CHP’li Gürer, Hükümeti Tarım İşçileri Konusunda Önlem Almaya Çağırdı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, son 3 ayda 22 tarım işçisinin trafik kazalarında öldüğünü belirtti ve hükümeti önlem almaya çağırdı.

Her yaz döneminde onlarca tarım işçisinin trafik kazalarında hayatını kaybettiğini belirten CHP’li Gürer son olarak Sakarya’nın Hendek ilçesinde fındık işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 7 kişinin öldüğünü ve ilk belirlemelere göre 20 kişinin de yaralandığını belirtti. Gürer, mevsimlik tarım işçilerinin artık trafik kazaları ve ölümlerle değil, sorunlarının çözümüyle gündeme gelmesi gerektiğini söyledi.

“Deyim Yerindeyse İstiflenerek Yolculuk Yapıyorlar”

Gürer, her hasat döneminde tarım işçilerinin trafik kazalarında yaşamlarını yitirmesinin olağan gibi görünmeye başladığını ifade ederek şunları kaydetti:

“Pamuk, fındık, patates gibi ürünlerin hasadı için iller arası yolculuk yapan binlerce işçi var. Halen traktör ve kamyon kasalarında ya da minibüslerde deyim yerindeyse istiflenerek yolculuk yapıyorlar. Hasat için gittikleri illerde olumsuz koşullarda çadırlarda yaşıyorlar. Tarım işçilerinin ekmek parası için sürdürdükleri bu tehlikeli yolculukların artık daha güvenli hale getirilmesi, gittikleri illerdeki yaşam koşullarının da daha yaşanabilir seviyeye ulaştırılması gerekiyor.”

Öte yandan Gürer, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının araştırılması için 6 Şubat 2016’da TBMM’ye Meclis Araştırma Önergesi verdiğini de hatırlattı. Gürer, sosyal güvenlikten mahrum ve uygun olmayan koşullarda yaşam mücadelesi veren tarım işçilerinin sorunlarının irdelenmesi için verdiği Meclis Araştırma önergesinde, ekmek parası için zorlu mücadeleye giren tarım işçilerinin sorunlarının belirlenip yapılacak yasal düzenlemeler ile Meclis gündemine alınmasını istediğini vurguladı. Gürer, yaklaşık 1.5 yıl önce verdiği Meclis araştırma önergesinde mevsimlik işçilerin tüzel kişiliğe kavuşturularak güvenliksiz çalışmalarının önüne geçilip giderilip sorunlarının bertaraf edilmesi için çalışmalar yapılmasını istediğini kaydetti.

Son 3 Ayda Tarım İşçilerinin Yaşadığı Trafik Kazaları

Gürer’in derlediği bilgilere göre son 3 ayda tarım işçilerinin karıştığı trafik kazaları ise şöyle:

“18 Ağustos’ta, Sakarya'nın Hendek ilçesinde fındık işçilerini taşıyan traktörün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre; 7 kişi öldü, 20 yaralı var.
9 Temmuz’da, Malatya’nın Yazıhan ilçesinde tarım işçilerin taşıyan traktörün devrilmesi sonucu 3 tarım işçisi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı.
5 Temmuz’da, Konya’nın Ereğli ilçesinde tarım işçilerini taşıyan kamyonetin takla atması sonucu ilk belirlemelere 2 kadın işçi hayatını kaybetti, 7 kişi yaralandı.
28 Haziran’da, Adana’nın Yumurtalık ilçesinde, tarım işçilerini taşıyan midibüsün otomobille çarpması sonucu bir kişi öldü, 11 kişi yaralandı.
21 Haziran’da, Mersin’de tarım işçilerini taşıyan kamyonet, başka bir kazaya karıştığı için yolda park halinde bulunan tıra çarpıp, yan yattı. Kazada 3 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi ise yaralandı.
19 Haziran’da, Mardin’in Midyat İlçesi’nde tarım işçilerini taşıyan araç kaza yaptı. 4 işçi öldü 13 kişi yaralandı.
28 Mayıs’ta ise Kayseri-Sivas kara yolunun 22'nci kilometresindeki Sarımsaklı mevkiinde meydana gelen trafik kazasında, Yusuf Yerlikaya (44) yönetimindeki tarım işçilerini taşıyan 38 EZ 199 plakalı kamyonet, sürücünün direksiyon hâkimiyeti yitirmesi sonucu şarampole devrildi. Kazada 22 tarım işçisi yaralandı.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.