Öne Çıkanlar Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi TarımGFE İsrail Indie rock ICBC) IFC ermenistan allianz ziraat a milli erkek basketbol takımı NDAL Direktörü Prof. Dr. A. Nazlı Başak muhalif

Türkiye'nin Tarım Üretimi Yeterli

2015 yılı Küresel Açlık Endeksi verilerine göre, Türkiye, açlık endeksi 5'in altında, yani “düşük” olan ülkeler kategorisinde bulunuyor. Türkiye aynı zamanda önemli tarım ürünlerinde kendine yeterli durumda.

Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü’nün (IFPRI), Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) katkılarıyla hazırladığı, 2015 Küresel Açlık Endeksi verilerine göre; dünyadaki 795 milyon kişinin sağlıklı, aktif bir hayat sürmek için yeterli yiyeceği yok ve bu, yaklaşık her dokuz kişiden biri anlamına geliyor. Dünyada aç insanların büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor  ve dünya nüfusunun yüzde 13,5’i yetersiz besleniyor. Alt Sahra Afrika’sı, açlığın en yaygın olduğu bölge olurken, bu bölgede yaşayan her dört kişiden biri yetersiz besleniyor.

Bu endeks verilerine göre Türkiye, açlık endeksi 5'in altında, yani “düşük” olan ülkeler kategorisinde bulunuyor. Türkiye önemli tarım ürünlerinde kendine yeterli durumda.

 

 

TÜRKİYE ÖNEMLİ BİTKİSEL ÜRÜNLERDE KENDİNE YETERLİ

Yurt içi üretimin yurt içi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) 2014-2015 piyasa döneminde tarla ürünlerinde en yüksek yüzde 101,4 ile pamuk(çiğit)de, sebzelerde yüzde 126,2 ile taze soğanda, meyvelerde ise yüzde 720,6 ile incirde gerçekleşti.

Yeterlilik derecesi önemli bitkisel ürünlerden buğdayda yüzde 89,2, nohutta yüzde 96,5, şeker pancarında yüzde 100,0, elmada yüzde 130,7 ve domateste yüzde 110,8 olarak gerçekleşti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.