta bir sahibi var. 64. Hükümetimizin programında mesleki eğitimin ön plana çıkarıldığını belirtmek istiyorum. Sayın Bakanımız Nabi Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin en fazla payını mesleki eğitime ayırmıştır. Bu sizlere verilen önemi gösteriyor. Dünya ülkeleri ile yarışacak şekilde hem mesleki eğitimimizi, hem de eğitim sistemimizi geliştirmediğimiz müddetçe yöneten değil, yönetilen konumunda oluruz. Artık herkes her istediği bilgiye çok çabuk ulaşıyor. Tabii ki çırak da yetiştireceğiz,  donanımlı insan da yetiştireceğiz. Eğitim varsa orada güzellik vardır. 0-24 yaş arası genç nüfusumuz var ama çırak bulamıyoruz. Bugün ülkemizde 5,5 milyon insan üniversiteye gidiyor. Fakat, mühendis iş arıyor, iş yok. Meslek liselinin işini mühendis yapamaz, mühendisin işini de meslek liseli yapamaz. Torna bölümünü bitirmiş bir meslek liseli de garsonluk yapıyor. Mezun olanların doğru yerde çalışması doğrultusunda sektörleri de masaya yatırmak gerekiyor. Ayrıca, meslek okullarımızın cazibesini özellikle öğrencilerin ailelerine anlatmamız lazım. Esnaf ve sanatkarlar olarak çırak bulamadığınızı biliyorum. Onun için de çalışıyoruz. Ülkemiz için, sınırları açılmış dünya şartlarına göre nasıl bir insan gücü yetiştiririz, nasıl bir ana eleman yetiştiririz, bunun derdiyle dertleneceğiz. Türkiye genelinde  esnaf ve sanatkarları, ticaret odalarını, sanayi odalarını bir ekiple ziyaret ederek, toplantılar yapıp tüm tarafları, grupları dinleyeceğiz. Ne isteniyorsa, çoğunluğun katılacağı ve katkı sağlayacağı bir kongre yapacağız. Akademisyenlerimiz de olacak bu kongrede, bu işe emek vermiş insanlar da. Sizlerin gerçekleştirdiği çalışmalar ve veriler, Antalya'da yapmayı planladığımız kongrenin altyapısını oluşturacak. Gerekli tüm yasal  düzenlemeleri yapacağız."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.