Öne Çıkanlar ankara chp tsk deprem diyarbakır konya cumhurbaşkanı erdoğan bodrum ırak sgk zam abd

Adalet Bakanı Bozdağ: Gülen'in İadesi Hukuki Değil Siyasidir

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Fetullah Gülen’in iade süresine ilişkin, “Mahkeme bir karar verecektir, adli süreçler bir sonuç doğuracaktır ama sonuçta ABD yönetiminin vereceği karar siyasi bir karardır. İade kararı da sonuç itibariyle siyasidir, iade etmeme kararı da siyasidir, hukuk sadece bu siyasi kararı vericilere bir alt yapı oluşturmaktadır” dedi.
Bakan Bozdağ, Yozgat Valiliğini ziyaretinde gazetecilerin Gülen'in iadesine ilişkin gelişmeleri sorması üzerine , Fetullah Gülen’in iadesinin yakından takip edilen ortak bir konu olduğunu, “Böylesi büyük bir suçu işleyen ve yüzlerce insanın ölümüne yine 2 bin 500 civarında insanın yaralanmasına, milletin ve devletin bunca zararına neden olan bunca katilin cinayet işlemesinde talimatı olan birisini, ABD’nin himaye edip etmeyeceğini bütün dünya artık yakından takip ediyor” dedi. İade konusunda muhatapların şu ana kadarki yaklaşımlarının konuyu konuşma, tartışma, değerlendirme ve hukuksal rutin işleyişin sağlıklı işlemesi yönünde olduğunu belirten Bozdağ, kendilerinin de iade sürecinin sağlıklı işlemesi için gayret ettiklerini ifade etti. ABD'den Türkiye'ye öncelikle uzman bir heyetin Türkiye'ye gelip sonra da bizden bir heyetin ABD'ye gitmesini önerdik. ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri dün itibarıyla 4 uzman kişiyi Türkiye'ye gönderme kararı aldı. 22 Ağustos'ta Türkiye'ye gelecekler. Bunlardan 3'ü Adalet Bakanlığı temsilcisi, biri de Dışişleri Bakanlığı temsilcisi. 23-24 Ağustos'ta buradaki muhataplarıyla görüşmeler yapacaklar dedi.
ABD’nin Fetullah Gülen’i Türkiye’ye iade etmesine ilişkin temennisini dile getiren Adalet Bakanı Bozdağ, “Biz iade etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye ile ABD arasında dostluk, derin ve güçlü ilişkiler, böylesi bir teröristi ABD’nin himayesine izin vermeyecek niteliktedir. Umarız ki bu dostluğun gereği Fethullah Gülen en kısa sürede Türk adaletine teslim edilir” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau’nun “Türkiye veya FETÖ arasında seçim yapmamıza gerek yok. İade hakkındaki yasal süreç çok net” şeklindeki sözlerini anımsatılması üzerine Bozdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “ABD yetkililerinin yapacağı değerlendirme sonucunda vereceği kararın bu sonucu doğuracağını net olarak ifade ettiğini” anımsattı. ABD’nin Gülen’i iade etmek zorunda olduğuna dikkat çeken Bozdağ, ortada çok net bir suç olduğunu, bu suçun failinin Fetullah Gülen olduğu konusunda ABD yönetiminde şüphe olduğuna ihtimal vermediğini dile getirdi. Suçun failinin kim olduğunu bütün dünyanın bildiğini ifade eden Adalet Bakanı Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:

“Böylesi bir durumda iade etmemesi Fetullah Gülen’in dostluğunu Türkiye’nin dostluğuna tercih ettiği anlamına gelir. Hukuksal prosedür bu işin resmi işleyişi ile alakalıdır. Mahkeme bir karar verecektir, adli süreçler bir sonuç doğuracaktır ama sonuçta ABD yönetiminin vereceği karar siyasi bir karardır. İade kararı da sonuç itibariyle siyasidir, iade etmeme kararı da siyasidir, hukuk sadece bu siyasi kararı vericilere bir alt yapı oluşturmaktadır. Onun için bu karar Türkiye’ye iade yolunda olursa Türkiye’nin dostluğunun, Türkiye-ABD ilişkilerinin güçlülüğünün ve iki ülke yararına olduğunun ABD yönetimi bakımından da bir kez daha tescili kabulü anlamına gelir. Ama iade etmeme yönünde karar verdiği zamanda bir teröriste Türkiye’yi feda ettiği anlamına taşır. Biz bunu her defasında ifade ediyoruz. Usame Bin Ladin oradaki Dünya Ticaret Merkezini bombalattırdığı zaman ABD’nin neler yaptığına bütün dünya şahit. Türkiye dahil ABD’ye dost ülkelerin, ABD yönetimine nasıl destek olduğuna herkes şahit. O zamanda hukuk vardı, iade anlaşmaları vardı, ABD yönetiminin yaptıkları vardı. Onun için o dönemde yapılanları da uluslararası anlaşmalar bakımından ABD yönetimi bir değerlendirirse eminim Türkiye’nin haklılığı bir kez daha ortaya çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.