Öne Çıkanlar türkiye gündem özel meme kanseri burgan bank TarımGFE Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Metina ab zirvesi kınama ihracat tarımsal ABP Genel Başkanı Bedir Yalçın

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez: “Gaz Ticaret Merkezi Yol Haritası Yıl Sonuna Netleşecek”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Amacımız bölgesinde ve dünyada referans gaz fiyatının belirlendiği, gaz ticaret merkezi haline gelmek. İnşallah bu konudaki yol haritamızı yıl sonuna doğru netleştirileceğiz” dedi.

‘Türkiye 2023 Zirvesi & Para Sohbetleri’ programına video konferans yoluyla katıldı. 

Bakan Dönmez, son zamanlarda dünyanın küresel bir enerji darboğazından geçtiğini belirterek tüm bunlara rağmen Türkiye’nin pozitif ayrıştığını vurguladı. Dönmez: “Bugünü anlamak için düne bakmamız gerekiyor. Ne oldu da bunca hengameye rağmen Türkiye olumsuz etkilenmeyi bırakın, bu durumdan güçlüce çıkmanın yollarını buldu. Bunun için yakın tarihimize göz atmamız lazım. Enerjide hayata geçirdiğimiz pek çok konu 30-40 hatta yarım asırlık geçmişe sahip. Denizlerde arama, sondaj faaliyetleri, nükleer santral, karada cevher araması, uluslararası boru hatları, yenilenebilir enerji gibi pek çok meselede ilk adım seneler önce atıldı. Neden son 20 yılda hayata geçti sorusu sorulmalı. Cevabı çok basit dünle bugünü ayıran ince çizgi güçlü irade, kararlılık ve tam bağımsızlık hedefidir. Cumhurbaşkanımızın 3 Kasım 2002 gecesi Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak demesinin aslında tam olarak karşılığı budur. Büyük ve güçlü Türkiye vizyonunun manifestosuydu o balkon konuşması. Türkiye yap denilene yapan bir ülke olmayacaktı. Bedeli ne olursa olsun her alanda tam bağımsızlık hedefi bugünler öngörülerek o günlerde kondu. Şimdi bunun enerjideki yansımalarını görüyoruz” dedi.

Tasarımından işletmeye yerli nükleer santral hedefi

Dönmez, denizlerde gaz arama ve sondaj faaliyetlerinde kullanılan ekipmanın artık büyük kısmının kendi teknolojimizle yapıldığını ve mühendislerimizin kararlar aldığını dile getirerek şunları söyledi: “Bugünlere kolay gelmedik, nice engel ve ambargolar yıldırmalar sınırlamalardan geçtik, hiçbirine aldırmadık çünkü şunu biliyorduk bu yol enerjide tam bağımsız Türkiye’nin yoluydu. Bu yol milli bağımsızlık meselesi, bu yol ekonomide, uluslararası ilişkilerde, güvenlikte tam bağımsız Türkiye’nin yolu. 2023 yılında yerli gazı milletimizle buluşma heyecanı içindeyiz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında nükleer santrala da kavuşacağız. Türkiye’nin nükleere kavuşması yine Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesiyle oldu. Bugün Akkuyu’da ilk nükleer santral yükseliyor. 100’üncü yılda Türkiye’yi yeni enerji kaynağı ile tanıştırmayı hedefliyoruz. Buradan elde ettiğimiz tecrübe ile yeni santraller yapmayı ilerde tasarımından işletmeye kadar yerli nükleer santralları hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”

Silivri’nin doğalgaz depolama tesisinin genişletme fazının tamamlandığını önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanınca açılışının gerçekleştirileceğini belirterek “Karada da arama çalışmaları sürüyor. TPAO’nun günlük yurtiçi üretimini bir iki yıl içinde 100 bin varil seviyesine getirmek, kara ve denizde petrol arama ve sondajına kadar, yenilenebilir enerji üretimi, teknoloji geliştirilmesine kadar kendi öz yeterliliğini sağlayan bir Türkiye hedefliyoruz. Bu yüzden Türkiye yüzyılı vizyonunu ortaya koyan adımlarla hedefe ilerleyen Türkiye için enerjide bağımsızlık en önemli konuların başında geliyor. Patinaj yapacak, duracak, bekleyecek zamanımız yok. Türkiye’ye ayak bağı olacak her şeyi birer birer yolumuzdan kaldırıyoruz. Enerjide yerlilik oranımız arttıkça, enerji jeopolitiğinde meydana gelen gelişmelerin etkilerini de azaltmış olacağız. Enerjinin yüzyılı, hayata geçirdiğimiz her bir proje gelecek 50-60 yılın enerjisini sağlamaya yönelik ve bölgenin enerji güvenliği için de gayret gösteriyoruz. Gaz merkezi tartışmalarını takip ediyorsunuzdur. Türkiye bir günde bu noktaya gelmiyor, gaz merkezi olması yönünde görüş bildiren liderler de bu noktaya bir günde gelmedi. Gaz merkezi olmak için tüm enstrümanlara sahip olmak için 20 yıldır çalıştı Türkiye. Gaz merkezi tanımına uygun şekilde fiziki altyapıyı geliştirecek adımlar attık. Amacımız bölgesinde ve dünyasında referans gaz fiyatının belirlendiği gaz ticaret merkezi haline gelmek ve yol haritamızı yılsonuna doğru netleştireceğiz.”

Son zamanlarda hayata geçirdiklerini yeni vizyon diye pazarlayanları gördüklerini, ithal danışmanlarla Türkiye’nin enerjisini yönetmeye talip olmanın enerji kapitülasyonlarına kapı aralayacağını söyleyen Bakan Dönmez, “Bizler yerli enerji, milli enerji, yerli teknoloji, yerli insan kaynağı diyoruz, motivasyonumuzu gelişmek ve büyüme üzerine inşa ediyoruz. Biz her zaman biz bize yeteriz diyoruz. Varlığımızı dışarıda değil kendi özümüzde arıyoruz, milletimizin enerjisi ve heyecanıyla daha büyük işlere talibiz” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.