Öne Çıkanlar terörist Sera çin fibabanka Beşerî Dantel Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan CHPli Çakırözer: Devlet Çiftçinin Derdine Derman Olmalı Ariana Grande Gözcüler filminin yeni posteri Hilmi Deler Avukat Sema Aksoy

Ünlü Ressam Adnan Turani Hayatını Kaybetti

Türk resim sanatının önde gelen isimlerinden Adnan Turani hayatını kaybetti.

Hacettepe Üniversitesinin tarafından yapılan açıklamada 91 yaşındaki sanatçı, bir süredir tedavi gördüğü Hacettepe Hastanesi’nde dün yaşamına veda etti.

Yapılan açıklamada sanatçının cenazesi, 19 Aralık Pazar günü saat 13.00’da Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde kurucusu olduğu Güzel Sanatlar Fakültesi önündeki anma töreninden sonra, Kocatepe Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Cebri Asri Mezarlığına defnedileceği bildirildi.
 
Son yıllara kadar çalışmalarını Ankara'daki atölyesinde sürdüren sanatçının “Adnan Turanî: Yaşam Serüveni, Sanat Üzerine Düşünceleri ve Resimsel Birikimi” adlı kitabı otobiyografisini ve sanat yaşamını içeriyor. Adnan Turanî’nin üniversite hocalığı sırasında plastik sanatlar estetiği, sanat felsefesi ve sanat tarihi üzerine hazırladığı yayımlanmış eserleri de bulunmaktadır.

Adnan Turanî kendini ve sanatını şu cümlelerle ifade etmişti:

“...Çevremde gördüklerimden heyecanlanıyorum. Ama ilginç olan, doğa biçiminde bana heyecan veren biçim ve biçimlendirme dili olmaması. İşte, bana düşen ya da benim kendime yüklediğim görev, doğasal biçimi bana heyecan veren biçim haline getirmek. Tabii bu heyecan veren biçimi bulmam, her seferinde bir serüveni, bir didinmeyi, bir araştırmayı yaşamamı gerektiriyor. Öyle bir serüven ki, bunda doğa biçimi değil, resimsel boya biçimlenmesi, boyayı biçimlendirme; tasvir değil iç yaşantı resmi; doğasal renkler değil, resimsel çarpıcılığın renkleri sizin gönlünüzden çıkıyor. İtiraf etmem gerekiyor; boyasal heyecan biçiminin araştırılması sırasında gözlerim yaşarıyor. Yaptığım iş, işte böyle bir şey...”

Adnan Turani Kimdir?

1925 İstanbul doğumlu Adnan Turanî, İstanbul İlköğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra 1948 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'nden mezun oldu. 1953'de kazandığı bir devlet bursuyla Almanya'ya gitti. Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nde Franz Nagel’den, Stuttgart Akademisi’nde Henninger ve W.Baumeister’in çalışmalarından yararlandı. Daha sonra Hamburg’da 1959’a kadar H.Trökes ile çalıştı. Lisans ve uzmanlık öğrenimini tamamlayan Turanî, 1972 yılına kadar Gazi Eğitim Enstitüsü’ndeki görevini sürdürdü. 1973'de Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde doktora, 1978'de doçent unvanlarını alan Turanî, 1986 yılına kadar öğretim üyesi olarak görev yaptığı Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Avrupa Sanatı ve uygulamalı atölye dersleri verdi. 1986'da Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde profesör oldu ve 1990 yılına kadar Bölüm Başkanı olarak görevine devam etti. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.