Öne Çıkanlar CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Koronavirüs Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk suriye CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan dsp Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy yılbaşı tüketici güven endeksi hatay terörist PUBG MOBILE

Bakan Yılmaz: Savaşı Rusya Derinleştiyor

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye’de yaşanan son gelişmeler hakkında TBMM Genel Kurulu’na bilgi verdi. Yılmaz, DEAŞ'a karşı yapılan saldırıların sahada somut bir etkisinin görülmediğine dikkat çekerek, “Aksine bu DEAŞ'ın işini kolaylaştırmıştır, ona ilave alan açmıştır. Rusya, muhalifleri ve sivilleri aralıksız her gün Halep'te, Lazkiye'de, Şam'da, İdlip'te, Hama'da, Humus'ta ve Dera'da hedef almaya devam etmektedir. Bugün yaklaşık 5 bin askeri ile Suriye'de sahada olan Rusya sadece havadan değil, Hazar Denizi ve Akdeniz'deki savaş gemilerinden attığı füzelerle Suriye'deki ateşi körüklemekte, iç savaşı daha da derinleştirmekte, bölgede tehlikeli bir tırmanmaya yol açmaktadır” dedi.

Yılmaz, Meclis Genel Kurulu’nu Suriye konusunda yaşanan gelişmeler hakkında bilglendirdi.

Bakan Yılmaz, Türkiye’nin, Suriye'de başlayan olayların başından itibaren Suriye halkının yanında olduğunu belirterek, “sorunun siyasi olarak çözülmesini ve bu doğrultuda gereğinin yapılmasını her platformda da savunmuştur” diye konuştu. Ekim ayında Viyana toplantılarıyla siyasi sürece ivme kazandırıldığını anımsatan Milli Savunma Bakanı Yılmaz şöyle dedi: 

“Konuyla ilgili olarak geçen yıl Aralık ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 2254 sayılı kararı oy birliğiyle kabul edildi. Kabul edilen kararda Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi bir çözüme ulaşılması çağrısı yapılmıştır. Kabul edilen karar uyarınca da dolaylı görüşmelere 29 Ocak'ta başlanılmıştır. Görüşmelerin başında yaşanan tıkanıklık nedeniyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın girişimiyle görüşmelere 3 Şubat'a kadar ara verilmiştir, bir sonraki tur için de 25 Şubat tarihi hedef olarak belirlenmiştir. Bu kısa ilk tur, taraflar arasında müzakere için gerekli olan asgari müştereklerin henüz oluşmadığını göstermektedir. Bu aşamadaki ilk değerlendirmemiz en son 2014'te tarafları bir araya getiren süreçle kıyaslandığında, ortada daha fazla sorunun ve aktörün olduğudur. Sahada çatışan gruplara Rusya da eklenmiştir. Bu ilave faktör mevcut süreci daha da karmaşık hâle getirmiştir.”

Rusya askeri harekatına başladığı 30 Eylül 2015'ten bugüne kadar 7 bin 200'ün üzerinde hava saldırısı gerçekleştirildiğini anlatan Bakan yılmaz, “Bunun yüzde 88'i muhalifleri ve sivilleri hedef almıştır, geriye kalan yüzde 12'lik kısmı ise DEAŞ'a karşı gerçekleştirilmiştir” dedi.

DEAŞ'a karşı yapılan saldırıların sahada somut bir etkisinin görülmediğine dikkat çeken yılmaz şöyle dedi:

“Aksine, DEAŞ'ın işini kolaylaştırmıştır, ona ilave alan açmıştır. Rusya, muhalifleri ve sivilleri aralıksız her gün Halep'te, Lazkiye'de, Şam'da, İdlip'te, Hama'da, Humus'ta ve Dera'da hedef almaya devam etmektedir. Bugün yaklaşık 5 bin askeri ile Suriye'de sahada olan Rusya sadece havadan değil, Hazar Denizi ve Akdeniz'deki savaş gemilerinden attığı füzelerle Suriye'deki ateşi körüklemekte, iç savaşı daha da derinleştirmekte, bölgede tehlikeli bir tırmanmaya yol açmaktadır. Nitekim, biz Cenevre'de müzakerelerin önünü açmaya çalışırken rejim ve Rusya Halep'i kuzeyden çevrelemek amacıyla alanda muhaliflere karşı kapsamlı bir harekâta girişti.”

Rejim güçleri Rusya'nın yoğun hava desteği altında Halep'in kuzeyinde Halep-Azez kara yolunu kestiğini  belirten Milli Savunma Bakanı Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bu gelişmeleri, Rusya'nın ve rejimin işbirlikçisi PYD-YPG'nin eş güdümlü saldırıları izledi, bu saldılar hâlen de devam etmektedir.Ruslar, sadece son yirmi dört saat içerisinde Azez'de 2 okul ve 1 hastane ile İdlip-Maarat'ta, El Numan'daki Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün işlettiği bir hastaneye saldırdılar. Çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 30'un üzerinde masum sivil hayatını kaybetti, 100'ün üzerinde de yaralı olduğu bildirilmektedir. Bu vahim saldırıların ayrıca bir savaş suçu olduğunu da açıkça belirtmek isterim. Rusya'nın ve rejimin muhaliflere yönelik saldırılarının Cenevre'deki görüşmelere giden süreçle birlikte yoğunlaştığına dikkatinizi çekmek istiyorum. Bu saldırılardan ve yoğun çatışmalardan kaçan on binlerce insan sınırımıza doğru hareketlendi. Bunlar için sınırın öbür tarafında her türlü tedbiri aldık. Durumu ağır olanları ülkemize kabul ettik.Suriye'de siyasi değil, askerî bir çözümün peşinde koşan Rusya'nın yoğun hava desteğiyle rejimin ilerleyen dönemde Halep şehir merkezini tamamen kuşatmasıyla yeni ve çok daha büyük bir kitlesel göç dalgasıyla karşılaşabiliriz. Rus tarafının ve rejimin bu insani trajediyi ülkemizi ve Avrupa'yı zor durumda bırakmak için bir silah olarak kullandığını düşünüyoruz.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.