Öne Çıkanlar ankara chp tsk deprem diyarbakır konya cumhurbaşkanı erdoğan bodrum ırak sgk zam abd

CHP’li İrgil: 12 Eylül’ün  Rekoru Kırıldı

CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, kamudaki görevden almalara işaret ederek, “12 Eylül’ün rekoru kırıldı” ifadelerini kullandı. İrgil, “Darbecilerden farkınız olmalı. Gerekçesi ne olursa olsun hukuksuz tasarruflar kabul edilemez” değerlendirmesinde bulundu.

İrgil, açıklamasında her tür sivil ve askeri darbeye karşı, demokrasiyi, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü savunduklarını ifade ederek, “Eğer 15 Temmuz’da kalkışanlar yapmak istedikleri darbede başarılı olsalardı, orduda, yargıda, emniyette, devlette yüzlerce insanı gözaltına alacak görevlerinden uzaklaştıracaklardı. Peki, bugün olan ne?” diye sordu. 

Son iki gündür emniyetten, yargıdan, bakanlıklardan hatta diyanetten personel ve üst düzey olmak üzere binlerce insanın açığa alındığını kaydeden İrgil, şöyle devam etti:
“12 Eylül 1980 darbesinden sonra dönemin devlet yöneticilerinin emri ile 1 milyon 683 bin kişi fişlenmişti. 210 bin davada 230 bin kişi yargılanmıştı. 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atılmıştı. 3 bin 854 öğretmen, 120 öğretim üyesi ve 47 hakimin işine son verilmişti. Bugün de aynı tutuma girildiğini görüyoruz. Bugün itibariyle 50 bin civarı insanı görevden alma veya gözaltı söz konusu. Yani 12 Eylül’ün rekoru kırılmıştır.”

Baas Rejimi Hatırlatması

Evrensel insan hakları ve ahlak kurallarının her dönemde geçerli olması gerektiğini belirten İrgil, “Darbecilerden farkınız olmalı. Gerekçesi ne olursa olsun hukuksuz tasarruflar kabul edilemez. Kraldan çok kralcı yaklaşımla yetkililerin kendi ikballeri için kurumlarında çalışan insanları ihbar etmeleri doğru değildir. Böyle giderse Ortadoğu’daki Baas rejimini hatırlarız” ifadelerini kullandı.

Söylentilere göre görevden almaların da devamının geleceğini ifade eden İrgil,  “Ancak özellikle YÖK’ün  bin 577 dekanın görevinden istifa etmesini istemesi önemli. Bu dekanlardan bin 176’sı devlet üniversitelerinde görev yapıyor. Bu dekanların istifaları sonrası, seçimle işbaşına gelen bu dekanların yerine göreve gelecek olanların yine seçimle belirlenmesi gerekir. Atama yapılması tam anlamıyla hukuksuz olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. 
 

Anahtar Kelimeler:
ChpBursaCeyhun Irgil
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.