Öne Çıkanlar ankara chp tsk deprem diyarbakır konya cumhurbaşkanı erdoğan bodrum ırak sgk zam abd

CHP’li Ateş: “BOTAŞ’ın Zararı Ek MTV’yi Yuttu”

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi Komisyonu üyesi Türker Ateş Merkezi Yönetim bütçesinden kamu kurumlarına aktarılan görev zararı ödemelerini değerlendirdi. Kamu kurumlarının görev zararlarının her geçen gün çığ gibi büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Ateş, “İlk 9 ayda BOTAŞ’ın görev zararı 46 milyara, EÜAŞ’ın görev zararı 42 milyara dayandı. Seçim döneminde dağıtılan ucuz krediler Ziraat Bankası’na 12 milyar, Halk Bankasına 11 milyar lira görev zararı ödendi. Ek MTV olarak toplanacak 38 milyar lirayı tek başına BOTAŞ’ın görev zararları yuttu” dedi. Geçen yıla göre KİT zararlarının çok ciddi biçimde arttığına dikkat çeken Ateş, “Türkiye’nin en gözde KİT’leri ve kamu bankalarının görev zararları gün geçtikçe artıyor. Yakında bu kurumların zarar bahanesiyle özelleştirilmeleri gündeme gelirse kimse şaşırmasın” diye konuştu.

İktidarın KİT’leri arpalık olarak görmesinin sonucunda zararların katlandığına dikkat çeken CHP'li Ateş şöyle konuştu:

“BOTAŞ’IN GÖREV ZARARI 8 KATTAN FAZLA ARTTI”

“Geçen sene BOTAŞ’a yılın tamamında 5 milyar lira görev zararı ödemesi yapıldı. Bu sene ilk 9 ayda yapılan ödeme 46 milyar lira. Bu zararın tamamı ücretsiz doğalgaz verilmesiyle açıklanamaz, çünkü biliyoruz ki bu zamana kadar ücretsiz doğalgaz için Enerji Bakanlığı tarafından yapılan ödemeler 2 milyar liraya bile ulaşamadı. Doğalgaz sözleşmeleri ticari sır gerekçesiyle açıklanmadığı için bu görev zararının neden kaynaklandığını bilemiyoruz.

“EÜAŞ, BU YIL ZARAR ETMEYE BAŞLADI”

Geçen yıllarda, EÜAŞ’a hiç görev zararı ödemesi yapılmadı. Bu yıl enteresan bir şekilde kuruma ilk 9 ayda 42 milyar liradan fazla zarar ödemesi yapıldı. Deprem bölgelerinde dahi insanlar ucuz elektrik kullanamazken, bu zarar nereden kaynaklanıyor anlamak mümkün değil. Akla ilk gelen, elektrik şirketlerine ucuz elektrik satılması. EÜAŞ’ın zararına yönelik çok ciddi soru işaretleri var.

“UCUZ KREDİLER KAMU BANKALARININ GÖREV ZARARLARINI UÇURDU”

Ziraat Bankası’nın geçen yıl ilk 9 ayda 6,3 milyar lira olan görev zararı, bu yıl 12, 6 milyara uçtu.  Gene aynı dönemde Halk Bankası’nın 6,8 milyar lira olan görev zararı, 11,1 milyar liraya çıktı. Ziraat Bankası’nın görev zararı yüzde 98, Halk Bankası’nın görev zararı yüzde 62 arttı. İktidarın seçim yatırımlarının faturasını dolaylı yoldan vergilerimizle ödemeye devam ediyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.