Öne Çıkanlar türkiye galatasaray gündem özeti ihracat çin Prof. Dr. Nevzat Tarhan bugünün gündemi kınama CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel tüpraş Metina Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

“Avustralya’daki Türk Toplumunun Siyasal Katılımı Federal Düzeyde Oldukça Düşüktür”

Türkiye ile Avustralya arasında imzalanan işgücü anlaşmasının 50. yılı nedeniyle açıklama yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “Türk toplumunun siyasal katılımı özellikle federal düzeyde oldukça düşüktür. Sosyal uyumun temel unsurlarından biri de siyasi temsiliyettir. İnsanlarımız, kendi kimliklerinden fedakârlık etmeden bilimden sanata, siyasetten ekonomiye her alanda ortak değerlerin üretildiği zeminler oluşturmaya devam ederken, siyasi hayatta da daha aktif rol üstlenmelidir.” dedi.

Yeneroğlu, “50 yıl önce bugün Türkiye-Avustralya ilişkilerinde yeni bir sayfa açıldı. 5 Ekim 1967 tarihinde Avustralya ile imzalanan işgücü anlaşması üzerine 1968 yılında 169 kişilik işçi kafilesi Avustralya’ya giderek yeni bir hayata başladı. İlk giden vatandaşlarımız, Avustralya’ya daha önce yerleşen Kıbrıslı Türkler tarafından karşılandı ve birlikte Avustralya’nın Türkçe konuşan topluluğunun temelini oluşturdular.

2017 yılı Türkiye ve Avustralya arasında imzalanan İşgücü Anlaşmasının 50. yılı olması nedeniyle hem iki ülke ilişkileri hem de Avustralya’daki vatandaşlarımız açısından ayrıca önemlidir. Ülkemizin Avustralya ile tarihi ve dostluk bağları çok eskilere dayanmakta olup, ekonomik ve ticari ilişkileri de giderek artan bir gelişme kaydetmektedir. Çanakkale Savaşları sırasında Gelibolu’da yaşananlar iki ülke halkı arasında güçlü bir bağ kurulmasını sağlamıştır. Oradaki vatandaşlarımız arada uzun mesafeler olsa da Türkiye ile Avustralya arasındaki dostluk köprüsünü oluşturmaktadır. Bugün Avustralya’da yaşayan vatandaşlarımızın sayısı 115 bini aşmaktadır. Diğer göçmenler gibi bir gün Türkiye’ye dönme hayaliyle giden işçilerimizin zamanla bu düşüncelerinden uzaklaşması yeni hayatlarına daha aktif bir şekilde odaklanmalarını beraberinde getirmiştir. Ayrıca Türk toplumunun Avustralya tarafından güçlü ve pozitif uyumu sağlayan örnek toplum olarak görülmesi de sevindiricidir.

Avustralya ile ilişkilerimizin en önemli unsuru olan vatandaşlarımız bugün Avustralya toplumunda eğitimden iş hayatına, siyasetten sivil topluma birçok alanda hayatın içinde yer almaktadır. Avustralya’da Türkiye kökenlilere ait 200’e yakın sivil toplum kuruluşu bulunmaktadır. Ancak Türk toplumunun siyasal katılımı özellikle federal düzeyde oldukça düşüktür. Sosyal uyumun temel unsurlarından biri de siyasi temsiliyettir. İnsanlarımız, kendi kimliklerinden fedakârlık etmeden bilimden sanata, siyasetten ekonomiye her alanda ortak değerlerin üretildiği zeminler oluşturmaya devam ederken, siyasi hayatta da daha aktif rol üstlenmelidir.

Öte yandan Avustralya’da artık 3. kuşağa ulaşmış bulunmaktayız. Yeni neslin anavatan ile bağının ve aidiyet duygusunun geliştirilmesi adına anadil konusu ve Türk kültürünün tanıtılması mühim bir meseledir. Bu bağlamda; 150’ye yakın Türkçe öğretmeni tarafından binlerce öğrencimize Türkçe dersleri verilmesi yeni kuşakların anavatanla bağının güçlendirilmesi, tarihi değerlerimizin ve kültürümüzün aktarılması adına çok önemlidir. Bu anlaşmanın 50. yılında Avustralya’ya gitme cesareti gösteren insanlarımızı saygıyla selamlıyor, zorlu göç tarihinde emeği olan herkese şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.