Öne Çıkanlar Covid19 binali yıldırım Kuşadası Belediyesi gündem ihracat MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vodafone Afrin Gürer Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ataşehir belediyesi bugünün gündem başlıkları

25. İstanbul Tiyatro Festivali Kasım'da Şehre Yayılıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş sponsorluğunda düzenlenen 25. İstanbul Tiyatro Festivali, kasım ayının ilk haftasında şehrin çeşitli sahnelerinde, İtalyan yönetmen Pippo Delbono imzalı Neşe, İngiliz yönetmen Robert Icke’nin çağdaş yorumuyla Oedipus, Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun kaleminden Istırap Korosu ve festivalin çocuklara özel yapımlarından Eşit Masalları’ı ağırlıyor. Fiziki gösterilerin yanı sıra çevrimiçi gösterimler de passostudio.com adresinde sürüyor.

Pippo Delbono’dan dans, müzik ve tiyatronun iç içe geçtiği bir oyun: Neşe

Festivalin, tiyatroseverler tarafından merakla beklenen yapımlarından biri olan Neşe, Uluslararası Yapımlar Gösteri Sponsoru ENKA Vakfı’nın desteğiyle izleyiciyle buluşacak. Kendine özgü bir tiyatro dünyasına sahip İtalyan yönetmen ve oyuncu Pippo Delbono’nun, sirk estetiği ve büyüsünü harmanlayan gösterisi Neşe, 4 ve 5 Kasım’da saat 20.00’de Zorlu PSM Turkcell Platinum Sahnesi’nde izlenebilecek. Dans, müzik ve tiyatronun iç içe geçtiği oyunda Pippo Delbono topluluğunun oyuncuları, duyguların en uç noktalarını; ıstırap, mutluluk, acı, heves ve sonsuz sevinç arayışını sahneye taşıyacak. 4 Kasım tarihli gösterinin ardından Pippo Delbono’ya 25. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Onur Ödülü sunulacak ve ödül töreninin ardından geçekleştirilecek soru-cevap bölümünde izleyiciler Delbono’ya sorularını sorma fırsatı yakalayacak.

Oedipus, Robert Icke’nin çağdaş yorumuyla sinema perdesinde

İngiliz tiyatrosunun olağanüstü yetenekli yazar ve yönetmeni, Laurence Olivier Ödülü’nün en genç yaştaki sahibi Robert Icke; The Times’ın “zamandan bağımsız bir hikâyenin kolay kolay unutulmayacak bir uyarlaması” sözleriyle övdüğü 21. yüzyılın Oedipus’u ile festivalde! Oedipus bu kez, hayatın en büyük sırrını bulan bir siyasetçi; ve tüm seyircileri bir seçim gecesini izlemeye davet ediyor. Eleştirmenlerden tam not alan Hans Kesting ve Marieke Heebink, Oedipus ve Ioakaste rollerinde, yüzyılların lanetli çifti olarak olağanüstü bir performans sunuyorlar. Oedipus, Uluslararası Yapımlar Gösteri Sponsoru ENKA Vakfı’nın desteğiyle, 6 Kasım’da 14.00 ve 19.15 seanslarında Atlas 1948 Sineması perdesinden yapılacak özel bir gösterimle izleyiciyle buluşacak.

Oedipus, aynı zamanda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali programında. Bu yıl 30 Ekim-14 Kasım 2021 tarihleri arasında ilki gerçekleştirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin, artan uluslararası katılımıyla geleneksel bir kültür ve sanat etkinliği olarak önümüzdeki senelerde de devam etmesi planlanıyor.

Festivalden çocuklara özel: Eşit Masallar

Kadın-erkek rolleri ve eşitlik kavramı çocukken dinlediğimiz masallardan başlıyor. Odeabank tarafından geliştirilen ve Can Yayınları tarafından eşitlikçi bir bakış açısıyla yeniden yorumlanan “Eşit Masallar”da kahramanlarımız Sindirella, Rapunzel, Pamuk Kalpli Prens, Kırmızı Başlıklı Kız ve Kurbağa Prens yeni maceralarında kalıp yargıları yıkıyor ve toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekiyor. Odeabank’ın prodüksiyonu ile tiyatro sahnesine taşınan Eşit Masallar, festivalin “Bu İşte Bir Kadın Var” teması kapsamında izleiciyle buluşacak. Müge Mor’un uyarladığı; Deniz Yeşil Mavi’nin yönettiği; Aykut İspir, Mukaddes Kurmuş İspir, Büşra Saraç, Mehmet Küçük, Tuna Gür Coşkun, Rüya Erdogan, Tolga Kayrak ve Şükrü Veysel Alankaya’nın rol aldığı oyun, 6 Kasım saat 11.30 ve 16.00; 7 Kasım saat 16.00’da Alan Kadıköy’de izlenebilecek.


Murat Mahmutyazıcıoğlu’ndan bir apartman hikâyesi: Istırap Korosu

İstanbul’un seslerini, genç ve yaşlı kadınların içlerinden geçirdiklerini, oradan oraya savrulan gençlerin kırgın ve öfkeli hallerini sahneye taşıyan Murat Mahmutyazıcıoğlu, bu kez bir “apartman hikâyesi” anlatıyor. Kadın, erkek, genç, yaşlı, evli, bekâr, çocuk ve köpek, kısaca bütün karakterleri sırtlanan oyuncular, oyuna yayılan tüm ses ve efektleri üstleniyor. Karakterlerin kâh kimselere sezdirmeden çektikleri, kâh yeri göğü inleterek ilan ettikleri “ıstırapları”, oyunu açılıştan finale hareketli kılan ritmik bir akışın içine yerleşiyor. BAMİstanbul’un İKSV tarafından verilen Gülriz Sururi – Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü desteği ile ürettiği Seda Türkmen ve Deniz Karaoğlu’nun rol aldığı Istırap Korosu 2 ve 3 Kasım saat 20.00’de Alan Kadıköy’de izlenebilecek.

Festivalin çevrimiçi programı 20 Kasım’a kadar erişime açık

Festival, fiziki gösterilerin yanı sıra dokuz çevrimiçi yapımı izleyicilerle buluşturuyor. “Golden Mask İstanbul’da Çevrimiçi” teması kapsamında Ayı, Boris ve Güneşin Çocukları oyunları, ünlü koreograf Crystal Pite’tan Betroffenheit ve Müfettiş, dansseverler için, dört farklı koreografın imzasını taşıyan Bugün Yaratmak ve çocuklar için Alice uluslararası yapımlar gösteri sponsoru ENKA Vakfı’nın desteğiyle izleyiciyle buluşuyor.

Yerli çevrimiçi programda ise çevrimiçi olarak dinlenebilecek iki “kulak tiyatrosu” var: Podacto yapımı Açık Aile ve Odeabank sponsorluğunda Bu İşte Bir Kadın Var teması çerçevesinde gerçekleşen Tiyatro Boyalı Kuş’tan Kendine Ait Bir Oda.

Çevrimiçi programda yer alan gösterimler, 20 Kasım’a kadar tüm Türkiye’den, passostudio.com adresi üzerinden izlenebilecek.

Festival programının tüm ayrıntıları tiyatro.iksv.org/tr/program adresinde.
 

Festivalden ücretsiz okuma tiyatrosu: Senenin Oyunu
 

Festivalin Öğrenme ve Gelişim Programı kapsamında Senenin Oyunu başlıklı okuma tiyatrosu ücretsiz olarak tiyatroseverlerle buluşacak. 2012’den bu yana GalataPerform tarafından düzenlenen Yeni Metin Projesi kapsamında; Türkiye’den yeni oyun yazarlarının oyunları ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen konuk yazarlara ait oyunlar, Yeni Metin Festivali’nde seyirciyle buluşuyor. 2019’dan itibaren ise Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali ve Yeni Metin Festivali işbirliğiyle, Yeni Metin Atölyeleri’nde yazılmış bir oyuna “Senenin Oyunu” ödülü verilmeye başlandı. Bu yılki ödülün kazananı ise Çiçek Kalkışması oyunu ile Sevcan Batı oldu. Sanem Öge’nin yöneteceği okuma tiyatrosunun ardından düzenlenecek törenle “Senenin Oyunu” ödülü, yazarına verilecek.

Festivalin Öğrenme ve Gelişim Programı’nı incelemek için: tiyatro.iksv.org/tr/ogrenme-ve-gelisim-programi

Festival biletleri satışta

Festival biletleri passo.com.tr adresinde ve İKSV ana gişede satışta.

Üyelikleriyle İKSV'nin sene boyunca gerçekleştirdiği tüm etkinlikleri destekleyen Lale Kart üyeleri, festival biletlerini indirimli fiyatlarla satın almaya devam ediyor. Siyah ve Beyaz Lale Kart üyeleri biletlerini kendilerine gönderilen rezervasyon formu aracılığıyla %25 indirimle satın alabiliyor. Kırmızı ve Sarı Lale Kart üyeleri ise fiziki etkinliklerde %15; çevrimiçi etkinliklerde ise %20 oranında indirime sahipler.

COVID-19 önlemleri hakkında

22 Ekim – 20 Kasım tarihleri arasında kapalı mekânlarda gerçekleştirilecek 25. İstanbul Tiyatro Festivali etkinlikleri, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün 23 Haziran 2020 tarihli “Kültür ve Sanat Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Genelgesi” kapsamında alınacak tedbirlere uygun gerçekleştirilecektir. Mekânlarda alınan tedbirleri ve COVID-19 Etkinlik Rehberi’ni tiyatro.iksv.org/tr/onemli-bilgiler adresinden inceleyebilirsiniz.

Etkinliklere katılacak izleyiciler için önemli bilgilendirme

İçişleri Bakanlığı’nın genelgesi uyarınca 6 Eylül 2021 Pazartesi tarihinden itibaren izleyiciler etkinliklere aşılarını tamamladıktan sonra veya en fazla 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testlerini göstererek girebilecektir. Giriş kontrolleri mekân girişlerinde Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması üzerinden yapılacaktır. 18 yaş altındaki izleyiciler için PCR testi zorunluluğu yoktur. Etkinlik mekânlarında Covid-19 önlemleri daha önce açıklandığı şekilde alınmaya devam edecektir.

 

Festivali İKSV’nin mobil uygulamasından takip edin

İstanbul Tiyatro Festivali’nde takip etmek istediğiniz gösterileri İKSV mobil uygulaması üzerinden takviminize ekleyebilir, kendi programınızı oluşturabilir, sanatçı, mekân ve etkinlik adına göre arama yapabilir, etkinlikleri harita üzerinde görüntüleyip yol tarifi alabilirsiniz. Uygulamayı App Store ve Google Play’den indirebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.