Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem ihracat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone çin Afrin Gürer istanbul büyükşehir belediyesi Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Göz Makyajı Yapanlar, Enfeksiyon Riskine Karşı Dikkat!

Göz makyajı yapanlar için makyaj ürünlerinin yol açtığı olumsuzlukları engellemenin yollarını anlatan Doç. Dr. Levent Akçay, göz kapaklarının vücudun enfeksiyon kapmaya en uygun bölgeleri arasında yer aldığını belirterek, "Vücudun en hassas organlarından olan gözler, aynı zamanda makyaj sebebiyle en çok kimyasal etkene maruz kalan organlar arasında yer alıyor." dedi.

Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Levent Akçay genetik ve kalıtsal etkenlerin yanı sıra, makyaj gibi kontrol edilebilen etkenlerin de gözlerde ciddi sorunlara yol açabileceğini, bir göz hekimi olarak, gözlerine sıklıkla makyaj yapan kişilerin potansiyel negatif etkiler hakkında bilinçli olmadığını düşündüğünü belirterek, makyajın gözlerde sebep olabileceği olumsuzlukların engellenmesi için önlem alınması gerektiğini vurguladı. 

Doç. Dr. Akçay, makyaj ürünlerini kullanmadan önce ürün bilgilendirme yazılarının okunması, kullanılan ürünlerin başkasıyla paylaşılmaması ve yatmadan önce gözlerin temizlenmesi gibi tedbirlerin enfeksiyon riskini önemli ölçüde azaltacağına dikkat çekiyor.

 Ürün bilgilendirmelerini okuyun

Gözlere uygulanan makyaj ürünlerinin son kullanma tarihi olduğunun çoğunluk tarafından bilinmediğini söyleyen Doç. Dr. Akçay, “Gözler denildiği zaman akla göz küresi geliyor. Ancak göz kapakları da bu denklemin önemli bir parçası ve vücudun enfeksiyon kapmaya en uygun bölgeleri arasında yer alıyor. Bu nedenle göz kapaklarına düzenli olarak uygulanan makyaj ürünleri, eğer temiz değilse veya tarihi geçmişse, göz kapakları ve gözlerde ciddi problemler oluşmasına sebep olabiliyor.’’ dedi. Tarihi geçen veya zamanında temizlenmeyen maskara gibi ürünlerin, göz kapaklarının üzerindeki yağ üretimine yardımcı olan gözenekleri tıkayarak gözlerde kızarıklık, kuruluk veya iritasyon gibi rahatsızlıklar oluşmasına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Akçay  ‘’Ürünlerin son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesi ve kullanılan fırçaların temiz olduğundan emin olunması gerekiyor.” diye konuştu.

Makyaj malzemelerini paylaşmayın

Makyaj malzemelerinin paylaşılmasının, enfeksiyon bulaşması gibi ciddi problemlere yol açabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Akçay, “Normal şartlarda kimseyle diş fırçanızı paylaşmazsınız. Bu yüzden maskaranızı veya göz kaleminizi de paylaşmamalısınız. Çünkü prensip tamamen aynı. Maskaralar da aynı diş fırçaları gibi bakterileri taşıyor ve istenmeyen enfeksiyonlar oluşmasına yol açıyor. Ayrıca hareketli araçlarda veya yürürken de makyaj yapılmaması gerekiyor. Özellikle bozuk yollarda gözlere makyaj yapmak büyük tehlike taşıyor. Sallanan bir araçta giderken makyaj yapılması ile kornea çizilebilir ve ciddi görme kayıplarına yol açan sonuçlar oluşabilir. Kornea yaralanmaları ağrı, rahatsızlık ve kızarıklığım yanı sıra, görme kaybına varacak ciddi sorunlar oluşmasına yol açabilir.” şeklinde konuştu.

Gözler yatmadan önce temizlenmeli

Gözlere yapılan makyajın, gece yatarken kesinlikle temizlenmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Akçay, “Yatarken gözlerde bırakılan makyaj malzemeleri, göz kapaklarında oluşabilecek bakteriyel enfeksiyon riskinin artmasına sebep olabiliyor. Gözdeki makyajı çıkarırken kullanılan ürünlerin kalitesi de enfeksiyon riskini elimine etme konusunda büyük rol oynuyor. Doğru antiseptik temizleme ürünleri kullanılmadığı takdirde, bakterilerin yapılacak manevralarla gözün iç kısmına kaçma riski oldukça yükseliyor. Gözlerde kızarıklık, rahatsızlık hissi ve enfeksiyona varabilecek sonuçlar doğmaması adına, makyaj temizlik ürünlerinin de doğru seçilmesi gerekiyor.’’ dedi. Doç. Dr. Akçay, kullanılacak göz makyajı ürünlerinin önceden test edilmesi ve gözlerde herhangi bir enfeksiyon varken makyaj malzemesi kullanılmamasının da, gözlerin korunması için alınması gereken önlemler arasında yer aldığını belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.