Öne Çıkanlar diyarbakır Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Dantel cumhurbaşkanı erdoğan çin türkiye istanbul Prof. Dr. Dilek Erkan 11 Mayıs 2024 Cumartesi Gündemi İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Ekrem Elginkan Lisesi İYİ Parti Teşkilat İşleri Başkanı Hasan Toktaş Deborah de Luca

Merkez Bankası 'Duruşunu Koruyacağını' Bildirdi

TCMB tarafından Mayıs 2016 dönemine ilişkin Finansal İstikrar Raporu, bankanın internet sitesinde yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Finansal İstikrar Raporu'na göre "finansal istikrarı destekleyici duruşunu koruyacağını" bildirdi.

Merkez Bankası’nın 31 Mayıs tarihli Finansal İstikrar Raporuna göre, kurum, fiyat istikrarını sağlama hedefine odaklı ve finansal istikrarı destekleyici duruşunu koruyacak. Raporda, geçen rapor döneminden bu yana küresel risk iştahında bir miktar iyileşme gözlenmekle birlikte genel olarak küresel piyasalardaki oynaklığın devam ettiği, bu doğrultuda, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarının da dalgalı seyrini sürdürdüğü açıklandı.

Son yıllarda alınan makroihtiyati önlemler ve mali disiplinin devamının ülke ekonomisinin küresel şoklara karşı dayanıklılığını güçlendirdiği ifade edildi. Ilımlı ve istikrarlı büyüme eğiliminin korunduğu belirtilen raporda, “Dış ticaret hadlerinde yaşanan olumlu gelişmeler, tüketici kredilerinin ılımlı seyri ve temkinli para politikası duruşunun etkisiyle cari işlemler dengesinde iyileşme devam etmiştir” ifadelerine yer verildi.

TİCARİ KREDİLER YÜKSEK BİR ORANDA BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Raporda, yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği bildirilirken, kredilerin bileşimine bakıldığında, ticari kredilerin tüketici kredilerine kıyasla daha yüksek bir oranda büyümeye devam ettiği belirtildi.

Tasarruf mevduatında yaşanan artışa ve bireysel kredilerdeki ılımlı seyre bağlı olarak hanehalkı finansal kaldıraç oranının gerilemeye devam ettiği belirtilen raporda, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılımın ve gelire dayalı makroihtiyati düzenlemelerin tasarruf eğilimini ve basiretli borçlanmayı teşvik ederek finansal istikrarı destekleyeceği öngörüldü.

Bankalara tahsis edilen depo limitleri ile bankaların TCMB nezdinde bulundurdukları döviz ve altın varlıklarının toplamı sektörün kısa vadeli dış borçlarını fazlasıyla karşıladığı ve bu durumun, döviz likiditesinde yaşanacak dalgalanmalara karşı sektörün yeterli likidite tamponlarına sahip olduğunu gösterdiği kaydedildi.

Rapora göre, uygulamadaki tedbirlerin etkisiyle bankacılık sektörünün yurt dışından temin ettiği borçların vadesi uzamaya devam ederken, bankaların döviz likiditesi dalgalanmalarına karşı dayanıklılığını artırdı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.