Öne Çıkanlar ankara chp tsk deprem diyarbakır konya cumhurbaşkanı erdoğan bodrum ırak sgk zam abd

Başbakan Yıldırım: İş Bulma İmkanlarımız Gençleri Karşılayamıyor

Başbakan Binali Yıldırım, “Türkiye çift haneli işsizliği mutlaka tek haneye düşürmek mecburiyetindeyiz. Daha fazla gencimiz yıldan yıla iş hayatına hazır hale geliyor ama aynı gençlere aynı zamanda iş bulma imkanlarımız onu karşılayamıyor. Bu meselenin farkındayız bunu çözmenin yolu da daha fazla iş yeri, daha fazla yatırım” dedi.

Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen iftarda sendika temsilcileri ile bir araya geldi. İftarın ardından sendikacılara bir konuşma yapan Yıldırım, sendika temsilcileri ile aynı iftar sofrasını paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu kaydetti. Şırnak ve Diyarbakır’da şehit olan askerlere Allah’tan rahmet dileyen Başbakan Yıldırım, “Şehitlerimizin emanetine sonuna kadar sahip çıkacağımızdan hiç kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın” dedi.

“ORTAK YANIMIZ DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ BİRLİKTE VERMEK”
Siyasetçilerin ve sendikacıların ortak kader paylaştığını söyleyen Yıldırım, “Her darbe döneminde kapısı ilk çalınanlar sendikacılardır, siyasetçilerdir. O güne kadar elde edilen kazanımları ellerinden alınanlar hep bizler olduk. Bu durum bizlerin ortak paydasıdır. Diğer ortak yanımız da her lüzumu halinde demokrasi mücadelesini birlikte vermek. Sendikal mücadeleyle siyasi mücadele her alanda kesiştiği için sizlerle aynı işi yapıyor, aynı endişeleri yaşıyor, aynı gururu paylaşıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“OLUMSUZLUĞU BÜYÜK ORANDA AZALTTIK”
Demokrasiye yapılan saldırının ekonomiye yapılan saldırı anlamına geldiğini vurgulayan Başbakan Yıldırım, “Hatırlayın, 15 Temmuz darbesini bastırdıktan sonra, darbeye darbe vurduktan sonra hemen ardı ardına değerlendirme kuruluşları Türkiye hakkında olumsuz açıklamalar yaptılar ve onun arkasından ekonomimiz dünyadaki Amerikan seçimleri ile beraber yaşanan dalgalanmadan olumsuz etkilendi ancak Aralık ayının başında hükümet olarak aldığımız hızlı kararlar sayesinde bu olumsuzluğu da büyük oranda azalttık. Geçen bir yıl zor bir yıl olmasına rağmen, bir darbe, ekonomik kriz, referandum ve aynı anda üç terör örgütüyle mücadele etmemize rağmen dindik ayaktayız, ülkemizin aydınlık yarınları için karalılıkla çalışmaya devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

“CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMIYLA 100 MİLYARIN ÜZERİNDE YATIRIM TALEBİ OLDU”
2002-2016 arasında Türkiye ekonomisinin gerçek anlamda yüzde 115 büyüme kaydettiğini anımsatan Yıldırım, “2016 yılının son iki ayından itibaren ihracatımız da iyi seyrediyor. Yılın ilk 4 ayında ihracatımız yüzde 9 gibi güçlü bir artışı yakalamış durumda. Bölgemiz her türlü civarımızdaki karışıklıklara, savaşlara rağmen en fazla tercih edilen yatırım yapılabilen ülkelerin başında geliyor. Biliyorsunuz terör örgütünün 2015 yılında başlattığı çukur ve hendek siyaseti, sonrası bölgede yaşanan o ciddi sorunlar oradaki insanlarımızın evlerini terk etmek zorunda kalmaları ve bütün şehirlerin, ilçelerin tahrip edilmesi sonucu yaşanan moral bozukluğunu gidermiş durumdayız. Bölgede 20 binin üzerinde yeni konut inşa ediliyor, 23 ilimizi kapsayan cazibe merkezleri programıyla 100 milyarın üzerinde yatırım talebi oldu. 3 binden fazla müteşebbis müracaat etti ve çalıştırmayı taahhüt ettikleri sayı 400 binin üzerinde. Bununla ilgili adımları attık, önümüzdeki 10 yıl içerisinde bölgeye daha fazla yatırım yapılacak ve böylece doğu ile batı arasındaki kalkınmışlık farkı açık tamamen kapatılacak, terör örgütlerinin sömürü alanları ortadan kaldırılmış olacak” diye konuştu.

“KAYNAKLARIN DA RİSKLERİN DE ADİL BÖLÜŞÜMÜ ESAS OLMALIDIR”
Her zaman daha iyisini elde etmenin herkesin arzusu olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, Siz temsil ettiğiniz kitlelere en iyi imkanları sağlamak için gayret ediyorsunuz ama büyük fotoğrafı da gözden kaçırmamamız lazım. Büyük fotoğraf Türkiye fotoğrafıdır. Türkiye fotoğrafı içerisinde her kesimin, imkanların en iyisinden istifade etmesi, kaynakların da risklerin de adil bölüşümü esas olmalıdır. İşçiyi, emekli, memuru mümkün mertebe enflasyona ezdirmemeye gayret ettik. Hatırlayın 2002’de asgari ücret 222 lirayken Ocak 2017’de bin 777 liraya yükseldi. Yine 2002 yılında en düşük memur maaşı 392 lirayken bugün 2 bin 600 seviyesine yükselmiştir. En düşük emekli maaşı 377 lirayken bugün bin 750 seviyesindedir” açıklamasında bulundu.

“İSTİHDAM SEFERBERLİĞİ İLE 1 MİLYON 200 BİN ÜZERİNDE İŞ İMKANI SAĞLANDI”
2017 başında istihdam seferberliğine girişildiğine dikkat çeken Yıldırım, şöyle konuştu:
“2016’nın sonuna doğru işsizlikte tırmanma yaşadık ve yüzde 12’ler, yüzde 13 seviyesine yaklaştık. Açıklanan son çeyrek, son ay işsizliğinde bir gerileme görüyoruz ama bu hala yüksek bir oran Sayın Cumhurbaşkanımızın TOBB’da başlattığı istihdam seferberliğine gayet güzel sahip çıkıldığını gördük. Hem özel sektörde hem kamuda 1 milyon 200 bin üzerinde iş imkanı sağlandı ve böylece işsizlikteki trend yukarıya değil, aşağıya dönmüş oldu. Bunu yeterli görmüyoruz, Türkiye çift haneli işsizliği mutlaka tek haneye düşürmek mecburiyetindeyiz. Bunun yolu belli, daha fazla yatırım, üretim, istihdam, katma değer. Satacağız, ürettiğimizi satacağız ve kamunun çok daha verimli çalışması.

ÜLKEMİZİN BULUNDUĞU STRATEJİK KONUM GELECEK İÇİN BİZLERE BİRÇOK FIRSAT SAĞLIYOR”
İki tane fırsatımız var iki tane de tehdidimiz var. Fırsatlarımız nedir? Bir, genç bir nüfusa sahibiz. Genç nüfus demek enerji demektir. Diğer fırsatımız nedir? Ülkemiz dünya pazarlarının ortasında yer alıyor ve ülkemizin bulunduğu stratejik konum gelecek için bizlere birçok fırsat sağlıyor. İstihdama katılım oranımız iş bulduğumuz insanımızın oranından daha büyük. Temek problemimiz bu. Daha fazla gencimiz yıldan yıla iş hayatına hazır hale geliyor ama aynı gençlere aynı zamanda iş bulma imkanlarımız onu karşılayamıyor. Bu meselenin farkındayız bunu çözmenin yolu da daha fazla iş yeri, daha fazla yatırım. Daha fazla yatırım istikrarla, güvenle olur. Türkiye’de istikrar da güven de güçlü siyasi irade de var.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.