Öne Çıkanlar ankara chp deprem tsk diyarbakır konya ırak sgk bodrum pkk Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank cumhurbaşkanı erdoğan

AK Parti Anayasa Değişikliği Teklifini TBMM'ye Sundu

AK Parti Anayasa değişikliği teklifini TBMM'ye sundu.

AK Parti'nin TBMM Başkanlığı'na sunduğu Anayasa değişikliği teklifine göre, Cumhurbaşkanı devletin başı olacak. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına ait olacak. Cumhurbaşkanı, devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil edecek.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin getirdiği düzenlemeler şöyle:
Anayasanın 9. maddesindeki “Yargı yetkisi” başlıklı madde değişiyor.  
“Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılır” ibaresi “Yargı yetkisi, Türk Milleti adına bağımsız ve tarafsız mahkemelerce kullanılır” şeklinde değiştiriliyor.
Milletvekili sayısı 600 olacak.
Milletvekili Seçilme yaşı 18 olarak değiştiriliyor.
TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı günde yapılacak.
Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilecek.
Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde 101. Maddedeki usule göre ikinci oylama yapılacak.

YEDEK MİLLETVEKİLLİĞİ
TBMM üyeliğinin düşmesi, düşürülmesi, ölüm ile diğer boşalma hallerinde boşalan üyelikler aynı siyasi partinin yedek milletvekilleriyle doldurulacak.
Cumhurbaşkanı kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından doğrudan halk tarafından seçilecek.
Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıl olacak. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilecek.
Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin TBMM üyeliği sona erecek.
Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek.
Cumhurbaşkanı devletin başı olacak. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına ait olacak. Cumhurbaşkanı devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil edecek. Anayasanın uygulanmasını devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin edecek.
Gerekli gördüğü takdirde yasama yılının ilk günü TBMM’de açılış konuşmasını yapacak.
Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclis’e mesaj verecek.
Kanunları yayımlayacak

AK Parti’nin Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin TBMM Başkanlığına sunduğu anayasa değişikliği teklifine göre Cumhurbaşkanı yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin getirdiği düzenlemeler şöyle:
“Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atayacak ve görevlerine son verecek.
Üst düzey kamu yöneticilerini atayacak ve görevlerine son verecek.
Milletlerarası andlaşma akdecek ve yayımlayacak.
Milli güvenlik politikalarını belirleyecek ve gerekli tedbirleri alacak.
Türk Silahlı Kuvvetler'inin başkomutanlığını temsil edecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmasına karar verecek.
Cumhurbaşkanı yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemeyecek. Anayasada münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen kanunlarda cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak. Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacak.

CUMHURBAŞKANININ CEZAİ SORUMLULUĞU
Cumhurbaşkanı hakkında bir suç işlediği iddiasıyla TBMM üye tamsayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilecek. Meclis önergeyi en geç bir ay içinde görüşecek ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilecek.
TBMM üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilecek. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamlanacak. Bu sürede tamamlanmazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilecek, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanacak.
Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Cumhurbaşkanı seçim kararı alamayacak.
Yüce Divanda seçilmeye engel bir suçtan mahkum edilen cumhurbaşkanının görevi sona erecek.

CUMHURBAŞKANI YARDIMCILARI
Cumhurbaşkanı, seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilecek.
TBMM üyeleri Cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erecek."

AK Parti’nin anayasa değişikliği teklifine göre Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek. TBMM 27. Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi 3 Kasım 2019 Tarihinde yapılacak. Meclis’in seçim kararı alması halinde 27. Yasama dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin getirdiği düzenlemeler şöyle:
“Anayasada yer alan ‘Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir’ ibaresi kaldırılıyor.
Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiğinin kesilmesine yönelik düzenleme kaldırılıyor. Böylelikle cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişiği kesilmeyecek.
Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, Cumhurbaşkanına karşı sorumludur.

TBMM VE CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİNİN YENİLENMESİ
TBMM üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. Bu halde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.
Seçimlerin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclis’in ve Cumhurbaşkanının yetkileri, bu organların seçilmesine kadar sürecek. Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de beş yıl olacak.

OLAĞANÜSTÜ HAL YÖNETİMİ
Cumhurbaşkanı, savaş hali, savaş gerektirecek bir durumun başgöstermesi, ayaklanma olması veya vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması, tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilecek.
Cumhurbaşkanının talebiyle TBMM her defasında dört ayı geçmemek üzere süreyi uzatabilecek.
Üst düzey kamu görevlilerinin atanmalarına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenecek.
Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının; kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek.

ASKERİ MAHKEMELER
Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak.

HAKİMLER VE SAVCILAR KURULU
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun mevcut yapısı yeniden düzenlendi. HSYK'dan "Yüksek" ibaresi kaldırılarak, Hakimler ve Savcılar Kurulu oluşturulacak. Hakimler ve Savcılar Kurulu oniki üyeden oluşacak, iki daire halinde çalışacak.
Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olacak. Kurulun; iki üyesi, nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatları arasından, iki üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcılar arasından, bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idari yargı hakim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca, üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir üyesi Danıştay üyeleri, iki üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatları arasından TBMM tarafından seçilecek.
Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini mali yılbaşından en az yetmişbeş gün önce TBMM’ye sunacak.
TBMM 27. Yasama Dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi 3 Kasım 2019 Tarihinde yapılacak. Meclis’in seçim kararı alması halinde 27. Yasama dönemi milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.
Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kaldırılacak.
“Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir” ibaresinin ilgası bakımından yayımı tarihinde yürürlüğe girecek ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanacak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.