Öne Çıkanlar gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Anket merkez bankası hava durumu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu çin pkk Batuhan Sert tesk genel başkanı bendevi palandöken aydın Antalyaya ilk 8 ayda kaç kişi ziyaret etti

Maliye Bakanı: Taksitle Kesinleşmiş Borçlarını Ödeme İmkanına Kavuşacaklar

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Varlık Barışı” olarak adlandırılan teklifin bu ay içerisinde yürürlüğe girmesiyle birlikte Ekim sonuna kadar mükelleflerin bu yasadan yararlanmak için müracaat edeceğini, otuz altı aya kadar varan taksitlerle de kesinleşmiş borçlarını ödeme imkanına kavuşacaklarını söyledi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Meclis Genel Kurulu’nda dün Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Teklifi hakkında konuştu.

‘’Otuz Altı Aya Kadar Varan Taksitlerle De Kesinleşmiş Borçlarını Ödeme İmkanına Kavuşacaklar’’

Maliye Bakanı özetle şunları söyledi:
“Ekim sonuna kadar mükelleflerimiz bu yasadan yararlanmak için müracaat edecekler ve inşallah, otuz altı aya kadar varan taksitlerle de kesinleşmiş borçlarını ödeme imkanına kavuşacaklardır.

‘’İhtilaflı Vergi ve Prim Alacaklar…’’

 Bu yasayla aynı zamanda, ihtilaflı vergi ve prim alacaklarının da yeniden yapılandırılması, sulh yoluyla çözüme kavuşturulması imkanı getirilmektedir.
Devam eden vergi incelemeleri bakımından da mükelleflerimize bir kolaylık getiriyoruz.

‘’Matrah Artımında Bulunmak Suretiyle’’

Mükelleflerimiz dilerlerse, devam eden vergi incelemelerine ilişkin olarak matrah artırımında bulunmak suretiyle bu kanunun hükümlerinden yararlanacaklar. Böylelikle incelemeler bir aylık süre içerisinde tamamlanacak. Buradan kaynaklanan inceleme süreçleri de tamamlanmış olacak.

‘’Matrah Artırımı Düzenlemesi’’  

Bu kanun teklifiyle getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesi de matrah artırımı düzenlemesi. Burada yapılan düzenlemeyle mükelleflerimiz daha önceki yapmış oldukları beyanlarını belli oranlarda arttırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Ancak mükellefimiz zarar beyan ettiyse veya matrah beyan etmemişse daha önce, bu durumda da kanunda öngörülen asgari tutarlar üzerinden matrah artırımında bulunması halinde de bu şekilde kanun hükmünden yararlanabilecek.

‘’Vergi Mükellefleri Kayıtlarını Düzeltmesi’’

 Yine, yapmış olduğumuz bu düzenlemede, vergi mükelleflerinin kayıtlarını düzeltmesine imkan verecek hükümler getiriyoruz.

Varlık Barışı

Bu kanun teklifiyle, gerek yurt içindeki varlıkların gerekse yurt dışındaki varlıkların ekonomiye kazandırılması için önemli bir düzenleme yapılmaktadır.
Burada önemli olan, gerek vatandaşlarımızın yurt dışındaki varlıklarının Türkiye'ye getirilmesi ve ekonomiye kazandırılması gerekse yurt içinde olan, ancak işletme kayıtlarında yer almayan varlıklarının işletme kayıtlarına alınması suretiyle ekonomiye kazandırılması amaçlanmaktadır. Burada yapılan yasal düzenlemeyle, bu yıl sonuna kadar kişiler gerek yurt dışındaki varlıklarını banka kanalından veya gümrük kanalından Türkiye'ye getirmeleri halinde gerekse yurt içindeki varlıklarını işletmeye dahil etmeleri halinde bu kanun hükümlerinden yararlanacaklardır.

‘’Temel Amaç, Olabildiğince Varlıkların Ekonomiye Kazandırılması’’

Bu düzenleme, eğer bir varlığınız varsa getirip onu Türkiye'de serbestçe tasarruf edebiliyorsunuz. Yani, herhangi bir şekilde bir vergi mükellefi değilseniz, ilk defa böyle bir varlığınızı Türkiye'ye getiriyorsanız, bu durumda bu varlığınızı bir bankada değerlendirebilirsiniz, bir şirkete sermaye olarak koyabilirsiniz, bir gayrimenkul alabilirsiniz. Bütün bu durumlarda da, gerek varlığın Türkiye'ye getirilmesi aşamasında gerekse varlığın Türkiye'de kullanılması aşamasında, her aşamada kayıt altına alınan, kayıtlı ekonomi içerisinde olan bir varlıktan bahsediyoruz. Yine, Türkiye'de işletme kayıtlarında olmayıp da işletme kaydına alınan varlıklar da esasen kayıtlı ekonominin birer parçası haline gelmiş oluyor. O açıdan, yapılan yasal düzenleme, bir taraftan vatandaşlarımızın yurt dışındaki ve yurt içindeki varlıklarını ekonomiye kazandırırken, aslında, diğer taraftan kayıtlı ekonominin de büyümesine önemli bir katkı sağlıyor. Burada yapılan yasal düzenlemede, varlıklarını bu şekilde gerek yurt dışından getiren mükellefler gerekse yurt içinden bu işletme kayıtlarını alan mükellefler bakımından herhangi bir vergi öngörmüyoruz, çünkü bu yasanın amacı herhangi bir şekilde bir vergi hasılası elde etmek değil, buradaki temel amaç, olabildiğince varlıkların ekonomiye kazandırılması.

‘’Kayıtlı Ekonominin Bir Parçası Olarak Ekonomiye Katılacak’’

Türkiye uluslararası toplumla bütünleşen, uluslararası yükümlülüklerine sonuna kadar bağlı bir ülke. Bu anlamda Türkiye'de şu anda ‘varlık barışı’ diye tarif ettiğimiz bu düzenleme tamamen bu uluslararası trendlerle ve uluslararası gelişmelerle uyumlu. Yapmış olduğumuz madde düzenlemesi Türkiye'nin bütün uluslararası yükümlülükleriyle uyumlu bir düzenlemedir, onu da baştan ifade edeyim. Bu düzenleme neticesinde Türkiye'ye gelecek bu varlıklar hem geldiği aşamada hem de sonraki aşamalarda tamamen kayıtlı ekonominin bir parçası olarak ekonomiye katılacak.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.