Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Koronavirüs dsp suriye Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy yılbaşı terörist Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Oğuzhan Turan

Bakan Zeybekci: "Domates Bir Hafta 10 Gün İçinde Ucuzlayacak"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, domates fiyatlarındaki yükselişe ilişkin, “Sezon geçişi, seralar bitti, tarlalar henüz gelmedi, piyasada ürün yok, fiyat da yükseldi. Bu bir hafta içinde 10 gün içinde tarlanın ürünleri pazarlara yansımaya başladığında zaten aşağıya doğru gittiğini göreceğiz. Bu hafta sonundan itibaren böyle bir sonucu görmeye başlarız tüm Türkiye’de” dedi.

Bakan Zeybekci, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Zeybekci, enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından gündeme gelen domates fiyatlarındaki artışa ilişkin, şunları söyledi:
“Enflasyon içinde en fazla artan ürün yüzde 61 küsur ile domates oldu. Çünkü sezon geçişi, seralar bitti, tarlalar henüz gelmedi, piyasada ürün yok, fiyat da yükseldi. Bu bir hafta içinde 10 gün içinde tarlanın ürünleri pazarlara yansımaya başladığında zaten aşağıya doğru gittiğini göreceğiz. Bu hafta sonundan itibaren böyle bir sonucu görmeye başlarız tüm Türkiye’de.”

“DOMATESTE VERGİLERLE KENDİLERİNİ KORUMALARINA MÜSAADE EDECEĞİZ”
Bakan Zeybekci, vize ve domates haricinde mutabakat sağlandığı belirtilen Rusya ile yapılan temaslarda Türkiye’nin ne kazandığını, şöyle açıkladı:
“2015 Kasım'daki o üzücü olaydan önceki seviyeye hemen hemen döndük. Müteahhitlikle ilgili, turizm sektörü ile ilgili, ağaç sektörü ile ilgili, çalışma izinleri ile ilgili, Türk şirketlerinin Türk işçi istihdamı ile ilgili, altı tane ayrı alandaki yasakların tamamı kalktı. Vizelerle ilgili de işadamlarımızın vizesiz ortama geçiş gibi bir ortama geldik.
Domateste yasak kalktı ama vergilerle kendilerini korumalarına belirli sezonlarda müsaade edeceğiz. İklim olarak buna uygun olmamalarına rağmen enerjideki avantajlarından dolayı, seracılıkta yatırım yapma hevesi içindeler, bunu teşvik ediyorlar, bununla ilgili yatırım yapan şirketleri olduğunu iddia ediyorlar. Rusya’da domates üretebileceklerini iddia ediyorlar. Başka ülkelere konulan kurallarla aynı şekilde hareket etmeye razı olduğumuzu kendilerine söyledik.

“RUSYA İLE BİRBİRİNİ TAMAMLAYICI ÖZELLİĞİ OLAN İKİ ÜLKEYİZ”
Hemen hemen her şey halledildi. Rusya ile 100 milyar dolarlık bir hedef vardı oraya doğru geçişle ilgili çok önemli bir süreçti dünkü zirve. Şu anda toplam dış ticaret hacminde 20 milyar doların altına düştük. 32 milyar dolardan buraya geldik. Şu andaki hacmimiz hemen hemen yarı yarıya düştü.
Rusya ile Türkiye birbirinin rakibi olan iki ülke değil. Birbirini tamamlayıcı özelliği olan iki ülkeyiz. Rusya hammadde ve enerji kaynakları bakımından son derece zengin bir ülke. Türkiye’de oradan aldığı hammaddeleri alıyor, işliyor ve ihracatına koyuyor. Biz Rusya’da tarım ithalatçısı değiliz.”
Varlık fonuyla ilgili Türkiye ve Rusya'nın 1 milyar dolarlık bir fon kurulduğunu belirten Zeybekci, “Türk ve Rus şirketlerinin ortak olarak yapacakları projelerde kullanmak üzere bir fon kuruldu. Sembolik anlamda 1 milyar dolar ama hedef olarak çok daha büyük rakamlar” dedi.

“DIŞ TİCARETİN 25 MİLYAR DOLARA YAKLAŞAN BİR KISMINI TL OLARAK YAPIYORUZ”
Türkiye’deki Rus turistlerin ruble ile harcamalarını ve ödemelerini yapabilmeleri ve Türkiye’nin de Rusya’dan aldığı ürünlerde Türk Lirası olarak ödeme yapabilmesi noktasında iyi rakamlara gelindiğini söyleyen Zeybekci, “İlk çeyrekte geçen seneye göre Türk Lirası ile yaptığımız dış ticarette yüzde 25 artışımız var. Şu anda 25 milyar dolara yaklaşan bir kısmını TL olarak yapıyoruz. Hedefimiz de 65-70 milyar dolarlık bir rakama geldiğimiz zaman dış ticaret hacminde, cari açık ortadan kalkmıyor tabii ki. Şu anlık mevcut cari açığımızın kendi paramızla finanse edilebilir hale gelmesi Türkiye’nin elini son derece rahatlatan bir güce kavuşmuş olur” şeklinde konuştu.

(GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ) “AP’DEN OLUMLU BİR KARAR DUYARIZ”
Zeybekci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin Türkiye’nin ve Avrupa Birliği’nin menfaatine olduğunu belirterek, “Türkiye tek başına Avrupa Birliği’nin büyümesini yukarı çekebiliyor. Bugün, yarın Avrupa Parlamentosu’nun ilgili komisyonunda bununla ilgili bir karar olacak. Olumlu bir karar duyarız. Yıl sonuna doğru veya 2018’in başında bir sonuç alacağımıza inanıyoruz. Uygulamaya geçmesiyle ilgili öngörümüz en geç 2019 başında Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin tamamlanması” ifadelerini kullandı.

“ÖNEMLİ OLAN AB STANDARTLARINI TUTTURMAK, ÜYELİK MESELESİ İKİNCİ PLANDA”
Zeybekci, Türkiye’nin için Avrupa Birliği’ne üyelik sürecine ilişkin, “Bizim için stratejik hedef AB’ye tam üyelik. Evet çok önemli, ama bizim için çok daha önemli olan AB standartlarını tutturmak. Muasır medeniyet seviyesini tutturduktan sonra AB’ye tam üye olup olmama meselesi ikinci planda” dedi.

“2017 YILINDA YÜZDE 4,4’ÜN ÜZERİNDE BİR BÜYÜME ELDE ETTİĞİMİZİ GÖRECEĞİZ”
Ekonomi Bakanı Zeybekci, “Orta Vadeli Programdaki 2017 büyümesi yüzde 4,4’tü. Ben onun biraz daha üzerinde geleceğini tahmin ediyorum. Çünkü yıllardan beri ihracatın büyümeye katkısı negatifti. İhracatın büyümeye vermiş olduğu negatif katkı minimalize edildi. İlk defa büyümeye net katkı vermeye başladığını göreceğiz. 2017 yılında yüzde 4,4’ün üzerinde bir büyüme elde ettiğimizi göreceğiz” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.