Öne Çıkanlar Covid19 cumhurbaşkanı erdoğan Kovid19 ANTALYA istanbul Entübe Sayısı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ağır hasta sayısı Entube hasta sayısı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Sağlık Bakanı Fahrettin Koca COVID19 aşısı

İbrahim Kalın'dan Güvenli Bölge Vurgusu

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kilis’le ilgili durumun “büyük fotoğrafın içinde görülmesi” gerektiğini ifade ederek, “güvenli bölge” vurgusu yaptı. Kalın, “Orada bir güvenli bölgenin kurulması bizi bu tür saldırılardan, bu tür roket vesaire olaylarından da koruyabilecekti” diye konuştu.

Kalın, düzenlediği basın toplantısında, IŞİD’le mücadele konusunda bilgi verdi. Türkiye sınırları ve ülke içinde yoğun tedbirler alındığını belirten Kalın, “Bunları etkin bir şekilde uygulamaya devam ediyoruz” dedi. Son günlerde Kilis’te yaşananlara da değinen Kalın, “Birçok insanın hayatına mal oldu, Suriye tarafından Kilis’e düşen roketler neticesinde. Bununla ilgili de şu anda en üst düzeyde tedbirler alınıyor” diye konuştu.

 

 

“3 BİN 300 YABANCI TERÖRİST SINIR DIŞI EDİLDİ, 954 KİŞİ  TUTUKLANDI”

Bugün itibariyle IŞİD’le irtibatlı olduğundan şüphelenilen 3 bin 300’den fazla yabancı terörist savaşçının sınır dışı edildiği bilgisini veren Kalın, yine bugün itibariyle 41 bin yabancı uyruklu kişiye de Türkiye’ye giriş yasağı konduğunu kaydetti. Kalın, 9 bin 500 yabancının ise kontrolden geçirilerek, 2 binden fazlasının Türkiye’ye girişine izin verilmediğini belirterek, “Yine bin 232’si yabancı olmak üzere toplam 2 bin 770 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 954 kişi ise tutuklanarak, adli süreçleri başlatılmıştır” dedi.

Kalın, “DAİŞ’le mücadele bağlamında bildiğiniz gibi zaman zaman ülkemize düşen bu tür roketler ya da sınır ihlali türü olaylar olduğunda da silahlı kuvvetlerimiz derhal karşılık vermektedir. Bu konudaki tavrımız aynı netlikte ve kararlılıkla devam edecektir” dedi.

 

 

BAYIK’IN İDDİALARI: “BİZ O DEVLETLERİN RESMİ AÇIKLAMALARINI ESAS ALIYORUZ”

Gazetecileri sorularını da yanıtlayan Kalın, terör örgütü liderlerinden Cemil Bayık’ın BBC’ye verdiği röportajda, “ABD’nin öncülüğündeki koalisyon güçleriyle temasları olduğunu” iddia etmesiyle ilgili “Bu iddia daha önce de terör örgütü liderleri tarafından dile getirildi ve ilgili devletler tarafından reddedildi. Biz tabi ki o devletlerin resmi açıklamalarını esas alıyoruz” dedi. Kalın şöyle devam etti:

“Bu tür terör örgütünü aklamaya yönelik çalışmaların gazetecilikle bir ilgisi yoktur. Bu terör propagandasına verilmiş dolaylı bir destekten başka bir şey değildir. Benzer bir şeyi, diyelim ki İngiltere’de terör saldırısı 2007 yılında, metro saldırısını yapan El Kaide terör örgütü mensuplarıyla bir başka ülkenin vatandaşlarının vergileriyle finanse edilen bir haber ajansı gidip böyle bir mülakat yapsaydı ve o terör örgütünün başındaki kişiyi makul ve meşru bir aktörmüş gibi göstermeye çalışsaydı acaba bu ülkelerin, bu haber ajanslarının buna tepkisi ne olurdu? Burada çok benzer bir durumla karşı karşıyayız. PKK’nın şu sözcüsü, bu lideri vesaire ile gidip oralarda buralarda görüşmeler yapıp ondan sonra da PKK örgütünün söylemlerini makul ve meşru taleplermiş gibi empoze etmeye çalışmak, dolaylı olarak terör propagandasına yardımcı olmaktan başka bir şey değildir.”

Terör örgütünün kendi örgüt gündemini Kürt vatandaşlarının meselesiymiş gibi empoze etmeye çalıştığını ifade eden Kalın, “Bu yalana hiç kimse inanmıyor. Biz terörle mücadele konusunda, ister basın üzerinden, ister başka kaynaklar üzerinden kendilerine ne tür alanlar açmaya çalışırlarsa çalışsınlar en kararlı bir şekilde devam ettireceğiz. ‘DAİŞ’le mücadele ediyor’, diye falanca örgütü meşru göstermeye çalışırsanız burada çok ciddi sorun var demektir” dedi.

 

 

“İSRAİL’LE YAKIN ZAMANDA YENİ BİR TEMASIN OLMASI PLANLANIYOR”

Kalın, soru üzerine İsrail’le bir süredir devam eden müzakerelerin son aşamasına doğru gelindiğini belirterek, “Türkiye’nin ortaya koyduğu şartlar çerçevesinde yürütülen bir müzakere vardır. Artık bunun son aşamasına geliyoruz. Yakın bir zamanda yeni bir temasın olması planlanıyor. Bildiğiniz gibi tazminat ve ablukayla ilgili, son iki madde üzerinde de nihai mutabakat sağlandıktan sonra anlaşmanın imzalanması ve ilişkilerin normalleşme sürecinin başlaması planlanıyor” dedi.

 

 

“GÜVENLİ BÖLGE TEKLİFİMİZ HALA GEÇERLİ”

Suriye sınırında güvenli bölge oluşturulması konusunda somut bir planın olup olmadığına ilişkin Kalın, Suriye’de terör örgütlerinden arındırılmış bir güvenli bölge kurulması konusunu Türkiye’nin her zaman dile getirdiğini belirtti. Kalın, ancak müttefiklerin ‘evet bu iyi fikir’ denmesine karşın,  iş uygulamaya geldiği zaman ise ortada “güçlü bir iradenin” olmadığını kaydetti. Kalın, “Biz bu teklifimizi yapmaya devam edeceğiz. Belki ki yıl önce bu güvenli bölge kurulsaydı, mülteci akını bu kadar yoğun bir şekilde yaşanmayacaktı, terör örgütleri bu kadar kendilerine melce bulamayacaklardı. Dolayısıyla bu teklifimiz hala baki” dedi.

 

 

KİLİS KONUSU

Kilis konusunda “farklı bir güvenlik konsepti gündemde mi” sorusu üzerine de Kalın, yine güvenli bölge vurgusu yaptı. Kalın şöyle konuştu:

“Kilis’le ilgili durumu büyük fotoğrafın içinde görmemiz lazım. Bizim Suriye’ye 911 km’lik uzun bir sınırımız var. O yüzden biz bu güvenli bölge meselesini, kendi ulusal güvenliğimiz açısında da önemsiyoruz.  Orada yaklaşık 90 km’ye 45-50 km derinliği olan bir güvenli bölgenin kurulması bizi bu tür saldırılardan, bu tür roket vesaire olaylarından da koruyabilecekti. Bu derinliğin sağlanması için de bir koordinasyonun gerekiyor ama bunu bekleyecek halimiz de yok tabi ki. Biz Türkiye olarak,  kendi tedbirlerimizi sınırda alamaya devam edeceğiz, daha da artıracağız.”

 

 

“YANLIŞLIKLA ATILMIŞ OLABİLİR”

Kalın, “Kilis’e füzelerin bilinçli atıldığı” iddialarının sorulması üzerine de, kendilerine bununla ilgili ulaşan bir bilgi olmadığını söyledi. Kalın, “Suriye tarafında kaotik bir savaş ortamı var. Bunların bir kısmı yanlışlıkla geliyor olabilir, bir kısmı kasıtlı atılmış olabilir. Son tahlilde karşımızda, aynı zamanda bizim de mücadele ettiğimiz bir terör örgütü var. Biz DAİŞ’le farklı zeminlerde bu mücadeleyi yoğunlaştırdıkça Türkiye’ye karşı daha farklı eylemlere girebilirler ama bu bizim mücadele azmimizi ortadan kaldırmayacaktır” dedi.

 

 

“VİZESİZ SEYAHATE İLİŞKİN HEDEF HAZİRAN AYI”

Türkiye ile AB arasındaki vize anlaşmasının “zamanında yürürlüğe girmeyebileceği” yönünde yabancı medyadaki haberlere ilişkin ise Kalın, “Bizim resmi makamlarla yürüttüğümüz müzakereler bellidir. Resmi yetkililerin yaptığı açıklamaları esas almak gerekir. Bununla ilgili yürüyen teknik süreç var. Bu kriterler şu anda Türkiye tarafından hızlı bir şekilde yerine getiriliyor, bunların yarıdan fazlası şu anda tamamlandı. Hedefimiz Haziran ayının sonuna doğru bu süreçlerin tamamlanması ve Türk vatandaşlarının Avrupa’ya artık vizesiz seyahati sağlayacak adımın atılmasıdır. Bunun aksini gösteren ya da ima eden bir gelişme yok. Resmi yetkilerle yaptığımız müzakerelerde bugün itibariyle bir problem öngörülmüyor” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.