Öne Çıkanlar ankara chp tsk deprem diyarbakır konya cumhurbaşkanı erdoğan bodrum ırak sgk zam Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank

Başbakan Yıldırım: Türkiye Olarak Üzüntü İle Karşılıyoruz

Başbakan Binali Yıldırım, Katar krizini değerlendirirken, “Körfez İşbirliği Konseyi'nin bazı ülkeleri Katar'la ilişkilerini kesme ve bazı yaptırım uygulama kararı aldı. Bu gelişmeyi Türkiye olarak üzüntüyle karşılıyoruz. Stratejik işbirliğimiz olan Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri diyalogla, sükunetle çözüm üretmelerini öneriyoruz” dedi.

Yıldırım, Meclis’te AK Parti Grup toplantısında konuştu. Konuşmasına geçen hafta Dünya ve Türkiye’de yaşanan olayları hatırlatarak başlayan Başbakan Yıldırım, İngiltere’de meydana gelen terör saldırısı ile ilgili, “İngiltere yönetimi ve halkına bir kez daha başsağlığı diliyorum. Biz bu acıyı bütün ülkelerden daha fazla biliriz. Eylemi yapanların kimliğine bakarak, bu işlerden Müslümanları sorumlu tutma gayretleri maksatlıdır” diye konuştu.
Yıldırım şöyle devam etti:
“Defalarca ifade ettik; terörün dini olmaz, milliyeti olmaz. Terörist, teröristtir, alçaktır, haindir. Terör bütün insanlığın ortak düşmanıdır. Batılı ülkelerde giderek yaygınlaşan İslam düşmanlığı ve ırkçı yaklaşımlar maalesef teröre uygun zemin hazırlıyor. Yapılması gereken çifte standarta düşmeden ortak bilinçle mücadeleyi sürdürmektir.”

KATAR KRİZİ
Başbakan Yıldırım Katar krizini değerlendirirken, “Türkiye olarak üzüntü ile karşıladık” dedi.  Dünya üzerinde Ortadoğuyu en iyi bilen ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Yıldırım şöyle dedi:
"Bugün Dünya üzerinde Ortadoğu’yu en iyi bilen, en iyi analiz eden, bölgede ne olup bitiğini en iyi gözlemleyen ülke Türkiye’dir. Bölgedeki bütün unsurlarla sürekli iletişim kanallarını açık tutan, barışın imkanlarını zorlayan ülke de Türkiye'dir. Bizim bölgeye sırtımızı dönüp, olup biteni görmemek, yangını uzaktan seyretmek gibi bir lüksümüz yoktur. Suriye, Irak, Yemen, Libya krizleri bitmeden önümüzde Körfez'de yeni bir kriz meydana çıktı. Körfez İşbirliği Konseyi'nin bazı ülkeleri, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesme ve bu ülkeye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı. Bu gelişmeyi Türkiye olarak üzüntüyle karşılıyoruz. Bölgemizin barış ve istikrara ihtiyacı olduğu dönemde stratejik işbirliğimiz olan Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin kendi aralarında yaşanan sorunlara diyalogla, sükunetle çözüm üretmelerini temenni ediyoruz. Bu meselenin çözümü için Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, hükümetimiz, ilgili ülkeler nezdinde ve diğer ülkeler nezdinde diplomatik temasları başlatmış bulunuyoruz. Hükümet olarak her seviyede çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Diyaloğun geliştirilmesi için Türkiye olarak aktif tutumumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. Devletler arası ilişkiler asılsız haberler yüzünden yara almamalıdır.”

RAKKA OPERASYONU
Başbakan, Rakka Operasyo’nunda Türkiye’nin zarar görmesine izin vermeyeceklerini belirterek, “Türkiye olarak bu işbirliğinin doğuracağı sonuçlardan ülkemizin zerre kadar zarar görmesine asla izin vermeyiz. Bu harekat devam ederken Rakka Operasyonu sonrası ortaya çıkan durumu yakından izliyoruz, gerekli tedbirleri alıyoruz. Ülkemiz için tehdit oluşturan hiçbir duruma müsaade etmeyeceğiz” dedi.

EKONOMİK GELİŞMELER
Yıldırım ekonomik gelişmelere ilişkinde, “Ekonomide her geçen gün daha iyiye gidiyoruz. Dolar-TL kuru alınan tedbirler sonucu düşüşünü sürdürüyor” dedi.
15 Temmuz darbe girişimine rağmen ekonomik gelişmelerin iyiye gittiğini kaydeden Yılıdırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, işsizlik oranları ile ilgili açıklamalarına da, “Hesaptan kitaptan anladığını biliyorduk ama bu kadar geniş olduğunu bilmiyorduk” sözleriyle karşılık verdi.
Başbakan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye ekonomisi yaşanan küresel ve yerel şoklar karşısında yine güçlü bir performans sergiledi. 2013'de yaşanan Gezi olayları, 17-25 Aralık darbe girişimine rağmen Türkiye o yıl yüzde 8,5 büyümeyi başardı. 2015'de de iki seçim geçirmemize rağmen, zor bir yıl olmasına rağmen yine büyümeye devam ettik. Terör fitnesini yayan, şer odaklarına rağmen de 2015'de yine yüzde 6,1 oranında büyüdük. 2016'da 15 Temmuz kanlı darbe girişimini yaşadık. Ülkemizin siyasi tarihinde yaşadığı en ağır saldırıdır. Allah'a şükür olsun ki darbe girişimine ve teröre rağmen yılı yüzde 2,9 büyüme ile kapattık.Ana muhalefet genel başkanı dün bir toplantıda yine attı tuttu. ‘Türkiye'de 7 milyon işsiz var, 5 milyon işsiz var hükümet ne yapıyor’ Kılıçdaroğlu'nun hesap kitaptan anlamadığını biliyorduk da bu kadar geniş aldığını bilmiyorduk. Türkiye'de 27.5 milyon çalışan var. Çalışan nüfusun yüzde 12.6'sı. 3.5 milyon ediyor, Kılıçdaroğlu 7 milyon diyor. Yüzde yüz sapma olur mu kardeşim, hesap uzmanısın sen ya. Sen SSK'nın başındaydın, borçsuz devraldığın kurumu 2.5 katrilyon zararla terk ettin. Toplam işsiz sayısı 3.5 milyon, doğru genç işsizlik sayısı yüksek bulunuyor. Toplam sayı içinde yüzde 20'yi buluyor. Şimdi gençler için bir istihdam seferberliğini ortaya koyuyoruz.”

ZEYTİNLİK ALANLAR
Başbakan Binali Yıldırım, bu hafta TBMM Genel Kurul gündemine gelecek olan ve tartışmalara neden olan zeytinlik alanları ile ilgili de şu açıklamayı yaptı:
"Daha düzenleme Meclis'te görüşülmeden muhalefet buradan bir istismar alanı aramanın peşine düştü. Neymiş 'zeytin alanları yok edilecek'. Gerçeği anlatmak istiyorum. 15 yıl içerisinde, Veysel hoca, zeytin ağacı sayısı 100 milyondan 172 milyona çıktı mı? Zeytin tarihinden bugüne kadar 100 milyon zeytin ağacı varlığımız var. AK Parti iktidarında bu sayı 172 milyona çıkmış. Yüzde 72 artış. Zeytin üretiminde Türkiye'yi dünya ikincisi yapan kim? AK Parti iktidarı. Zeytin alanı olarak bilinen yerlerde maalesef geçmişte bir takım yanlış uygulamalarla sanayi tesisleri yapılmış. Zeytin alanları kullanılamaz hale gelmiş. Bununla ilgili düzenleme yapmak amaç. Sanayi bölgesinde zeytin alanları 3 kilometre yakınına kadar asla tesis yapılmayacak. Ancak 3 kilometreden daha fazla mesafede bu tesisler kurulabilecek. Bu nasıl yapılacak? 11 kişilik kurul var, kurula gelecek. Bu işin yapılmasında üstün kamu yararı varsa bu gerçekleşecek. Zeytin mi daha önemli, tesis mi daha önemli? Bizim derdimiz ülkenin sorunlarına çözüm üretmek. Bunun için her şeyi vatandaşımızla evirip çevirmeden konuşacağız.”

FETÖ YANGILAMALARI
Başbakan, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili başlayan yargılamaları da anımsatarak şöyle dedi:
"15 Temmuz yargılanmaları 11 gündür devam ediyor. 27 ilde 132 dava. Biz AK Parti olarak şahsım da dahil olmak üzere davalara müdahiliz. Sanıklar bir tiyatro sergiliyor. Sanki onların dünyadan haberi yokmuş, darbeyi başka ülkeden gelip yapmaya çalışıp gitmişler. Akıl hocaları onlara öğütler veriyor. Cesaretini sürdürmelerini rüya tabirleri ile devam ettirmeye çalışıyor. O uçakları alıp Meclis'in üzerine bomba yağdıranlar, 53 polisimizi şehit edenler, TÜRKSAT'ı basanlar, şehitler köprüsünde insanları öldürenler 249 şehit verdiğimiz ve 2 bin 194 gazimizin olduğu bu alçak girişimi gizleyemeyecekler. Hesabını verecekler. Şehit yakınları ve gazilerimiz onların yalanlarına bakarak asla ve asla üzülmesinler. Ne söylerse söylesinler bu yaptıkları alçak terörün sonucunu, cezasını en ağır şekilde alacaklar. Bundan kaçış yok. Adil yargılama yapılmadı gibi bahanelerin arkasında sığınmak için biraz sabır istiyorum.”

180 GÜNLÜK EYLEM PLANI
Yıldırım, Hükümetin 180 günlük eylem planını da yakında açıklayacaklarını söyledi. Yıldırım, “Yeni bir kalkınma hamlesi kapımızda ve herkes yeni sürece hazır olsun. Her alanda ileri adımlar atmaya kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.
Bu süreçte uyum yasalarını da çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden, Başbakan TBMM İçtüzük ile ilgili de adımları haftaya atacaklarını ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.