Öne Çıkanlar türkiye gündem özel meme kanseri burgan bank kınama ihracat TarımGFE Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi Metina cumhuriyet halk partisi ab zirvesi

HDP Dokunulmazlık Yasasını Anayasa Mahkemesi'ne Götürmek İstiyor

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Anayasa Mahkemesi’ne dokunulmazlık yasanın iptaliyle ilgili başvuru yapabilmek için 58 milletvekilinin imzasıyla bir dilekçe hazırladıklarını, ancak 52 imzaya daha ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Sancar, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk ile birlikte TBMM’de bir basın toplantısı düzenledi. 

HDP AİHM’e de gidecek

Aysel Tuğluk, dokunulmazlık yasasını Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için bir dilekçe hazırladıklarını belirterek şöyle konuştu:
“Anayasa Mahkemesi'ne özellikle yapılan düzenlemenin şekil boyutuyla, aykırılığı boyutuyla bu geçici 20. Maddenin iptal edilmesi yönünde başvuru olacak. Bunun dışında da milletvekillerimizin bireysel başvuruları da ileriki aşamalarda tartıştığımız bir konu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine de tedbir talepli başvurularımız olacak. Yapılan düzenleme anayasa değişikliği hukuka aykırı şekilde gerçekleştirildi. Dokunulmazlıkların kaldırılması anayasaya karşı bir hile yapılarak gerçekleştirildi.”

HDP 52 Milletvekilinin İmzasını Arıyor

Mithat Sancar da iptal başvurusu için bir dilekçe hazırladıklarına işaret ederek şu ifadeleri kullandı:
“Bu dilekçe iptal başvurusu olarak hazırlandı, ancak grubumuzda 58 milletvekilimiz var, 59 ama Sayın Leyla Zana şu an Meclis faaliyetlerine katılamadığı için 58. Dolayısıyla bizim 52 imzaya daha ihtiyacımız var, bunu Anayasa Mahkemesine verebilmek için. Dilekçeye pazartesi gününe kadar toplam 110 imza konmazsa tabii ki bu başvuru yapılmayacak.”
CHP’nin içinde hazırlık yapan milletvekilleri olduğunu ifade eden Sancar, “Arzu ederlerse kendi hazırladıkları imzaya bizim parti grubunun bütün üyeleri imza koyabilir veya onlar bizim hazırladığımız dilekçeye imza koyabilirler” diye konuştu.
HDP’nin hazırladığı dilekçe Anayasaya eklenen geçici 20. Maddenin öncelikle yürürlüğünün durdurulmasını, daha sonra iptalini öngörüyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.