Tüzün: Çin’den Sonra En Ucuz Çimento Türkiye’de

Rekabet Kurumu, hazırladığı Çimento Sektör Araştırması raporu için, İzmir’de çalıştay düzenledi. Rekabet Kurumunun kasım ayında açıkladığı sektör raporunu çalıştayda değerlendirdi.

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Mustafa Şefik Tüzün, son 10 yılı kapsayan dönem için yapılan analizlerde çimento fiyatlarındaki ortalama artışın enflasyon artışının altında gerçekleştiğini söyleyerek,“Türkiye yurt içi çimento fiyatları mevcut durum itibariyle Çin hariç diğer ülkelerin gerisindedir" dedi.
Tüzün konuşmasında şu noktayı vurguladı:

“Son 5 yılda konut fiyatları yıllık ortalama yüzde 14 oranında yükselerek hem enflasyonun hem de çimento fiyatlarının üzerinde artış göstermiştir. Oysa çimento fiyatı ortalama olarak enflasyonun altında bir artış göstermiş olup çimentonun konut inşaatındaki payı sadece yüzde 3 tür.”
 
TÇMB Başkanı Tüzün sektör araştırma raporuyla ilgili, temelde belirli bir akademik bakış açısı ile hazırlanan bir tartışma metni olarak görülmesi gerektiğini belirterek, alternatif analiz yöntemlerinin ve modellerin de değerlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini ifade etti. Raporda rekabet ihlali olarak değerlendirilebilecek bir bulgunun da yer almadığını orta olduğunun altını çizdi. Tüzün konuşmasında,“Türk çimento sektörü, rekabet hukukunu en önemli iş yapma kurallarından birisi olarak görmektedir ve rekabet kurallarını, çevrenin korunması ve çalışan sağlığı ve güvenliğinin yanında tüm karar ve eylemlerinin merkezine koymaktadır” dedi.

“Üretim ve İhracatta Dünyada ilk 5’in İçerisinde”

Tüzün, 17 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan sektörün üretim ve ihracatta dünyada ilk 5’in içerisinde olduğunu belirterek, Türk çimento sektöründe uygulanmakta olan çimento ortalama fiyatlarının, diğer ülkelerde uygulanan fiyatlara oranla çok daha düşük ve rekabetçi olduğunu vurguladı. TÇMB Başkanı, “Sektörün kesintisiz olarak sürdürdüğü yatırımları ile dünyadaki rekabetçi gücünü önümüzdeki dönemde daha da arttıracak ”dedi.
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.