Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk suriye CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan dsp Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy yılbaşı tüketici güven endeksi hatay terörist Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici

TÜDEF’ten Gıda Bakanlığına Ekmek Uyarısı: Maliyet Artışı, İsraf ve Kalitesizliğe Yol Açacak

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Hasan Atak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde değişikliğe gidilmesinin ekmekte gizli zamma, maliyet artışına, israfa, kalitesizliğe ve hileye yol açacağını belirtti.

Atak yaptığı yazılı açıklamada, tüketicilerin 200 gram ekmek istemediklerini ve en temel gıda maddeleri olan ekmek gramajlarıyla oynanması nedeniyle TÜDEF’e bağlı derneklere yoğun olarak endişelerini ilettiklerini ifade etti.

Tebliğin, tüketicilerin görüşü sorulmadan fırıncı lobisinin baskılarıyla hazırlandığını belirterek, tüketicileri mağdur edeceğini ve geri çekilmesi gerektiğini kaydeden Atak, “Bu konuda fırıncıların, basına yansıyan ‘Yeni düzenlemede ekmeğin 200 gramdan başlayarak 10 gram ve katları olarak üretilebilmesi için çalışma yapılmıştır. 10 gram ve katları olarak yapılmasına sebep; ekmekte bir fiyat değişikliğine gidilmesi durumunda, 400 gram ekmeği 350 grama düşürmek zorunda kalmayarak enflasyon oranında gerekirse 20-30 gram aşağı çekerek uygulamanın daha sağlıklı olacağı göz önünde bulundurulmuştur’  şeklindeki sözleri ekmeğe gizli zam konusundaki endişeleri artırmaktadır” dedi.

TÜDEF Başkanı Atak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına, yeni uygulamanın maliyet artışı, israf ve kalitesizliğe yol açacağı uyarısında bulunarak, “Örneğin, halen bir kilo ekmek için 250 gramdan 4 ekmek üretilebilirken, olası yeni düzenlemeyle 200 gramdan bir kilo ekmek için bir fazla ekmek üretilebilecek olması maliyet artışı demektir. Her gün evine 250 gramlık üç ekmekten 750 gram ekmek alan bir tüketici yeni uygulama ile 750 gramlık ekmek ihtiyacı için 200 gramlık dört ekmekten 800 gram ekmek almak zorunda kalacak ve 50 gram ekmeğin israfına yol açaçaktır” dedi.

“Hileyi Takip Etmek Zorlaşacak”

Öte yandan Atak, ekmek gramajının enflasyon nedeniyle sıklıkla değiştirilmesiyle tüketicinin ve tüketici derneklerinin gramajı ve gramajda yapılacak “hileleri” takip etmesinin zorlaşacağının altını çizdi.

Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu’nda tüketicilerin de temsilini isteyen Atak, “Dünyanın hiç bir yerinde ‘halk tipi’ ekmekle bu kadar oynanmaz. Fakir fukaranın bir ekmeği kaldı. Bırakın da onu da rahatça evine götürebilsin. Ekmeğe etiket koymaya, toz toprak içerisinde her türlü hijyen koşullarından uzak satılmakta olan sağlıksız ekmeği poşete sokmaya nedense hiç bir yetkililerin gücü yetmemektedir. Yetkililer, sık sık ekmek kodeksiyle oynamak yerine asıl bunlara çare bulsun” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.