Öne Çıkanlar ırak fetö TarımGFE Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi spk pkk Şahinbey Millet Camisi ve Külliyesi Indie rock ICBC) Asena ING Türkiye Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Yücel Ölçer Şükrü Çin

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İş Adamlarına Artı 2 İstihdam Çağrısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iş adamlarından istihdama destek isteyerek, “Büyüme oranı ikiye katlandığına göre artı 2 istihdam sağlayacak olursak bu, büyüme oranını daha da genişletecek ve bu ülkeyi kıskananları da çatlatacaktır. Buradan iş adamlarımıza sesleniyorum, var mıyız? Her müessesemiz artı olarak ikişer kişi istihdam edecek olursa biz 11.1’i yükseltmeye devam ederiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen İstihdam Şurası’na katıldı. İstihdam seferberliği sayesinde 2017 yılında 1.5 milyon kişiye yeni istihdam sağlanmasının bir rekor olduğunu belirten Erdoğan, “Ülkemizin üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 büyümesine dudak bükenlerin elde ettiğimiz 1.5 milyon kişilik ilave istihdamı takdir etmelerini elbette beklemiyoruz. Sadece gölge etmesinler yeter, ayağımıza bağ olmasınlar, vaktimizi boşa harcamasınlar yeter, başka ihsan istemeyiz” dedi.

İstihdam sağlamada devletin verdiği teşviklerin önemine dikkat çeken Erdoğan, büyümenin en önemli göstergelerinden birinin de istihdam olduğunun altını çizdi. İstihdama katkı sağlamayan bir büyümenin tabana yayılmadığı anlamına geldiğini ifade eden Erdoğan, mevcut 11 istihdam teşvikinin önümüzdeki dönemde de süreceğini kaydetti.

"KISKANANLARI ÇATLATACAK"

İş adamlarından yeni bir ricası olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, seferberliğin sürekli devletten beklenilmesinin bir yanılgı olacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

“1.5 milyon üyesi olan TOBB’dan, yılbaşında artı 1 istihdam sağlamasını istemiştik. Şimdi büyüme oranını ikiye katladığına göre artı 2 istihdam sağlayacak olursak bu, ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek ve bu ülkeyi kıskananları da çatlatacaktır. Buradan iş adamlarımıza sesleniyorum, var mıyız? Her müessesemiz artı olarak ikişer kişi istihdam edecek olursa biz 11.1’i yükseltmeye devam ederiz. Bu halkımın işverenlere olan muhabbetini de arttıracak, devlet-millet kaynaşmasını da sağlayacaktır. Hele hele taşeronluk konusunun ortadan kalktığı bir dönemde böyle bir adımı atıyor olmamız daha da önemli. Artık işçi olarak taşeronların yanında çalışanların hepsi istihdam edilmiş olacak. Onların da bir derdi kalmadı. Teşvikler ne kadar iş dünyamızın ihtiyaçlarına cevap verirse verimliliği ve uygulaması da o kadar güçlü olacaktır. Tabii anamuhalefetin başındaki zat kafasına göre asgari ücret belirliyor, 2 bin TL. Artık senin söylediğin gibi bir rakam da ortada kalmayacak. Şimdi artık taşerona giden benim işçi kardeşime gidecek. İnanıyorum ki işverenler de çok daha insaflı olacak, işçisinin yanında olacak. Şunu bilmenizi istiyorum, veren el, alan elden hayırlıdır. ‘Çok verdim, böyle nasıl çalışayım’ demeyin. Verdiğiniz kazandığınızdır. Bu konuda rahat olun. Bu teşvikler belirlenirken öncelikle işverenlerin taleplerine bakılıyor.”

ESNAFA PRİM MÜJDESİ

Esnaflara yönelik bir müjdesinin olduğunu ifade eden Erdoğan, “Önümüzdeki yıl, 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri, bir ayını da devlet ödeyecek. Esnaflarımıza, imalatçılarımıza, küçük işletmelerimize 'bir ay senden, bir ay bizden' diyoruz. Bu teşvik de 12 ay süreyle geçerli olacak” dedi.

İşçi bulamamaktan yakınıldığına dikkat çeken Erdoğan, işbaşı eğitim programlarına katılanlara günlük 54 TL’ye kadar cep harçlığı verilmesi, genel sağlık sigortaları, iş kazası ve meslek hastalığı primlerinin karşılanmasının sürdürüleceğini belirtirken, “Ayrıca geleceğin meslekleri olarak görülen, siber güvenlik, bulut bilişim ve kodlama gibi alanlardaki işbaşı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arasındaki gençlerin eğitim ve günlük 75 TL cep harçlığı almalarını sağlayacağız” dedi.

400 TL BAKIM DESTEĞİ

İşbaşı eğitim ve mesleki eğitim programlarına katılan kadınlara, 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 TL bakım desteği verileceğini ifade eden Erdoğan, mesleki eğitim ve beceri geliştirmesine yönelik yeni bir çalışma başlattıklarını anlattı. Erdoğan, “İstihdam ve eğitim kapsamında, bu kapsamın içerisinde olmayanlara yönelik 'kupon yöntemi' adıyla bir pilot uygulama başlatıyoruz. Eleman temininde güçlük çekilen ve özellikle uzmanlık isteyen sektörlerde, gençlerimizin kendilerine uygun zaman ve şartlarda yani esnek bir şekilde eğitim alabilmelerini sağlıyoruz. Bu eğitimlerin ücretlerini de devlet karşılayacak” dedi.

YENİ PASAPORT UYGULAMASI

Erdoğan, 18-25 aralığında olan ve çalışmaya başlayan yetimlerin aylıklarının kesildiğini ancak yapılan yeni düzenleme ile bu durumdaki öğrencilerin aylıklarının devam etmesinin sağlandığına dikkat çekerek, pasaportlar için de yeni bir uygulmayı duyurdu. Erdoğan, “Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler” dedi.

ENGELLİ GİRİŞİMCİLERE HİBE DESTEĞİ ARTACAK

Engelli girişimcilere sağlanan desteklerde düzenlemeye gidildiğine dikkat çeken Erdoğan, “Biliyorsunuz en az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere İŞKUR tarafından 36 bin TL’ye kadar hibe desteği veriliyor. Bu rakamı önümüzdeki yıl 50 bin TL’ye yükseltiyoruz” dedi.

"ÖĞREN BUNLARI BAY KEMAL"

Konuşmasında Türkiye’nin önünü terörle, darbeyle kesemeyeceklerini anlayanların şimdi de ekonomi silahını çektiklerini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin anamuhalefeti bile 11.1’den rahatsız. Nerede geziyor, ne yapıyor, uzayda mıdır, ayakları yere değmiyor. Yap, işlet anlayışının ne olduğunu bilmeyecek kadar zavallı, cahil insanlarla bu ülkede siyaset yapılmaz. Yap-işlet-devret modeli, devletin cebinden bir kuruş çıkmadan sadece zamana yayılı bir yatırım anlayışıdır. Öğren bunları öğren Bay Kemal. Eğer bugün 3. köprü yapılmışsa, otobanlar yapılmışsa, hastaneler yapılmışsa… Cepteki parayı kullanmak kolaydır. Çeşitlendirerek gerekli adımları atmak asıl olan. Bu iktidar bunu başardı. Bugüne kadar önümüze çıkartılan tüm engelleri milletimizle birlikte aştık. Bundan sonra da aynı şekilde aşacağız” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.