Öne Çıkanlar gündem özeti 2023 Spor Ödülleri Töreni kedi bakmak Ocak-Mart 2016 döneminde kullanılan kredi miktarı Ayberk Atilla denizbank satılacak mı ışid füzeleri vuruldu cern şehit polis memuru yaşar yavaş 29 mart 2016 gündeminde neler var salih adıbelli başörtülü

CHP Kuşadası Kadın Kolu Başkanı Doyran:  “Cumhuriyet Bir Kadın Devrimidir”

CHP Kuşadası Kadın Kolu Başkanı Engin Doyran, "“Kurtuluş savaşında emperyalizme karşı bir direniş destanı yazan Türk ulusu, kadınıyla, erkeğiyle mazlum ülkelere örnek yepyeni bir devlet kurarak esaretimize son vermiştir. 29 Ekim 1923’te Mustafa Kemal ve arkadaşları Cumhuriyeti ilan etmişlerdir. Cumhuriyetin ilanı, özgürlüğün ve eşitliğin ilanıdır." dedi. 

Cumhuriyet’in kuruluşunun 96’ıncı yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. Cumhuriyet’in bir kadın devrimi olduğuna dikkat çeken Doyran’ın açıklaması şöyle: 


“Kurtuluş savaşında emperyalizme karşı bir direniş destanı yazan Türk ulusu, kadınıyla, erkeğiyle mazlum ülkelere örnek yepyeni bir devlet kurarak esaretimize son vermiştir. 29 Ekim 1923’te Mustafa Kemal ve arkadaşları Cumhuriyeti ilan etmişlerdir. Cumhuriyetin ilanı, özgürlüğün ve eşitliğin ilanıdır.
Cumhuriyet sıradan bir rejim değişikliği değildir. 
Cumhuriyet, bir kültür rejimidir, bir çağ değişimidir, bir uygarlık değişimidir.
Cumhuriyet laikliktir.
Cumhuriyet demokrasidir.
Cumhuriyette zengini, fakiri eşittir; kadını erkeği eşittir.
Cumhuriyet ırkı, etnik kökeni, mezhebi ne olursa olsun bütün insanların eşit vatandaşlık haklarıyla donatılması demektir.
Cumhuriyet aynı zamanda bir KADIN DEVRİMİDİR. 
Cumhuriyeti kuranlar, tercihlerini büyük bir kararlılıkla, cesaretle ortaya koymuşlardır. Cumhuriyetle başlayan o büyük toplumsal dönüşümün temel ekseni kadın erkek eşitliği olmuştur ve Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük projesidir. Bu proje tarihimiz için de adım adım uygulanmıştır.
1924 Tevhit-i Tedrisat (Öğretim Birliği)
1925 Kıyafet Yasası
1926 Türk Medeni Kanunu
1927 Nüfus Sayımı
1928 Laiklik
1930 Belediye Yasası ile Kadın ve Çocukların Korunması (Umumi Hıfzısıhha)
1933 Kız Teknik Okulların kurulması
1933 Köy Kanununda değişiklikle kadınlara muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakkı verildi.
1934 Anayasa değişikliği ile kadınlara pek çok gelişmiş ülkelerden önce milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı.
1935’te TBMM’de 18 kadın milletvekili seçilerek meclise girdi.
1936’da İş Kanunu yürürlüğe girdi, kadınların çalışma hayatına düzenleme getirildi. 
Bu tarihsel süreç kısaca bize nereden nereye ve nasıl geldiğimizi açıklamakta ve hatırlatmaktadır. Bizim yolumuzu açan CUMHURİYETTİR. Biz cumhuriyetin kızları, anneleri, onurlu vatandaşlarıyız. Cumhuriyetimizin 96. yılını kutladığımız bugün başta cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını minnet ve saygıyla anıyoruz. Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun!”

Anahtar Kelimeler:
Cumhuriyet Bayramı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.